STØTT OSS

Hva er grå stær?

Grå stær skyldes en opphopning av proteiner som gjør at linsen i øyet blir uklar, noe som kan føre til tåkete syn og etter hvert blindhet.

En mann får øynene undersøkt for grå stær i Ghana.

Det er en vanlig oppfatning at grå stær bare rammer eldre mennesker, men i utviklingsland er dette et stort problem også for barn.

Grå stær kan være medfødt, eller utvikle seg som et resultat av skader på øynene eller etter en operasjon for andre øyeproblemer.

Selv om grå stær er lett å behandle, er det avgjørende at tilstanden oppdages i tide. Hvis ikke kan øyet slutte å utvikle seg, noe som betyr at barnets syn aldri vil bli ordentlig gjenopprettet.

12 millioner
mennesker er blinde som følge av grå stær

Hvordan behandles grå stær?

grå stær-operasjon.

Kirurgi

En grå stær-operasjon tar vanligvis så lite som 20 minutter å gjennomføre.

grå stær-operasjon.

Utskiftning

Under operasjonen blir den uklare linsen fjernet og en ny, kunstig linse blir satt inn i øyet.

grå stær-operasjon.

Etter operasjon

Pasientens syn starter vanligvis å komme tilbake i løpet av noen få timer etter operasjonen.

Hva vi gjør

Vårt mål er å gjøre det enklere for mennesker å få behandling for grå stær, spesielt i fattigere områder i utviklingsland, hvor kirurg ikke alltid er tilgjengelig.

Vi ønsker også å forbedre kvaliteten på grå stær-operasjoner og øke antall operasjoner som kan gjennomføres.

For å oppnå dette arbeider vi mot å styrke helseprogrammer i lokalsamfunnene og øke antall kirurger, sykepleiere og samfunnsarbeidere som mottar trening i øyehelse, samt undervise lokalbefolkningen om tilstanden og forklare hvor det er mulig å få behandling.

I 2018 støttet Sightsavers mer enn 355 000 grå stær-operasjoner rundt om i verden. Siden arbeidet vårt startet i 1950, har vi støttet mer enn 7,3 millioner grå stær-operasjoner og trent mer enn 1000 kirurger i å utføre operasjonene.

Vi trenger din hjelp for å redde synet til mennesker med grå stær. En øyeundersøkelse som kan avdekke en rekke øyetilstander koster mindre enn en kopp kaffe, og kan være det første steget for å gjenopprette noens syn.

Naheed like etter operasjonen.

Naheeds historie

Naheed er en av de siste pasientene som ble operert som en del av Sightsavers’ Million Miracles-kampanje, som har samlet inn nok midler til å finansiere en million grå stær-operasjoner i landene hvor vi jobber.

Les historien hennes

Din gave kan beskytte noens syn

STØTT OSS

Mer om grå stær

Mwiza sitter utenfor hjemmet sitt og ser trist ut.
Sightsavers Reports

Mwizas historie

Som mange andre åtteåringer elsker Mwiza å spille fotball og leke med bestevennen sin. Men han har trakom, og uten behandling står han i fare for å miste synet.

A school student in Zambia stands in front of a mural depicting superhero characters from Sightsavers' Super School of 5 programme.
sightsavers_news

Oppdateringer for juni: høydepunkter fra rundt om i verden

Nyheter fra Zambia, hvor Sightsavers’ "Superskole av 5"-program lærer tusenvis av skoleelever om hygiene. Pluss oppdateringer fra Benin, Kenya, Zimbabwe og mer.

Gladys Atoo in her Doctor's uniform, smiles at the camera
Sightsavers Reports

Gladys’s historie

Gladys Atto er en ekte hverdagshelt – hun redder syn og bygger langsiktige øyehelsetjenester i Uganda. Hun er en av de talentfulle grå stær-kirurgene som har fått trening takket være støtte fra deg.

Vil du høre fra oss via e-post?