STØTT OSS

Hva er grå stær?

Grå stær skyldes en opphopning av proteiner som gjør at linsen i øyet blir uklar, noe som kan føre til tåkete syn og etter hvert blindhet.

Grå stær er en øyetilstand forårsaket av uklare flekker som utvikler seg i linsen på øyet. Disse flekkene blir vanligvis større over tid, noe som fører til uskarpt og tåkete syn.

Det finnes ulike typer grå stær avhengig av hvilken del av øyets linse som er berørt: midtre, bakre eller sidedelene av linsen kan påvirkes. Grå stær kan forekomme i bare ett øye, eller i begge øynene, men utvikler seg ofte ikke samtidig. Dersom tilstanden ikke behandles kan den etter hvert føre til blindhet.

Hva forårsaker grå stær?

Grå stær skyldes en opphopning av proteiner i øyet og utvikler seg vanligvis som følge av alderdom. Tilstanden kan imidlertid også komme som et resultat av skade på øyet, eller som følge av kirurgi for andre øyeproblemer.

Tilstanden kan også være medfødt, og i mange fattige land hvor helsetilbud og behandling ikke er like tilgjengelig, er grå stær blant barn ofte en ledende årsak til blindhet. Hva er grå stær hos barn?

Hva er symptomene på grå stær?

  • Uklart, svakt eller tåkete syn
  •  Vanskeligheter med å se i svakt lyst eller om kvelden/natten
  • Følsomhet til lys: lys virker ofte for skarpe eller blendende
  • Farger oppfattes som duse eller falmede
  • Man ser en ‘glorie’ rundt skarpe lys
  • Alt ser mer ‘utvasket’ ut
12 millioner
mennesker er blinde som følge av grå stær

Hvordan behandles grå stær?

grå stær-operasjon.

Grå stær-operasjon

Kirurgi for å behandle grå stær hos voksne gjennomføres under lokal bedøvelse. Prosedyren tar vanligvis så lite som 20 minutter.

grå stær-operasjon.

Erstatningslinse

Under operasjonen blir den tåkete linsen erstattet med en kunstig linse. Dersom en pasient har grå stær på begge øynene vil hvert øye bli operert separat.

Etter operasjon

Etter en grå stær-operasjon vil pasientens syn begynne å komme tilbake i løpet av noen få timer. Pasienten blir undersøkt etter operasjonen, og kan vanligvis dra hjem den samme dagen.

Vårt arbeid for å behandle grå stær

Vårt mål er å gjøre det enklere for mennesker å få behandling for grå stær, spesielt i fattigere områder i utviklingsland, hvor kirurg ikke alltid er tilgjengelig.

Vi ønsker også å forbedre kvaliteten på grå stær-operasjoner og øke antall operasjoner som kan gjennomføres.

For å oppnå dette arbeider vi mot å styrke helseprogrammer i lokalsamfunnene og øke antall kirurger, sykepleiere og samfunnsarbeidere som mottar trening i øyehelse, samt undervise lokalbefolkningen om tilstanden og forklare hvor det er mulig å få behandling.

I 2018 støttet Sightsavers mer enn 355 000 grå stær-operasjoner rundt om i verden. Siden arbeidet vårt startet i 1950, har vi støttet mer enn 7,3 millioner grå stær-operasjoner og trent mer enn 1000 kirurger i å utføre operasjonene.

Vi trenger din hjelp for å redde synet til mennesker med grå stær. En øyeundersøkelse som kan avdekke en rekke øyetilstander koster mindre enn en kopp kaffe, og kan være det første steget for å gjenopprette noens syn.

Naheed like etter operasjonen.

Naheeds historie

Naheed er en av de siste pasientene som ble operert som en del av Sightsavers’ Million Miracles-kampanje, som har samlet inn nok midler til å finansiere en million grå stær-operasjoner.

Les historien hennes

Din gave kan beskytte noens syn

STØTT OSS

Mer om grå stær

Vainesi smiler og klapper utenfor hjemmet sitt i Malawi.
sightsavers_news

Nå er trakom eliminert i Malawi

Malawi har blitt det første landet i Sør-Afrika som eliminerer den smittsomme øyesykdommen trakom. Dette er bekreftet av Verdens helseorganisasjon.

En øyehelsearbeider lyser en lommelykt inn i en kvinnes øyne for å se etter øyeproblemer. Hun har på seg et fargerikt rosa hodeskjerf.
sightsavers_news

Sightsavers publiserer ny øyehelseforskning i samarbeid med RSTMH

Forskningssupplementet viser hvordan ikke-statlige organisasjoner som Sightsavers kan generere bevis av høy kvalitet gjennom sine programmer.

Fire pasienter venter på trakomoperasjon mens de opprettholder sosial avstand iført verneutstyr og ansiktsmasker.
Sightsavers Reports

Øyehelse og COVID-19: Hva i har lært under pandemien

Gjennom pandemien har prioriteten vår vært å gjenoppta arbeidet raskt og sikkert. Ansatte hos Sightsavers forteller hvordan øyehelseprogrammer har utviklet seg de siste 18 månedene.

Vil du høre fra oss via e-post?