STØTT OSS

Øynene

Øynene våre formidler om lag 80% av all informasjonen hjernen vår mottar. Lær om hvordan synet fungerer.

En gutt med en fargesterk maske holder en hånd over det ene øyet under en synsprøve.

Hvordan fungerer øyet?

Bildene vi ser oppstår av lys som reflekteres fra gjenstandene vi ser på. Dette lyset kommer inn i øyet gjennom hornhinnen, som fungerer som et vindu foran øyet. Mengden lys som kommer inn i øyet styres av pupillen, som er omgitt av iris – den fargede delen av øyet.

Fordi den fremre delen av øyet er buet, bryter den lyset og skaper et opp ned-bilde på netthinnen. Hjernen snur bildet riktig vei.

Netthinnen er en kompleks del av øyet, og dens jobb er å gjøre om lys til bildesignaler som hjernen kan forstå. Det er bare baksiden av netthinnen som er lysfølsom. Denne delen av netthinnen er omtrent på størrelse med en 5-krone mynt, og er fullpakket med lysfølsomme celler som kalles staver og tapper.

Tappene er cellene som er ansvarlige for dagslys. Det er tre typer, som hver responderer på ulike bølgelengder av lys: Rødt, grønt og blått. Tappene gjør at vi kan se bilder i farger og detaljer. Stavene er ansvarlige for nattesyn. De er følsomme for lys, men ikke for farger. I mørket fungerer ikke tappene i det hele tatt.

Et diagram som viser delene av øyet, inkludert hornhinnen, linsen, iris og ciliary muskel foran øyet, pluss den vandige humoren. På baksiden viser den sclera, choroid, retina og optisk nerve. Glasslegemet er i sentrum.

Hvordan oppfatter vi bilder?

Linsen er en klar skive-aktig struktur som hjelper til å fokusere lys på netthinnen. Den kan gjøre dette fordi den er justerbar, og bruker en muskel som kalles ciliary muskelen for å endre form og hjelpe oss å fokusere på objekter på forskjellige avstander. Automatisk fokusering av linsen er en refleksrespons og styres ikke av hjernen.

Når bildet er klart fokusert på den følsomme delen av netthinnen, skaper energi i lyset som utgjør bildet et elektrisk signal. Nerveimpulser kan da sende informasjon om bildet til hjernen gjennom synsnerven.

Andre deler av øyet inkluderer en væske som sitter i et kammer bak hornhinnen og glasslegemet, den klare gelen som fyller rommet mellom linsen og netthinnen. Sclera er den hvite delen av øyet. Den danner et ytre lag som beskytter alt på innsiden, mens choroid er det laget av øyet som ligger mellom netthinnen og scleraen. Den består av lag med blodkar som gir næring til øyets bakside.

Et nærbilde av Patience iført briller og ansiktsmaske.

Vanlige øyeproblemer

Fokuseringsfeil er øyesykdommer forårsaket av uregelmessigheter i øyets form. Dette gjør det vanskelig for øynene å fokusere bilder tydelig, og synet kan bli uskarpt og svekket.

Nærsynthet og langsynthet er vanlige forhold, begge forårsaket av at hornhinnen og linsen ikke fokuserer riktig på netthinnen. Nærsyn inntreffer når øyeeplet er langstrakt eller linsen er for tykk, noe som får bildet til å fokusere foran netthinnen. Langsyn oppstår der øyeeplet er for kort eller linsen for tynn, noe som får bildet til å fokusere bak netthinnen. Tilpassing av briller kan hjelpe ved både lang- og nærsynthet.

Det er andre synstruende tilstander og øyesykdommer som ikke blir så lett korrigert, inkludert grå stær, og tropiske sykdommer som trakom og elveblindhet. Alle disse utfordringene kan forårsake blindhet hvis de ikke behandles.

217 millioner
mennesker har en ubehandlet alvorlig synshemming
800 millioner
mennesker har en ubehandlet synshemming grunnet fokusfeil
1,8 milliarder
mennesker har aldersrelatert synshemming

Slik gjør vi noe med det

I over 60 år har Sightsavers samarbeidet med partnere for å forebygge eller behandle disse og andre årsaker til blindhet som kan unngås – og som rammer hundrevis av millioner mennesker i utviklingsland. Vi gjør dette både ved å formidle behandling, utføre synsreddende operasjoner og ved å styrke helsesystemene slik at flere mennesker får tilgang til øyehelsetjenester i fremtiden.

På hjemmesiden vår kan du lære mer om hvordan vi jobber. Du kan også støtte Sightsavers og gi blinde synet tilbake ved å gi en gave.

Din gave kan redde noen fra blindhet

STØTT OSS

Mer om øynene

Hva er grå stær?

Grå stær skyldes en opphopning av proteiner som gjør at linsen i øyet blir uklar, noe som kan føre til tåkete syn og etter hvert blindhet.

Hva er trakom?

Trakom, en forsømt tropesykdom, er den ledende infeksiøse årsaken til blindhet på verdensbasis. Gjentatte infeksjoner fører til at øyevippene vender innover.

Kalpana får sjekket øynene på synssenteret på Sagar Island i Sundarbans.

Hva er synsfeil?

Synsfeil er uregelmessigheter i øyets form som fører til uskarpt syn. Vi tar sikte på å forbedre tilgangen til globale helsetjenester slik at dette kan behandles.

Lære mer om andre øyelidelser vi behandle

Beskytter synet