STØTT OSS

Hva er trakom?

Trakom er den ledende infeksiøse årsaken til blindhet på verdensbasis, og tilhører en gruppe lidelser kjent som forsømte tropesykdommer.

Et nærbilde av en kvinne som får øynene undersøkt for trakom.

Trakom starter som en bakterieinfeksjon lignende øyekatarr, og er i utgangspunktet lett å behandle. Dersom infeksjonen ikke behandlet, vil det over tid oppstå arrdannelse på øyelokket som gjør at øyevippene vender innover og dermed skraper mot øyet ved hvert blink.

Sykdommen er spesielt utbredt i områder med dårlig vanntilførsel, utilstrekkelige sanitærforhold og høy forekomst av fluer. Smerten er så intens at mange mennesker tyr til napping av øyevippene for å redusere torturen ved å blinke. Trakom kan føre til blindhet over tid.

Trakominfeksjonen spres gjennom kontakt med infiserte fluer og personlig kontakt via hender, klær og sengetøy – noe som gjør at sykdommen i hovedsak rammer kvinner og barn. For kvinner som lever i samfunn med tradisjonelle kjønnsroller, fører trakom til ytterligere tap av selvstendighet og gjør det ekstremt vanskelig å ta vare på barn og andre familiemedlemmer. Den intense smerten og funksjonshemmingen forårsaket av trakom kan føre til en ond sirkel av fattigdom, og resulterer ofte i begrenset tilgang til helsetjenester, utdanning og jobb.

44
land anser trakom som et offentlig helseproblem
142 mill
mennesker er i fare for å bli blinde
1,9 mill
mennesker har synshemninger grunnet sykdommen

Hvordan behandles trakom?

Et barn i Senegal holder Zithromaxtabletter i hånden.

Antibiotika

Zithromax®-tabletter, donert av legemiddelprodusenten Pfizer, blir brukt til å behandle trakominfeksjon. Behandlingen blir vanligvis gjentatt årlig i tre eller flere år.

Et kirurgisk team utfører øyekirurgi mens de har på seg lyseblå og grønne kirurgiske skrubb.

Kirurgi

Trakom kan føre til at øyevippene vender innover. I alvorlige tilfeller kan kirurgi forhindre at øyevippene skraper mot øyeeplet slik at gjentatte tilfeller av infeksjon ikke forekommer.

En gutt vasker hendene for å forhindre spredningen av trakominfeksjon.

Renslighet og hygiene

Lokalsamfunn blir oppfordret til å forandre atferd og rutiner som setter dem i fare for trakomsmitte, og mottar informasjon om betydningen av ansiktsvask, hygiene og tilstrekkelige sanitærforhold.

Din støtte kan hjelpe å beskytte syn

STØTT OSS

Hva vi gjør

I tidsperioden 1950 til slutten av 2018 har Sightsavers støttet mer enn 423 000 operasjoner og bidratt til å distribuere mer enn 135,7 millioner antibiotikakurer mot trakom på verdensbasis.

Sammen med våre samarbeidspartnere arbeider vi for å eliminere trakom i de landene vi jobber. Som en del av dette målet hjelper vi å kontrollere effekten og spredningen av trakom ved å implementere World Health Organization SAFE strategi: akronymet beskriver de fire metodene som brukes for å kontrollere sykdommen.

  • Kirurgi: for å forhindre at øyevippene skraper mot øyeeplet og for å stoppe gjentatte tilfeller av infeksjon som kan føre til blindhet.
  • Antibiotika: Azithromycin-medisiner blir brukt til å behandle trakominfeksjon og reduserer spredningen av sykdommen. Behandlingen blir vanligvis gjentatt årlig i tre eller flere år.
  • Ansiktsrenhet: vi underviser lokalsamfunn i viktigheten av ansiktsvask og oppmuntrer god hygiene for å hindre at infeksjonen sprer seg gjennom kontakt med en smittet persons øyne eller nese, eller via fluer.
  • Miljøforbedringer: forbedre tilgangen til vann og grunnleggende sanitærforhold for å redusere eksponering og gjentatt infeksjon, samt eliminere forhold hvor smittebærende fluer kan formere seg.

Få mer informasjon om andre sykdommer vi behandler

Forsømte tropesykdommer

Mer om trakom

En ung gutt holder hånden sin opp mot kameraet, og viser frem trakom-medisinene han holder.
Sightsavers Reports

Utryddelse av trakom

Trakom er en smertefull sykdom som kan føre til blindhet, og forekommer oftest hos utsatte mennesker. Takket være din hjelp, har vi snart utryddet trakom i Malawi.

Vil du høre fra oss via e-post?