STØTT OSS

Øyehelse og syn

Sightsavers forhindrer unngåelig blindhet og beskytter synet til noen av verdens mest sårbare mennesker.

På verdensbasis har 2,2 milliarder mennesker en synshemming, men nesten halvparten av dette kan forebygges eller behandles.

Sightsavers mener ingen bør være blinde av unngåelige årsaker, og vi ønsker at alle skal kunne få øyebehandling når de trenger det, uavhengig av hvem de er eller hvor de bor.

Globalt sett øker antallet mennesker som trenger øyepleie. Med mindre øyehelsetjenesten forbedres, kan antallet mennesker som er blinde tredobles til 115 millioner innen 2050.

Sightsavers har som mål å løse dette ved å tilby øyekirurgi og trene øyepleiere til å gi livsviktig behandling. Siden vi begynte arbeidet vårt, har vi hjulpet til med å utføre mer enn 10 millioner synsbesparende øyeoperasjoner.

Gjennom frivillige i lokalsamfunnet deler vi ut medisiner for å beskytte mennesker mot sykdommer som fører til blindhet og dermed smerte, stigma og livslang svekkelse. Vi jobber også for å sikre at helsetjenester er tilgjengelige for funksjonshemmede og andre marginaliserte grupper.

Øyesykdommer vi behandler og forebygger

Grå stær er forårsaket av en opphopning av protein som gjør øyets linse uklar, noe som kan føre til tåkesyn og til slutt blindhet.

Mer enn 12 millioner mennesker over hele verden er blinde på grunn av grå stær. Grå stær antas ofte å bare påvirke eldre mennesker, men i fattige land er sykdommen årsaken til synstap for tusenvis av babyer og spedbarn. Heldigvis kan tilstanden behandles med en enkel operasjon.

Mer om grå stær

Nesten halvparten av synshemminger er forårsaket av brytningsfeil, inkludert langsynthet, nærsynthet og astigmatisme.

Disse uregelmessighetene i øyets form kan forårsake tåkesyn, men kan korrigeres med briller om det er nødvendig. Tilstanden kan imidlertid være problematisk i lavinntektsland, der folk kanskje ikke har råd til synstester eller briller for å forbedre synet.

Mer om brytningsfeil

Trakom er verdens største bakterielle årsak til blindhet: mennesker i 44 land er utsatt for sykdommen.

Sykdommen begynner som en bakteriell infeksjon som lett kan behandles. Men hvis den forblir ubehandlet, kan den over tid føre til at øyevippene skraper mot øyet, hvilket forårsaker smerte og til slutt synstap. På verdensbasis antas det at 1,9 millioner mennesker er blinde eller synshemmede på grunn av sykdommen.

Mer om trakom

Denne parasittiske infeksjonen forårsaker alvorlig hudirritasjon og irreversibel blindhet, men den kan behandles med antibiotika for å stanse spredning og forhindre synstap.

Det antas at 1,1 millioner mennesker over hele verden er blinde på grunn av sykdommen, som spres ved bitt av infiserte fluer som finnes nær hurtigstrømmende elver. Dette tvinger ofte folk til å flytte fra fruktbare elvedaler, hvilket gjør det umulig for dem å dyrke mat.

Mer om elveblindhet
Et nærbilde av noens hender som holder gress som er dekket av svarte fluer.

Glaukom oppstår når det bygges opp et trykk inne i øyet, hvilket skader synsnerven som forbinder øyet med hjernen.

Det antas at 4,5 millioner mennesker over hele verden er blinde på grunn av glaukom, noe som gjør tilstanden til den tredje største årsaken til blindhet på verdensbasis. Tilstanden kan være vanskelig å diagnostisere fordi symptomene ikke vises umiddelbart – i stedet utvikler de seg sakte over mange år.

Mer om glaukom

Denne øyesykdommen er forårsaket av høyt blodsukker og høyt blodtrykk. Det kan skade blodårene i øyet, og til slutt føre til blindhet.

Personer som har diabetes har også høyere risiko for å utvikle andre øyeproblemer, inkludert grå stær og glaukom. Å holde blodsukkernivået, blodtrykket og kolesterolnivået under kontroll kan forhindre diabetesrelaterte synsproblemer.

Om diabetisk retinopati

Dette gjør vi for å redde syn

Vi lærer opp øyekirurger

Arbeidet vårt er avhengig av tusenvis av dyktige medarbeidere. Siden 1950 har vi utdannet mer enn 3800 øyesykepleiere og 1000 kataraktkirurger.

Et bilde fra Sightsavers´ helsesystemer-film, som viser en gruppe mennesker som står i kø: en familie, en eldre mann med stokk, en mor og et barn, og et par.

Vi forbedrer helsevesenet

Sightsavers samarbeider med nasjonale myndigheter og partnere for å forbedre lokale helsetjenester og dermed sikre at alle kan få helsehjelp når de trenger det.

Samfunnsfrivillige James og Elizabeth måler ut medisin i Kenya.

Vi bruker lokale frivillige

Disse frivillige lærer å sjekke pasienters symptomer, distribuere forebyggende medisiner og henvise pasienter til videre behandling.

1 / 3

Hvordan du kan hjelpe

Siden vi begynte arbeidet vårt, har vi bidratt til å tilby 7,7 millioner grå stær-operasjoner.

Vi har også distribuert mer enn en milliard behandlinger for å beskytte mennesker fra å bli blinde av sykdommer som trakom og elveblindhet. Men vi trenger din støtte for å fortsette arbeidet med å beskytte menneskers syn.

Tilgang til riktig øyepleie kan skape en kraftig, positiv ringvirkning i folks liv. Globalt går hundrevis av milliarder dollar tapt i produktivitet hvert år på grunn av synshemming. Men øyepleie kan forbedre tilgangen til utdanning og arbeidsmuligheter, og redusere fattigdom og sult. Vil du hjelpe oss å oppnå dette?

Gi en gave for å beskytte syn i dag

DONÉR