STØTT OSS

Øyehelse og syn

Vi støtter våre partnerorganisasjoner slik at de kan utføre millioner av øyeundersøkelser i året, og gi mennesker tilgang til behandlinger som forebygger blindhet og gjenoppretter synet.

En jente fra Sierra Leone, Afrika.

Frivillige fra de utsatte områdene hjelper oss å distribuere medisin som forebygger og behandler de sykdommer som forårsaker blindhet. Vi finansierer operasjoner for de som trenger det, og utdanner øyehelsepersonal og kirurger.

Her forteller vi mer om noen av de sykdommene og synsproblemene vi fokuserer på, samt hvordan vi behandler og forebygger dem.

Grå stær

En lege undersøker øynene til en mann i Yendi.

Grå stær, eller katarakt som det iblant kalles, er forårsaket av oppsamlinger av protein i øyet. Disse gjør at øyets linse blir grumsete, og hvis ingenting gjøres blir synet gradvis dårligere inntil man blir helt blind.

Selv om man ofte assosierer grå stær med alderdom, er sykdommen et enormt stort problem blant barn i mange utviklingsland. Man tror at grå stær er årsaken til mer enn 60% av alle tilfeller av blindhet i visse deler av Afrika, og over 20 millioner mennesker er blinde på grunn av denne sykdommen.

Vårt arbeid

I 2018 finansierte Sightsavers over 355 000 synsgjenopprettende operasjoner av grå stær.

Mer om grå stær

Synsfeil

øyelegen undersøker en barn.

Synsfeil eller refraksjonsfeil er en samlebetegnelse for de synsproblemene som er forårsaket av at øyet er ujevnt formet, og at man derfor ikke kan fokusere ordentlig.

Selv om vi i dagligtale gjerne bruker ordet “synsfeil” for å beskrive mange forskjellige øyeproblemer, er det medisinsk sett kun såkalte brytningsfeil eller refraksjonsfeil som regnes inn i denne kategorien. Disse refraksjonsfeilene er: nærsynthet (myopi), langsynthet (hyperopi), brytningsfeil (astigmatisme) og såkalt alderssyn (presbyopi). Disse synsnedsettelsene kan ha en svært negativ effekt på menneskers liv i fattige land, der mange ikke har råd til synsundersøkelser eller briller.

Vårt arbeid

Sightsavers deler ut briller og hjelper til å trene optikere i å diagnostisere synsproblemer.

Mer om synsfeil

Trakom

Trichiasispasient Edisa Nalubanga får fjernet bandasje etter en operasjon.

Trakom er den ledende infeksiøse årsaken til blindhet på verdensbasis, og starter som en øyeinfeksjon lignende øyekatarr.

Dersom infeksjonen ikke blir behandlet, vil det over tid oppstå arrdannelse på øyelokket som gjør at øyevippene vender innover og dermed skraper mot øyet, noe som resulterer i voldsom smerte og etter hvert blindhet. Infeksjonen kan behandles med antibiotika, mens kirurgi kan forhindre at øyevippene skraper mot øyeeplet.

Vårt arbeid

Sightsavers har som mål å eliminere trakom i de landene vi jobber.

Mer om trakom

Elveblindhet

En mann undersøker larver fra svarte fluer funnet nær Agogo-elva i Nord-Uganda.

Elveblindhet, også kjent som onchocerciasis, er en parasittinfeksjon som kan forårsake alvorlig hudirritasjon, kløe, synshemming og irreversibel blindhet.

Navnet elveblindhet kommer av at infeksjonen spres via bitt fra infiserte svarte fluer som oppholder og formerer seg ved elvebredder. Sykdommen kan behandles med medisiner for å stoppe spredning av infeksjonen.

Vårt arbeid

I 2018 bidro Sightsavers med å distribuere 40 millioner behandlinger for elveblindhet.

Mer om elveblindhet

Andre øyesykdommer

En kvinne undersøker en barn.

Sightsavers arbeider også med å behandle og forebygge flere andre øyesykdommer som kan lede til nedsatt syn eller blindhet

Disse inkluderer grønn stær (glaukom), som skader synsnerven og på den måten medfører dårligere syn samt retinopati, der blodkarene i øyets netthinne påvirkes. Det sistnevnte er vanlig ved diabetes.

Ditt bidrar skaper en fremtid

STØTT OSS