STØTT OSS

Hva er diabetisk retinopati?

Denne øyesykdommen er forårsaket av høyt blodsukker og høyt blodtrykk. Over tid kan dette skade blodårene på baksiden av øyet.

En av tre personer som lever med diabetes har en viss grad av diabetisk retinopati, og hver person som har diabetes risikerer å utvikle det.

Sykdommen påvirker vanligvis begge øynene, selv om det ene kan påvirkes mer enn det andre. Dette oppstår når pasientens blodtrykk eller blodsukker er for høyt. Over tid kan det skade blodårene som tilfører blod til netthinnen som omgjør lys til elektriske signaler og sender dem til hjernen. Hvis netthinnen ikke får blodet den trenger, kan den ikke fungere ordentlig. Det medfører at synet påvirkes. På sikt kan dette føre til permanent blindhet.

Sykdommen utvikler seg gradvis: Først begynner blodkarene å lekke og til slutt forårsake blødning i øynene. Det er tre stadier av retinopati som hovedsakelig påvirker den sentrale delen av netthinnen, og kan forårsake permanent blindhet. En annen variant av sykdommen kalt makulopati, påvirker midten av øyet.

Personer med diabetes har også høyere risiko for å utvikle andre øyeproblemer, inkludert grå stær og glaukom.

1 prosent
av blindhet over hele verden er forårsaket av diabetisk reti

Hvordan behandles diabetisk retinopati?

Bevisst livsstil

Å holde blodsukkernivået, blodtrykket og kolesterolnivået under kontroll kan forhindre diabetesrelaterte synsproblemer.

Injeksjoner og laser

Hvis diabetisk retinopati oppdages tidlig, kan injeksjoner og laserbehandling hindre sykdommen i å utvikle seg og forhindre blindhet.

Kirurgi

Ved avansert diabetisk retinopati kan det være behov for kirurgi for å fjerne blod og nye blodkar fra baksiden av øyet.

Din gave kan beskytte noens syn

STØTT OSS

Dette gjør Sightsavers

Sightsavers hjelper til med å behandle og forebygge øyesykdommer som diabetisk retinopati i landene hvor vi jobber.

Vi øker bevisstheten om diabetisk retinopati gjennom folkehelsekampanjer, og vi støtter lokale helsetjenester for å sikre at pasienter blir diagnostisert og henvist til behandling så snart som mulig.

Jo raskere mennesker med diabetisk retinopati blir behandlet, desto mer sannsynlig er det at synet kan reddes.

Om Sightsavers

Vårt arbeid fokuserer på å forebygge og behandle blindhet som kan unngås, bekjempe sykdommer og fremme rettighetene til mennesker med nedsatt funksjonsevne.

Hva vi gjør

Vil du høre fra oss via e-post?