STØTT OSS

Hva er elveblindhet?

Elveblindhet, også kjent som onchocerciasis, er en parasittinfeksjon som kan forårsake alvorlig hudirritasjon, kløe og over tid, irreversibel blindhet.

Elveblindhet spres via bitt fra infiserte svarte fluer som oppholder og formerer seg ved elvebredder.

Sykdommens forbindelse til elver gav opphav til begrepet ‘elveblindhet’, og ble først brukt av Lady Jean Wilson, Sightsavers-grunnlegger Sir John Wilsons kone. Elveblindhet tilhører en gruppe sykdommer kjent som forsømte tropesykdommer.

Når et menneske blir bitt av svartfluen, kan ormlarver innvadere kroppen gjennom bittet. Disse larvene utvikler seg til voksne ormer som kan leve i opptil 15 år. Hver dag produserer hunnormen tusenvis av mikroskopiske larver, kalt mikrofilarier, som sprer seg over hele kroppen og kan overføres til andre mennesker. Når mikrofilariene dør, utløser de en reaksjon i menneskekroppen, noe som fører til enorm irritasjon, betennelse og kløe. Dersom larvene sprer seg til øynene og forårsaker en reaksjon, kan det føre til irreversible øyeskader og synstap.

Foruten smerte, blindhet og stigma, er en av de mest ødeleggende konsekvensene av elveblindhet det faktum at folk ofte blir tvunget til å flytte fra fruktbare elvedaler der sykdommen er utbredt. Som et resultat har folk ofte vanskeligheter med å finne passende områder for å drive jordbruk og dyrke avlinger, noe som fører til at familier og små samfunn blir tvunget inn i fattigdom.

120 mill
mennesker er i risiko for å få elveblindhet
37 mill
mennesker er infisert, flesteparten i Afrika
500 000
mennesker er blinde på grunn av sykdommen

Hvordan behandles elveblindhet?

Et nærbilde av en hånd som holder Mectizan®-medisin.

Medisinering

Mectizan®-tabletter kan forhindre at sykdommen sprer seg. Medisinen kurerer ikke blindhet, men kan bidra til å stoppe ytterligere synstap.

Samfunnsfrivillige James og Elizabeth måler ut medisin i Kenya.

Frivillige

Mectizan®, donert av legemiddelprodusenten Merck Sharpe & Dohme, blir distribuert gjennom lokale frivillige kjent som samfunnsdistributører.

Et nærbilde av noens hender som holder gress som er dekket av svarte fluer.

Fluefanging

Elveblindhet blir også bekjempet ved å utrydde fluene som bærer sykdommen, en prosess kjent som vektorkontroll.

Hva vi gjør

Sightsavers arbeider for å eliminere elveblindhet i de landene vi jobber innen 2025.

Elveblindhet og lymfatisk filariasis har tradisjonelt blitt behandlet gjennom individuelle programmer, men ettersom de to sykdommene ofte forekommer i samme områder og kan behandles med Mectizan®, behandler Sightsavers sykdommene sammen.

I 2018 bidro Sightsavers med å distribuere 40 millioner behandlinger for elveblindhet. Siden vi startet arbeidet i 1950, har vi sørget for mer enn 1,1 milliard behandlinger for å redde syn, enten ved å behandle allerede eksisterende synsykdommer  eller ved å distribuere medisiner og behandlinger som forhindrer at mennesker utvikler disse sykdommene.

Som del av vårt arbeid for å eliminere elveblindhet, oppnådde vi i november 2017 en historisk milepæl – vi distribuerte behandling nummer én million til mennesker rammet av forsømte tropesykdommer. Behandling nummer én milliard, en antibiotikakur for elveblindhet og lymfatisk filariasis, ble gitt til en sju år gammel jente ved navn Dorcas som bor i en landsby i Kaduna State i Nigeria, og som var i risiko for å bli rammet av forsømte tropesykdommer.

Emmanuels historie

Møt 65-år gamle Emmanuel som mistet synet etter å ha blitt rammet av elveblindhet mens han tjente til livets opphold som fisker.

Les Emmanuels historie

Få mer informasjon om andre sykdommer vi behandler

Forsømte tropesykdommer

Mer om elveblindhet

Kareen Atekem vises i en gul Sightsavers-topp stående utendørs ved siden av et Sightsavers-kjøretøy.

Sightsavers-forsker vinner anerkjennelse for innovativt NTD-prosjekt

Kareen Atekem sitt nye prosjekt for å bidra til å kontrollere og eliminere to neglisjerte tropiske sykdommer har blitt anerkjent av NTD sin konkurranse om Innovasjonsprisen.

En baby har øynene testet.

Oppdateringer for januar: høydepunkter fra rundt om i verden

En baby født med grå stær kan smile igjen etter å ha fått operasjon i Zambia, pluss historier fra India, Nigeria og Bangladesh.

Rebecca tar en selfie med Dorcas i Nigeria.
Sightsavers stories
Historier / Øyehelse /

De personlige historiene fra prosjektene våre

Sightsavers' Rebecca Mintrim ble med på feiringen av behandling nummer en milliard mot forsømte tropesykdommer i Nigeria.

Vil du høre fra oss via e-post?