STØTT OSS

Hva er elveblindhet?

Elveblindhet, også kjent som onchocerciasis, er en parasittinfeksjon som kan forårsake alvorlig hudirritasjon, kløe og over tid, irreversibel blindhet.

Emmanuel fisker i Pru-elven: han står i knehøyt vann og holder et fiskenett.

Elveblindhet spres via bitt fra infiserte svarte fluer som oppholder og formerer seg ved elvebredder.

Sykdommens forbindelse til elver gav opphav til begrepet ‘elveblindhet’, og ble først brukt av Lady Jean Wilson, Sightsavers-grunnlegger Sir John Wilsons kone. Elveblindhet tilhører en gruppe sykdommer kjent som forsømte tropesykdommer.

Når et menneske blir bitt av svartfluen, kan ormlarver innvadere kroppen gjennom bittet. Disse larvene utvikler seg til voksne ormer som kan leve i opptil 15 år. Hver dag produserer hunnormen tusenvis av mikroskopiske larver, kalt mikrofilarier, som sprer seg over hele kroppen og kan overføres til andre mennesker. Når mikrofilariene dør, utløser de en reaksjon i menneskekroppen, noe som fører til enorm irritasjon, betennelse og kløe. Dersom larvene sprer seg til øynene og forårsaker en reaksjon, kan det føre til irreversible øyeskader og synstap.

Foruten smerte, blindhet og stigma, er en av de mest ødeleggende konsekvensene av elveblindhet det faktum at folk ofte blir tvunget til å flytte fra fruktbare elvedaler der sykdommen er utbredt. Som et resultat har folk ofte vanskeligheter med å finne passende områder for å drive jordbruk og dyrke avlinger, noe som fører til at familier og små samfunn blir tvunget inn i fattigdom.

120 mill
mennesker er i risiko for å få elveblindhet
37 mill
mennesker er infisert, flesteparten i Afrika
500 000
mennesker er blinde på grunn av sykdommen

Hvordan behandles elveblindhet?

Et nærbilde av en hånd som holder Mectizan®-medisin.

Medisinering

Mectizan®-tabletter kan forhindre at sykdommen sprer seg. Medisinen kurerer ikke blindhet, men kan bidra til å stoppe ytterligere synstap.

En frivillig medisindistributør.

Frivillige

Mectizan®, donert av legemiddelprodusenten Merck Sharpe & Dohme, blir distribuert gjennom lokale frivillige kjent som samfunnsdistributører.

En mann undersøker larver fra svarte fluer funnet nær Agogo-elva i Nord-Uganda.

Fluefanging

Elveblindhet blir også bekjempet ved å utrydde fluene som bærer sykdommen, en prosess kjent som vektorkontroll.

Hva vi gjør

Sightsavers arbeider for å eliminere elveblindhet i de landene vi jobber innen 2025.

Elveblindhet og lymfatisk filariasis har tradisjonelt blitt behandlet gjennom individuelle programmer, men ettersom de to sykdommene ofte forekommer i samme områder og kan behandles med Mectizan®, behandler Sightsavers sykdommene sammen.

I 2018 bidro Sightsavers med å distribuere 40 millioner behandlinger for elveblindhet. Siden vi startet arbeidet i 1950, har vi sørget for mer enn 1,1 milliard behandlinger for å redde syn, enten ved å behandle allerede eksisterende synsykdommer  eller ved å distribuere medisiner og behandlinger som forhindrer at mennesker utvikler disse sykdommene.

Som del av vårt arbeid for å eliminere elveblindhet, oppnådde vi i november 2017 en historisk milepæl – vi distribuerte behandling nummer én million til mennesker rammet av forsømte tropesykdommer. Behandling nummer én milliard, en antibiotikakur for elveblindhet og lymfatisk filariasis, ble gitt til en sju år gammel jente ved navn Dorcas som bor i en landsby i Kaduna State i Nigeria, og som var i risiko for å bli rammet av forsømte tropesykdommer.

Emmanuel smiler.

Emmanuels historie

Møt 60-år gamle Emmanuel som mistet synet etter å ha blitt rammet av elveblindhet mens han tjente til livets opphold som fisker.

Les Emmanuels historie
Evans smiler mot kamera.

Evans’ historie

Evans Anim bor i Ashanti-regionen i det sørlige Ghana, et område hvor forekomsten av elveblindhet har vært høyt. Denne parasittsykdommen spres via svarte fluer og forårsaker kraftig kløe, alvorlig hudirritasjon og kan over tid føre til blindhet.

Heldigvis kan sykdommen behandles ved hjelp av Mectizan®. Når medisinen tas jevnlig, hindrer den infeksjonen i å spre seg slik at barn som Evans kan vokse opp uten å lide slik hans far, Kwaku, gjorde.

Kwaku husker livet før Mectizan® var tilgjengelig. «Da jeg var yngre levde jeg med sykdom i lang tid,» forklarer han. «Kløen hindret meg i å jobbe ettersom jeg hele tiden måtte stoppe for å klø meg. Det holdt meg våken om natten, og når jeg badet gjorde det kalde vannet så vondt at jeg noen ganger ikke kunne vaske meg. Kløingen skader huden og gjør den sår og hard.» Men kløen var ikke den eneste faren. «Jeg kjenner folk som har blitt fullstendig blinde på grunn av sykdommen,» forklarer Kwaku.

Etter hvert hørte Kwaku om et Sightsavers-program som bekjemper elveblindhet ved å trene lokale frivillige i å distribuere Mectizan® i lokalsamfunnet. “Etter å ha tatt behandlingen for første gang følte jeg meg bra og huden ble bedre,” sier han. “Fluene er fortsatt her, men dette er hjemmet vårt. Dersom behandlingen stoppet, måtte vi sett oss nødt til å forlate stedet ettersom det ikke ville være trygt for familien min.”

“Før jeg fikk behandling var jeg engstelig og redd for å bli blind. Nå vet jeg at jeg ikke trenger å være bekymret. Barna mine er unge og takket være behandlingene vet jeg at de kan vokse opp uten blindhet.”

Få mer informasjon om andre sykdommer vi behandler

Forsømte tropesykdommer

Mer om elveblindhet

En baby har øynene testet.
sightsavers_news

Oppdateringer for januar: høydepunkter fra rundt om i verden

En baby født med grå stær kan smile igjen etter å ha fått operasjon i Zambia, pluss historier fra India, Nigeria og Bangladesh.

Mariam smiler mot kamera.
Sightsavers Reports

Mariams historie

Mariam er en Sightsavers-opplært samfunnsdistributør som elsker jobben sin. Hun får hjelpe til med å beskytte menneskene i landsbyen sin fra elveblindheten.

Baraka Ango står med en doseringspåle i Nigeria.
Sightsavers Reports

Doseringspålen: et livsviktig verktøy i vår bekjempelse av sykdom

Disse fargerike pålene blir brukt av lokale frivillige i kampen for å eliminere forsømte tropesykdommer. Men hva er de egentlig? Og hvordan virker de?

Vil du høre fra oss via e-post?