STØTT OSS
sightsavers_news

Oppdateringer for januar: høydepunkter fra rundt om i verden

En baby født med grå stær kan smile igjen etter å ha fått operasjon i Zambia, pluss historier fra India, Nigeria og Bangladesh.

Hus i landsbyen Kalizya i det østlige Zambia.

Zambia

Baby kan se familien sin igjen etter grå stær-operasjon

Mwezi og Rosaria, moren og bestemoren til elleve måneder gamle Emmanuel, merket at han hadde problemer med øynene da han bare var noen få måneder gammel. Øynene hans beveget seg ufrivillig fra side til side, opp og ned og rundt i sirkler. Han var heller ikke i stand til å fokusere på objekter eller kjenne igjen ansiktene til mennesker som holdt ham.

Mwezi og Rosaria var bekymret for Emmanuels framtid, men takket være Sightsavers og Standard Chartereds Seeing is Believing-prosjekt, ble øynene hans undersøkt og han ble diagnostisert med grå stær på begge øynene.

Dagen etter operasjonen kunne Emmanuel se for første gang i sitt liv. “Han kan se ansiktet mitt, og han kan se moren sitt ansikt,” sa Rosaria. Da han ble undersøkt etter operasjonen la hun merket til at evnen hans til å se og fokusere på objekter hadde forbedret seg. Hun var utrolig glad for denne forbedringen. Moren hans sa at hun var veldig takknemlig ovenfor Sightsavers og Seeing is Believing for at sønnen nå kan se.

En baby har øynene testet.
Emmanuel smiler etter å ha blitt undersøkt etter operasjonen.

Nigeria

“Jeg vil ikke at andre skal lide slik som jeg har gjort”

70 år gamle Mohammed fra Kogi State i Nigeria dyrker avlinger som forsyner omlag 15 medlemmer av familien, inkludert barna, barnebarna, niesene, nevøene og søskenbarna hans. Han er også frivillig i lokalsamfunnet, og har distribuert medisiner for elveblindhet de siste 15 årene.

Mohammed ble frivillig etter at han mistet synet på det høyre øyet.

“Jeg besøkte øyeklinikken, men legen sa det ikke var noe som kunne gjøres for å få synet tilbake på det høyre øyet,” fortalte han.

“Men det var på grunn av disse besøkene til legen at jeg fikk vite om Mectizan®, og hvordan medisinen brukes for å behandle elveblindhet.”

“Det var for sent for det høyre øyet mitt, men jeg bestemte meg for å bli distributør i lokalsamfunnet slik at jeg kan hjelpe å forhindre blindhet hos andre mennesker.”

Å være blind på et øye medfører at Mohammed noen ganger trenger assistanse for å gjøre arbeidet sitt. Hans yngre bror hjelper ham for eksempel med å fullføre registeret når han distribuerer medisinen i lokalsamfunnet.

Til tross for tilstanden er han veldig glad for at han nå kan hjelpe andre i lokalsamfunnet med å unngå unødvendig blindhet.

Et portrett av en mann i tradisjonelle klær.

Bangladesh

Sightsavers Bangladeshs landsdirektør deltar i talkshow på TV.

Sightsavers Bangladesh var med på et TV-talkshow for å markere International Day of Persons with Disabilities. Talkshowet ble vist live den 3. desember på DBC News. Amrita Rejina Rozario, Bangladeshs landsdirektør, deltok i showet sammen med Bangladeshs velferdsminister Nuruzzaman Ahmed, og han lovet å opprettholde rettighetene til mennesker med nedsatt funksjonsevne i landet. Se showet her (video på Bengali).

Et stillbilde fra talkshowet.

India

Rajasthan øyehelseprosjekt hjelper å gjenopprette syn

Fembarnsfaren Kishan fra Rajasthan led av grå stær i lange tider. Til tross for dette fortsatte han å arbeide på et pyaoo, et lokalt vannverk som forsyner drikkevann til ulike steder i lokalsamfunnet. Jobben innebar at han måtte gå mer enn tre kilometer daglig. Uheldigvis førte det dårlige synet til at han en dag falt i en grop og skadet seg.

En lokal helsearbeider besøkte Kishan og fortale ham om en leir for øyehelse i lokalsamfunnet, og inviterte ham med for en undersøkelse. Her ble han fortalt at han trengte kirurgi, men Kishan sa at han ikke var i stand til å betale for operasjonen på grunn av den lave inntekten sin. Takket være Sightsavers og Bhoruka Charitable Trust fikk han operasjonen han trengte, og også briller.

Kishan var utrolig glad for behandlingen han fikk ved øyehelseleiren og er fornøyd med at han kan se igjen.

En mann snakker med en helsearbeider.
En samfunnsarbeider besøker Kishan etter å ha mottatt behandling.

Les mer om arbeidet vårt

Her finnes vi

Historier fra feltet

Et kart over Den demokratiske republikken Kongo, med Kinshasa uthevet.

Democratic Republic of Congo

Vi samarbeider med den kongolesiske regjeringen for å beskytte lokalsamfunn mot forsømte tropiske sykdommer. Doner i dag for å bidra til å forvandle liv.

Et illustrert kart over Sudan, med Khartoum uthevet.

Sudan

Vi samarbeider med helsedepartementet i Sudan for å beskytte lokalsamfunn mot trakom. Doner i dag for å bidra til å forvandle liv.

Et illustrert kart over Kenya, med Nairobi uthevet.

Kenya

Vi samarbeider med partnere i Kenya for å forbedre øyehelse, bekjempe forsømte sykdommer og opprettholde rettighetene til mennesker med nedsatt funksjonsevne. Doner i dag for å bidra til å forvandle liv.