STØTT OSS

Hva er schistosomiasis?

Schistosomiasis, også kjent som bilharzia eller ‘sneglefeber‘, er en forsømt tropesykdom forårsaket av parasitter fra ferskvannssnegler.

En frivillig plasserer medisiner i en manns utstrakte hånd.

Infeksjonen oppstår når parasittens larver penetrerer huden ved kontakt med infisert vann – ofte under aktiviteter som fiske, svømming, bading eller klesvask.

Så snart larvene er inne i menneskekroppen utvikler de seg til voksne ormer som legger egg. Disse eggene kan bli fanget i kroppens vev.

Schistosomiasis er ofte symptomfritt i starten, men parasitten kan overleve i menneskekroppen i en årrekke og kan etter hvert resultere i mer alvorlige problemer. Denne forsømte tropesykdommen kan forårsake kløende utslett, magesmerter og diaré, og kan føre til alvorlige, langsiktige problemer som påvirker fordøyelsessystemet, urinveiene, luftveiene og nervesystemet.

Schistosomiasis er spesielt utbredt i Afrika sør for Sahara og forekommer først og fremst i fattige områder som ikke har tilgang til rent drikkevann eller tilstrekkelige sanitærforhold. Fattigdom er dessverre både en årsak og en konsekvens av helseproblemene assosiert med schistosomiasis. Sykdommen kan føre til anemi og forstyrret vekst hos barn, og påvirker ofte deres evne til å lære. Mange voksne er ikke i stand til å jobbe, noe som fører til økonomiske vanskeligheter.

206 mill
mennesker trenger behandling for schistosomiasis
200 000
mennesker dør årlig av sykdommen i Afrika
52
land trenger omfattende forebyggende behandling

Hvordan behandles schistosomiasis?

Skolebarn får schistosomiasismedisin på skolen i Farim, Guinea Bissau.

Medisinering

For å forhindre spredning av sykdommen blir det distribuert praziquanteltabletter, donert av legemiddelprodusenten Merck Serono, til personer som er i risiko for infeksjon.

Frivillige

Medisiner blir administrert av lærere og frivillige, såkalte samfunnsdistributører, som jobber i lokalsamfunnet.

Kombinert behandling

Schistosomiasis blir ofte behandlet sammen med andre forsømte tropesykdommer, som innvollsorm og elveblindhet.

Hva vi gjør

Sightsavers arbeider for å kontrollere schistosomiasis i de landene vi jobber.

Våre behandlingsprogrammer for schistosomiasis er spesielt rettet mot barn i skolealder og voksne som anses å være i risiko for smitte – for eksempel fiskere som bor og arbeider i utsatte regioner. I områder med svært høy forekomst av infeksjon hender det at hele befolkningen blir behandlet. Sightsavers og våre samarbeidspartnere oppfordrer også til bruk av metoder som ikke involverer medisinering, som å fokuserer på rent vann, sanitet og hygiene, såkalte WASH-initiativer (water, sanitation and hygiene).

I 2018 sørget Sightsavers og våre samarbeidspartnere for mer enn 6,5 millioner behandlinger for schistosomiasis. Vi trente også mer enn 218 000 frivillige samfunnsdistributører i å dele ut medisiner til lokalsamfunn i risiko.

En skoleelev i et klasserom får utdelt et nettbrett av en helsearbeider, mens andre helsearbeidere og klassekameratene hans ser på.

Få mer informasjon om andre sykdommer vi behandler

Forsømte tropesykdommer

Mer om forsømte tropesykdommer

En stor gruppe mennesker står på hovedscenen på World Water Forum.
Sightsavers Reports

Samarbeid er nøkkelen: refleksjoner fra World Water Forum

Sightsavers’ Salimata Bocoum deler erfaringer, handlinger og refleksjoner fra World Water Forum, hvor viktigheten av å jobbe sammen for å bekjempe forsømte tropiske sykdommer var et sentralt tema.

Kigali Convention Center i Rwanda lyser opp i lilla for World NTD Day.
Sightsavers Reports

World NTD Day: høydepunkter fra rundt omkring i verden

30. januar 2022 ble Sightsavers-ansatte og støttespillere med på det globale arrangementet for å øke bevisstheten om eliminering av forsømte tropiske sykdommer.

A girl smiles as she has her eyes tested.
sightsavers_news

Oppdatering juli: høydepunkter fra verden rundt

I Pakistan har lærere gitt innblikk i sine erfaringer med synsscreening på skolene. Også oppdateringer fra Senegal, Mosambik og Nigeria.

Vil du høre fra oss via e-post?