STØTT OSS

Hva er schistosomiasis?

Schistosomiasis, også kjent som bilharzia eller ‘sneglefeber‘, er en forsømt tropesykdom forårsaket av parasitter fra ferskvannssnegler.

En frivillig plasserer medisiner i en manns utstrakte hånd.

Infeksjonen oppstår når parasittens larver penetrerer huden ved kontakt med infisert vann – ofte under aktiviteter som fiske, svømming, bading eller klesvask.

Så snart larvene er inne i menneskekroppen utvikler de seg til voksne ormer som legger egg. Disse eggene kan bli fanget i kroppens vev.

Schistosomiasis er ofte symptomfritt i starten, men parasitten kan overleve i menneskekroppen i en årrekke og kan etter hvert resultere i mer alvorlige problemer. Denne forsømte tropesykdommen kan forårsake kløende utslett, magesmerter og diaré, og kan føre til alvorlige, langsiktige problemer som påvirker fordøyelsessystemet, urinveiene, luftveiene og nervesystemet.

Schistosomiasis er spesielt utbredt i Afrika sør for Sahara og forekommer først og fremst i fattige områder som ikke har tilgang til rent drikkevann eller tilstrekkelige sanitærforhold. Fattigdom er dessverre både en årsak og en konsekvens av helseproblemene assosiert med schistosomiasis. Sykdommen kan føre til anemi og forstyrret vekst hos barn, og påvirker ofte deres evne til å lære. Mange voksne er ikke i stand til å jobbe, noe som fører til økonomiske vanskeligheter.

206 mill
mennesker trenger behandling for schistosomiasis
200 000
mennesker dør årlig av sykdommen i Afrika
52
land trenger omfattende forebyggende behandling

Hvordan behandles schistosomiasis?

Medisinering

For å forhindre spredning av sykdommen blir det distribuert praziquanteltabletter, donert av legemiddelprodusenten Merck Serono, til personer som er i risiko for infeksjon.

Samfunnsfrivillige James og Elizabeth måler ut medisin i Kenya.

Frivillige

Medisiner blir administrert av lærere og frivillige, såkalte samfunnsdistributører, som jobber i lokalsamfunnet.

En kvinne drikker vann fra et beger etter å ha tatt medisiner i Nigeria.

Kombinert behandling

Schistosomiasis blir ofte behandlet sammen med andre forsømte tropesykdommer, som innvollsorm og elveblindhet.

Hva vi gjør

Sightsavers arbeider for å kontrollere schistosomiasis i de landene vi jobber.

Våre behandlingsprogrammer for schistosomiasis er spesielt rettet mot barn i skolealder og voksne som anses å være i risiko for smitte – for eksempel fiskere som bor og arbeider i utsatte regioner. I områder med svært høy forekomst av infeksjon hender det at hele befolkningen blir behandlet. Sightsavers og våre samarbeidspartnere oppfordrer også til bruk av metoder som ikke involverer medisinering, som å fokuserer på rent vann, sanitet og hygiene, såkalte WASH-initiativer (water, sanitation and hygiene).

I 2018 sørget Sightsavers og våre samarbeidspartnere for mer enn 6,5 millioner behandlinger for schistosomiasis. Vi trente også mer enn 218 000 frivillige samfunnsdistributører i å dele ut medisiner til lokalsamfunn i risiko.

En skoleelev i et klasserom får utdelt et nettbrett av en helsearbeider, mens andre helsearbeidere og klassekameratene hans ser på.

Få mer informasjon om andre sykdommer vi behandler

Forsømte tropesykdommer

Mer om forsømte tropesykdommer

Lær om sykdommen
Sightsavers Reports

Hvordan Mali overvant tre store utfordringer og eliminerte trakom

Sightsavers’ Boubacar Morou Dicko deler hindringene Mali møtte på veien mot å eliminere trakom, og hvordan landet klarte å overvinne dem.

Epidemiolog Michael Dejene, som samler inn data om trakom, sitter på huk ved siden av en kvinne som sorterer produkter.
Sightsavers Reports

“Vi har en svært riktig rolle i kampen mot trakom”

Siden 2012 har Sightsavers brukt smarttelefoner for å samle inn data av høy kvalitet, slik at land effektivt kan kartlegge sykdommen og styrke sin elimineringsinnsats.

Vainesi smiler og klapper utenfor hjemmet sitt i Malawi.
sightsavers_news

Nå er trakom eliminert i Malawi

Malawi har blitt det første landet i Sør-Afrika som eliminerer den smittsomme øyesykdommen trakom. Dette er bekreftet av Verdens helseorganisasjon.

Vil du høre fra oss via e-post?