STØTT OSS

Hva er schistosomiasis?

Schistosomiasis, også kjent som bilharzia eller ‘sneglefeber‘, er en forsømt tropesykdom forårsaket av parasitter fra ferskvannssnegler.

En frivillig plasserer medisiner i en manns utstrakte hånd.

Infeksjonen oppstår når parasittens larver penetrerer huden ved kontakt med infisert vann – ofte under aktiviteter som fiske, svømming, bading eller klesvask.

Så snart larvene er inne i menneskekroppen utvikler de seg til voksne ormer som legger egg. Disse eggene kan bli fanget i kroppens vev.

Schistosomiasis er ofte symptomfritt i starten, men parasitten kan overleve i menneskekroppen i en årrekke og kan etter hvert resultere i mer alvorlige problemer. Denne forsømte tropesykdommen kan forårsake kløende utslett, magesmerter og diaré, og kan føre til alvorlige, langsiktige problemer som påvirker fordøyelsessystemet, urinveiene, luftveiene og nervesystemet.

Schistosomiasis er spesielt utbredt i Afrika sør for Sahara og forekommer først og fremst i fattige områder som ikke har tilgang til rent drikkevann eller tilstrekkelige sanitærforhold. Fattigdom er dessverre både en årsak og en konsekvens av helseproblemene assosiert med schistosomiasis. Sykdommen kan føre til anemi og forstyrret vekst hos barn, og påvirker ofte deres evne til å lære. Mange voksne er ikke i stand til å jobbe, noe som fører til økonomiske vanskeligheter.

206 mill
mennesker trenger behandling for schistosomiasis
200 000
mennesker dør årlig av sykdommen i Afrika
52
land trenger omfattende forebyggende behandling

Hvordan behandles schistosomiasis?

En gruppe landsbyboere venter på å motta medisin fra den lokale legemiddeldistributøren, som gir dem en kopp med tablettene.

Medisinering

For å forhindre spredning av sykdommen blir det distribuert praziquanteltabletter, donert av legemiddelprodusenten Merck Serono, til personer som er i risiko for infeksjon.

En frivilling samfunnsdistributør.

Frivillige

Medisiner blir administrert av lærere og frivillige, såkalte samfunnsdistributører, som jobber i lokalsamfunnet.

En gutt og lillebroren hans venter på å få medisin som behandler forsømte tropesykdommer i Nigeria.

Kombinert behandling

Schistosomiasis blir ofte behandlet sammen med andre forsømte tropesykdommer, som innvollsorm og elveblindhet.

Hva vi gjør

Sightsavers arbeider for å kontrollere schistosomiasis i de landene vi jobber.

Våre behandlingsprogrammer for schistosomiasis er spesielt rettet mot barn i skolealder og voksne som anses å være i risiko for smitte – for eksempel fiskere som bor og arbeider i utsatte regioner. I områder med svært høy forekomst av infeksjon hender det at hele befolkningen blir behandlet. Sightsavers og våre samarbeidspartnere oppfordrer også til bruk av metoder som ikke involverer medisinering, som å fokuserer på rent vann, sanitet og hygiene, såkalte WASH-initiativer (water, sanitation and hygiene).

I 2018 sørget Sightsavers og våre samarbeidspartnere for mer enn 6,5 millioner behandlinger for schistosomiasis. Vi trente også mer enn 218 000 frivillige samfunnsdistributører i å dele ut medisiner til lokalsamfunn i risiko.

Få mer informasjon om andre sykdommer vi behandler

Forsømte tropesykdommer

Mer om forsømte tropesykdommer

Mercia laughs and celebrates with a trachoma surgery patient after her bandages have been removed.
Sightsavers Reports

Mercias historie

Mercia Cumaio fra Mosambik har jobbet i Sightsavers i ni år. Hun er spesielt engasjert i kampen for å eliminere trakom, og promoterer viktigheten av øyehelse.

Sarita Choure at the judo championships.
sightsavers_news

Oppdateringer fra september: høydepunkter verden rundt

Nyheter fra India om en Sightsavers-støttet judoutøver som vant bronsemedalje under Commonwealth Judo Championships. Pluss det siste fra Kenya, Zimbabwe, Tanzania og Zambia.

Mwiza sitter utenfor hjemmet sitt og ser trist ut.
Sightsavers Reports

Mwizas historie

Som mange andre åtteåringer elsker Mwiza å spille fotball og leke med bestevennen sin. Men han har trakom, og uten behandling står han i fare for å miste synet.

Vil du høre fra oss via e-post?