STØTT OSS

Sightsavers-forsker vinner anerkjennelse for innovativt NTD-prosjekt

Kareen Atekem vises i en gul Sightsavers-topp stående utendørs ved siden av et Sightsavers-kjøretøy.
Kareen Atekem ble tildelt delt førsteplass i NTD sin konkurranse om Innovasjonsprisen. Foto © Sightsavers/Dominique Catton

En forsker fra Sightsavers har blitt anerkjent for sitt prosjekt for å kontrollere og eliminere to neglisjerte tropiske sykdommer (NTD).

NTD sin forskningskoordinator Kareen Atekem ble valgt ut som finalist i NTD sin konkurranse om Innovasjonsprisen. Sammen med sine medfinalister fikk hun muligheten til å presentere prosjektet sitt på konferansen NTD NGO Network (NNN) 7.-9. september.

Prosjektet hennes innebærer å utvikle en ny felle for ‘Chrysops’-fluer (blindinger) som sprer loiasis, en parasittisk sykdom forårsaket av loa loa-ormen. Denne sykdommen utgjør et stort hinder for elimineringen av elveblindhet, en av de vanligste smittsomme årsakene til blindhet i verden.

Om noen lider av loiasis og tar medisiner for å behandle elveblindhet (også kjent som onchocerciasis), kan de få en alvorlig, livstruende reaksjon. Dette betyr at det ikke er mulig å behandle mennesker for onchocerciasis i områder hvor loiasis er tilstede.

Kareen sier: “Virkningen av denne forskningen er omfattende, da den vil gjøre det mulig for mer enn 14 millioner mennesker i Sentral-Afrika, som er ekskludert fra onchocerciasis-behandling, å motta medisinene på en trygg måte.

“Om den lykkes, vil vår innovative felle også tillate oss å overvåke populasjoner av ‘Chrysops’, og til slutt kontrollere spredningen av disse bitende fluene. Dette kan redusere risikoen for loiasis for hele lokalsamfunn og regioner.”

NTD sin Innovasjonspris ble lansert i 2019 av American Leprosy Missions for å støtte innovatører med kreative ideer for å løse noen av de mest utfordrende problemene lagt frem av ulike NTD-avdelinger over hele verden. Prisen deles ut hvert år under NNN-konferansen.

Sightsavers ledet en rekke workshops på årets konferanse, og så nærmere på temaer som hvordan man kan sørge for at NTD-behandlingsprogrammer kan bli mer lydhøre for tilbakemeldinger fra samfunnet, og hvordan man sikrer at disse programmene er tilgjengelige for personer med nedsatt funksjonsevne.

I fremtiden vil Kareen og hennes kolleger forsøke å implementere prosjektet i områder i Kamerun som er kjent for å ha store populasjoner  av ‘Chrysops’, hvor det er en høy forekomst av loiasis, og hvor dette er co-endemisk med elveblindhet.

Du kan finne ut mer ved å se videoen (på engelsk) nedenfor, hvor Kareen forklarer mer om prosjektet sitt.

Deltakere som mottar opplæring i blødprøvetaking.

Vår forskning

Sightsavers støtter forskning innen øyehelse, neglisjerte tropiske sykdommer, utdanning og sosial inkludering. Forskning av høy kvalitet er avgjørende for å hjelpe oss med å utføre våre strategier og programmer på en vellykket måte.

Om vår forskning (på engelsk)

Se alle nyhetsartikler

Nyheter fra Sightsavers

Flere nyheter

Et kart over Den demokratiske republikken Kongo, med Kinshasa uthevet.

Democratic Republic of Congo

Vi samarbeider med den kongolesiske regjeringen for å beskytte lokalsamfunn mot forsømte tropiske sykdommer. Doner i dag for å bidra til å forvandle liv.

Et illustrert kart over Sudan, med Khartoum uthevet.

Sudan

Vi samarbeider med helsedepartementet i Sudan for å beskytte lokalsamfunn mot trakom. Doner i dag for å bidra til å forvandle liv.

Et illustrert kart over Kenya, med Nairobi uthevet.

Kenya

Vi samarbeider med partnere i Kenya for å forbedre øyehelse, bekjempe forsømte sykdommer og opprettholde rettighetene til mennesker med nedsatt funksjonsevne. Doner i dag for å bidra til å forvandle liv.