En forsker fra Sightsavers har blitt anerkjent for sitt prosjekt for å kontrollere og eliminere to neglisjerte tropiske sykdommer (NTD).
NTD sin forskningskoordinator Kareen Atekem ble valgt ut som finalist i NTD sin konkurranse om Innovasjonsprisen. Sammen med sine medfinalister fikk hun muligheten til å presentere prosjektet sitt på konferansen NTD NGO Network (NNN) 7.-9. september.
Prosjektet hennes innebærer å utvikle en ny felle for ‘Chrysops’-fluer (blindinger) som sprer loiasis, en parasittisk sykdom forårsaket av loa loa-ormen. Denne sykdommen utgjør et stort hinder for elimineringen av elveblindhet, en av de vanligste smittsomme årsakene til blindhet i verden.
Om noen lider av loiasis og tar medisiner for å behandle elveblindhet (også kjent som onchocerciasis), kan de få en alvorlig, livstruende reaksjon. Dette betyr at det ikke er mulig å behandle mennesker for onchocerciasis i områder hvor loiasis er tilstede.
Kareen sier: “Virkningen av denne forskningen er omfattende, da den vil gjøre det mulig for mer enn 14 millioner mennesker i Sentral-Afrika, som er ekskludert fra onchocerciasis-behandling, å motta medisinene på en trygg måte.
“Om den lykkes, vil vår innovative felle også tillate oss å overvåke populasjoner av ‘Chrysops’, og til slutt kontrollere spredningen av disse bitende fluene. Dette kan redusere risikoen for loiasis for hele lokalsamfunn og regioner.”
NTD sin Innovasjonspris ble lansert i 2019 av American Leprosy Missions for å støtte innovatører med kreative ideer for å løse noen av de mest utfordrende problemene lagt frem av ulike NTD-avdelinger over hele verden. Prisen deles ut hvert år under NNN-konferansen.
Sightsavers ledet en rekke workshops på årets konferanse, og så nærmere på temaer som hvordan man kan sørge for at NTD-behandlingsprogrammer kan bli mer lydhøre for tilbakemeldinger fra samfunnet, og hvordan man sikrer at disse programmene er tilgjengelige for personer med nedsatt funksjonsevne.
I fremtiden vil Kareen og hennes kolleger forsøke å implementere prosjektet i områder i Kamerun som er kjent for å ha store populasjoner av ‘Chrysops’, hvor det er en høy forekomst av loiasis, og hvor dette er co-endemisk med elveblindhet.
Du kan finne ut mer ved å se videoen (på engelsk) nedenfor, hvor Kareen forklarer mer om prosjektet sitt.
Sightsavers støtter forskning innen øyehelse, neglisjerte tropiske sykdommer, utdanning og sosial inkludering. Forskning av høy kvalitet er avgjørende for å hjelpe oss med å utføre våre strategier og programmer på en vellykket måte.
Om vår forskning (på engelsk)Du kan bidra til å gi livsviktig behandling til neste generasjon barn med grå stær før det er for sent.
Et par briller kan forandre deres verden. Din gave kan bidra til å forandre liv for flere barn og unge som Shahid.
Sightsavers begynte å jobbe i Bangladesh i 1973 for å diagnostisere og behandle mennesker for grå stær, som er en av de vanligste øyelidelsene i landet.