Arif fra Bangladesh er nå 20 år. Som gutt fikk han øyeoperasjon gjennom Sightsavers. Han ble behandlet for grå stær. Selv om operasjonen bare kostet Sightsavers noen få hundre kroner, forvandlet denne dagen resten av livet til Arif. Det gjorde det mulig å gå på skole, forlate barndomshjemmet i en øde landsby og finne jobb i hovedstaden Dhaka.
Mamma Shumeza legger merke til en voksende hvit prikk i begge øynene til gutten sin allerede da Arif er baby.
“Han klarer ikke å finne noe når han forsøker å leke med gjenstander. Han pleier å løfte hendene for å skjerme seg mot lyset,” forteller hun. “Jeg kunne selv føle hvordan Arif led.”
“En ung dame kalt Lucky besøkte landsbyen vår, hun lette etter pasienter med øyeproblemer,” forteller Shumeza. “Lucky fortalte oss at hun ville ta oss med til Narsingdi sykehus for å få øynene til Arif undersøkt. Derfor ble vi med henne til sykehuset.”
Etter å ha fått diagnosen grå stær blir Arif og moren sendt videre til et sykehus i hovedstaden Dhaka. Her blir Arif operert.
På sykehuset får han en lastebil å leke med. Han blir helt oppslukt. Øyene utforsker bilen. For noen dager siden kunne han bare se leken med fingrene sine. For første gang oppfatter han at bilen er blå.
Sightsavers besøker Arif på nytt i familiens hjem. Nå er han ikke lenger avhengig av slektninger og naboer for å bevege seg ute. Han kan kle på seg selv, stelle seg, leke med venner, handle på markedet. Han kan til og med sykle.
Det er få barneskoler i Bangladesh som har lærere trent til å hjelpe barn med funksjonshemminger. Uten operasjon ville Arif hatt store problemer med å følge undervisningen og samhandlet med barna i klassen. Uten utdanning eller arbeidsferdigheter ville gutten forbli avhengig av familien sin. Resten av sitt liv.
“Livet mitt er totalforvandlet. Nå kan jeg se alt. Jeg kan leke, løpe og studere,” forteller han. “Favorittfagene mine på skolen er landbruk og samfunnsfag.”
Arif tenker tilbake på øyeoperasjonen for åtte år siden. “Jeg fikk livet mitt tilbake. Jeg vil aldri glemme den dagen.”
Nå har Arif fylt 20 år. Han har forlatt barndomshjemmet og jobber som sjåfør. “Før operasjonen kunne jeg ikke engang se selve boken,” minnes han, “Etter operasjonen kunne jeg se ordene og lære å lese. Jeg kunne lære å skrive. Det kunne jeg ikke før.
“Livet mitt ble forvandlet av grå stær operasjonen jeg fikk. Nå bor jeg i byen, i Dhaka. Jeg har fått meg jobb her, synet mitt er godt og jeg kan arbeide.”
“Ett år etter min operasjon, skjønte tanten min at det var trygt. Dermed oppsøkte hun også hjelp og fikk behandling for grå stær,” forteller Arif. “Før det var hun også ute av stand til å se. Selv om folk kom tett innpå henne, klarte hun ikke å gjenkjenne dem. Hun kunne ikke gå alene og møtte mange problemer. Men etter operasjonen kunne hun se folk og gå fritt igjen.”
Arif sin lille nevø har også hatt nytte av Arif sin erfaring. Storesøsteren Shahina forklarer at hun la merke til at sønnen hennes skjermet øynene mot lys. “På grunn av broren min visste jeg at jeg kunne ta med barnet til sykehus for synsundersøkelser. De sørget for at han fikk briller, og nå ser han bedre. Hvis andre barn i landsbyen har problemer med synet, vil jeg uten tvil ta det opp med foreldrene deres.”
Benin er det nyligste landet til å eliminere trakom som fører til blindhet. Her møter vi mennesker som har blitt forvandlet, og de som bidro til å eliminere sykdommen.
Siden 2012 har Sightsavers brukt smarttelefoner for å samle inn data av høy kvalitet, slik at land effektivt kan kartlegge sykdommen og styrke sin elimineringsinnsats.
Arifs liv endret seg da han fikk to grå stæroperasjoner da han var fem år gammel. Vi har fulgt livet hans siden operasjonen – fra å fullføre utdannelsen til å finne jobb som sjåfør.