STØTT OSS
Sightsavers Reports

Øyeoperasjonen forvandlet guttens liv. Følg Arif gjennom 15 år - se han i dag

En ung mann som sitter i førersetet til en varebil.

Å redde synet til barn har enorm betydning, både for deres umiddelbare hverdag og barnets fremtidsmuligheter. Det er sjelden du får anledning til å følge en slik forvandling gjennom 15 år. Her er den unike historien til Arif.

Arif fra Bangladesh er nå 20 år. Som gutt fikk han øyeoperasjon gjennom Sightsavers. Han ble behandlet for grå stær. Selv om operasjonen bare kostet Sightsavers noen få hundre kroner, forvandlet denne dagen resten av livet til Arif. Det gjorde det mulig å gå på skole, forlate barndomshjemmet i en øde landsby og finne jobb i hovedstaden Dhaka.

Se filmen og bla gjennom historielinjen (på engelsk). Se hvordan Arif gikk fra å være en gutt i ferd med å bli blind – til å bli sjåfør i hovedstadens travle gater… 

En ung gutt sitter på gulvet med familien.

2005

En ung gutt sitter på gulvet med familien.
Fem år gamle Arif sine dager handler om å sitte ensom og inaktiv foran huset. Han er ute av stand til å leke med de andre barna.
Arif dekker øynene.

Mamma Shumeza legger merke til en voksende hvit prikk i begge øynene til gutten sin allerede da Arif er baby.

“Han klarer ikke å finne noe når han forsøker å leke med gjenstander. Han pleier å løfte hendene for å skjerme seg mot lyset,” forteller hun. “Jeg kunne selv føle hvordan Arif led.”

En ung gutt har en blikkprøve.

To dager senere

En ung gutt har en blikkprøve.
Arif og moren blir kjørt til sykehuset. Legene konstaterer at han er rammet av grå stær i begge øynene. Han henvises til kirurgisk behandling.
Arif smiler mot kameraet, øyet dekket av et bandasje.

“En ung dame kalt Lucky besøkte landsbyen vår, hun lette etter pasienter med øyeproblemer,” forteller Shumeza. “Lucky fortalte oss at hun ville ta oss med til Narsingdi sykehus for å få øynene til Arif undersøkt. Derfor ble vi med henne til sykehuset.”

Etter å ha fått diagnosen grå stær blir Arif og moren sendt videre til et sykehus i hovedstaden Dhaka. Her blir Arif operert.

En lege sjekker øynene til en gutt.

Dagen etter operasjonen

En lege sjekker øynene til en gutt.
Bandasjene over Arifs øyne er fjernet. Øynene er fremdeles er såre etter operasjonen. Likevel kan Arif se mennesker, ansikter og gjenstander – for første gang i livet sitt.

På sykehuset får han en lastebil å leke med. Han blir helt oppslukt. Øyene utforsker bilen. For noen dager siden kunne han bare se leken med fingrene sine. For første gang oppfatter han at bilen er blå.

En gutt med briller smiler på skolen.

2007

En gutt med briller smiler på skolen.
To år etter operasjonen. Arif er nå syv år og har begynt på den lokale barneskolen.

Sightsavers besøker Arif på nytt i familiens hjem. Nå er han ikke lenger avhengig av slektninger og naboer for å bevege seg ute. Han kan kle på seg selv, stelle seg, leke med venner, handle på markedet. Han kan til og med sykle.

Det er få barneskoler i Bangladesh som har lærere trent til å hjelpe barn med funksjonshemminger. Uten operasjon ville Arif hatt store problemer med å følge undervisningen og samhandlet med barna i klassen. Uten utdanning eller arbeidsferdigheter ville gutten forbli avhengig av familien sin. Resten av sitt liv.

Arif, now 13 years old, smiles.

2013

Arif, now 13 years old, smiles.
Arif har fylt 13 år og begynt på ungdomsskolen.
Arif smiler mot kameraet.

“Livet mitt er totalforvandlet. Nå kan jeg se alt. Jeg kan leke, løpe og studere,” forteller han. “Favorittfagene mine på skolen er landbruk og samfunnsfag.”

Arif tenker tilbake på øyeoperasjonen for åtte år siden. “Jeg fikk livet mitt tilbake. Jeg vil aldri glemme den dagen.”

En ung mann som sitter i førersetet til en varebil.

2020

En ung mann som sitter i førersetet til en varebil.
“Dersom jeg ikke hadde fått øyeoperasjonen ville jeg aldri fått jobb.”
Arif står foran lastebilen han kjører på jobb.

Nå har Arif fylt 20 år. Han har forlatt barndomshjemmet og jobber som sjåfør. “Før operasjonen kunne jeg ikke engang se selve boken,” minnes han, “Etter operasjonen kunne jeg se ordene og lære å lese. Jeg kunne lære å skrive. Det kunne jeg ikke før.

“Livet mitt ble forvandlet av grå stær operasjonen jeg fikk. Nå bor jeg i byen, i Dhaka. Jeg har fått meg jobb her, synet mitt er godt og jeg kan arbeide.”

Arif, nå 20 år gammel, sitter sammen med familien.

Forvandlingen fortsetter...

Arif, nå 20 år gammel, sitter sammen med familien.
15 år etter operasjonen skjer det fremdeles positive ringvirkninger. Arif forteller andre om mulighetene til å få hjelp. Han snakker om betydningen av øyehelse, og oppmuntrer folk å stole på helsetjenestene. Takket være Arif sin erfaring har andre familiemedlemmer turt å oppsøke hjelp ved behov.
Familien til Arif sitter utenfor hjemmet.

“Ett år etter min operasjon, skjønte tanten min at det var trygt. Dermed oppsøkte hun også hjelp og fikk behandling for grå stær,” forteller Arif. “Før det var hun også ute av stand til å se. Selv om folk kom tett innpå henne, klarte hun ikke å gjenkjenne dem. Hun kunne ikke gå alene og møtte mange problemer. Men etter operasjonen kunne hun se folk og gå fritt igjen.”

Arif sin lille nevø har også hatt nytte av Arif sin erfaring. Storesøsteren Shahina forklarer at hun la merke til at sønnen hennes skjermet øynene mot lys. “På grunn av broren min visste jeg at jeg kunne ta med barnet til sykehus for synsundersøkelser. De sørget for at han fikk briller, og nå ser han bedre. Hvis andre barn i landsbyen har problemer med synet, vil jeg uten tvil ta det opp med foreldrene deres.”

“Livet mitt er forvandlet på grunn av grå stær-operasjonen.”

Du kan hjelpe oss med å redde noens syn

STØTT OSS

Flere historier

Nora lærer Glory, en av elevene sine, hvordan man regner.
Sightsavers Reports

Vi skal... sørge for at førskoler er inkluderende

I Malawi jobber vi med partnere for å sikre at små barn med nedsatt funksjonsevne kan lære, leke og utvikle seg sammen med jevnaldrende.

Lær om sykdommen
Sightsavers Reports

Hvordan Mali overvant tre store utfordringer og eliminerte trakom

Sightsavers’ Boubacar Morou Dicko deler hindringene Mali møtte på veien mot å eliminere trakom, og hvordan landet klarte å overvinne dem.

Et nærbilde av en kvinne som får øynene undersøkt for trakom.
Sightsavers Reports

Trakomeliminering i Benin: “All smerte var borte. Det var som et mirakel!”

Benin er det nyligste landet til å eliminere trakom som fører til blindhet. Her møter vi mennesker som har blitt forvandlet, og de som bidro til å eliminere sykdommen.