STØTT OSS

Hva er grå stær hos barn?

Det er en vanlig oppfatning at grå stær bare rammer eldre mennesker, men i fattige land er tilstanden et stort problem, også blant barn.

A child who is suffering from cataracts hugs his mother.

Grå stær kommer av uklare flekker som utvikler seg i linsen på øyet. Barn opplever grå stær som uskarpt syn, noe som kan påvirke utviklingen deres og føre til permanent synstap.

Mange tror at grå stær bare rammer eldre mennesker, men barn kan også utvikle tilstanden. I mange fattige land, hvor behandling ikke er like tilgjengelig, kan grå stær ofte være en av de vanligste årsakene til blindhet blant babyer og småbarn. Dersom tilstanden ikke behandles kan den etter hvert føre til blindhet.

Hva forårsaker grå stær hos barn?

Grå stær skyldes en opphoping av proteiner i øyet. Hos babyer og barn kan grå stær være medfødt, men kan også komme som et resultat av skade på øyet (kjent som ‘traumatisk grå stær’), eller som følge av kirurgi for andre øyeproblemer.

Når et barn har grå stær vil utdanningen ofte lide som en konsekvens. Noen ganger vil barnets syn bli så dårlig at de må slutte på skolen. Manglende utdanning kan bety nullinntekt, dårlig framtidsutsikt og ingen måte å unnslippe fattigdom.

Heldigvis er grå stær lett å behandle, men det er avgjørende for barnet at tilstanden oppdages i tide. Om ikke kan grå stær føre til at øynene slutter å utvikle seg, noe som betyr at synet aldri kan gjenopprettes fullstendig.

Hvordan ser verden ut for et barn med grå stær?

Et skarpt bilde av et klasserom i Sierra Leone. Læreren står foran tavla sammen med en elev mens de andre klassekameratene ser på.

Uten grå stær

Dette er hvordan et klasserom i Sierra Leone kan se ut for et barn med klart syn. De kan se tavla, kjenne igjen lærerens bevegelser og legge merke til reaksjonene til klassekameratene slik at de kan ta del i skoletimene.

Et uklart bilde av et klasserom i Sierra Leone. Bildet er utydelig og uskarpt med et hvitaktig skjær. Det er vankelig å se læreren og tavla klart.

Med grå stær

Dette er hvordan det samme klasserommet kan se ut for et barn med grå stær. De kan så vidt se tavla eller hva som står skrevet, noe som gjør det utrolig vanskelig å ta del i timene og gjøre framgang med studiene.

200,000
barn antas å være blinde fra grå stær på verdensbasis
En time
er alt som skal til for å behandle et barn for grå stær med
987 kr
kan betale for en synsreddende grå stær-operasjon for et bar

Hvordan er grå stær hos barn behandles?

Operere et barn for grå stær

Grå stær-kirurgi hos barn gjennomføres under narkose, så prosedyren tar omtrent en time å gjennomføre – litt lenger enn en grå stær-operasjon hos voksne som gjennomføres under lokalbedøvelse.

Erstatningslinse

Under operasjonen blir den uklare linsen fjernet og erstattet med en kunstig linse. Dersom et barn har grå stær på begge øynene vil de bli operert to ganger for å gi dem tid til å komme seg mellom operasjonene.

Etter operasjonen

Barnets syn kan begynne å komme tilbake i løpet av to timer etter en grå stær-operasjon. Barnet blir vanligvis på sykehuset over natten slik at de kan undersøkes etter operasjonen, og kan så dra hjem dagen etter.

Vårt arbeid for å behandle grå stær hos barn

Grå stær er hundre prosent helbredelig, men mange barn og familier i fattigere land har ikke tilgang til den medisinske hjelpen de trenger for å hjelpe dem å se igjen.

Det er avgjørende at barn med grå stær diagnostiseres og behandles i tide. Hvis ikke kan tilstanden føre til at øynene deres slutter å utvikle seg, noe som betyr at synes aldri kan gjenopprettes fullstendig. De vil kanskje ikke være i stand til å leke med vennene sine eller gå på skolen, noe som kan resultere i et liv i fattigdom.

Dette er grunnen til at Sightsavers jobber i mer enn 30 land for å utføre øyeundersøkelser og behandle barn, slik at synet deres kan reddes og de kan få en utdanning, nyte livet og realisere sitt fulle potensial.

Hvert år hjelper Sightsavers med å tilby 300,000 grå stær-operasjoner over hele verden. Siden arbeidet vårt startet i 1950, har vi bidratt til å tilby 7.3 millioner grå stær-operasjoner og trent opp mer enn 1000 grå stær-kirurger.

Men vi trenger din hjelp for å redde barns syn.

Vil du støtte oss i dag og hjelpe vår veldedige sak? Med din hjelp kan vi fortsette arbeidet med å gjenopprette barns syn og gi dem håp for fremtiden.

Winesi March og kona omfavner hverandre i glede av at synet hans er gjenopprettet.

En million mirakler

Kampanjen vår samlet inn nok penger til å tilby en million grå stær-operasjoner.

Møt noen av barna vi har hjulpet

Tre år gamle Nadir ble født med grå stær på begge øynene. Men takket være Sightsavers fikk han behandlingen han så desperat trengte.

Las Nadirs historie

Les mer om arbeidet vårt

Øyehelse og syn