STØTT OSS

Vil du hjelpe oss å eliminere trakom i Kenya?

Du kan bidra til å eliminere trakom i de 12 fylkene i Kenya hvor infeksjonen fortsatt er utbredt.

Rakonin gnir det trakominfiserte øyet mens hun gråter

Vil du bidra til å beskytte et samfunn mot trakom?

STØTT OSS

Da Mutave Mutemi og Sightsavers-teamet besøkte en landsby i Kajiado-fylket for å se etter trakomtilfeller, stod Naomi og Rakonin stille i døråpningen til hjemmet deres og så på.

De gned hele tiden øynene sine. Det var lett å se ubehaget deres og hvor tilbaketrukne de var. Jentene led av trakom, en smertefull øyeinfeksjon som forårsaker irritasjon, rødhet og væske. Ved tidlig diagnose kan den enkelt behandles med antibiotika. Men hvis det ikke blir behandlet, kan det utvikle seg til trichiasis, hvor øyevippene vender innover og skraper mot øynene. Til slutt kan dette føre til livsvarig blindhet.

Rakonins mor, Naijara, forklarte Mutave hvordan jentenes øyne hadde klødd og stadig blitt verre. De såre øynene deres forårsaket smerte gjennom natten, og altfor ofte våknet de gråtende.

Naomi var bare fire, og Rakonin var fem – for ung til å få livet ødelagt av smerte og fremtiden truet av blindhet.

Øyespesialist Maurice Abony leder Sightsavers sitt program i Kenya. Han kom på besøk i den lokale landsbyen. Da det var Naomi og Rakonins tur til å få øynene sjekket, så han de tydelige tegnene på trakom. Infeksjonen hos dem var alvorlig, men de fikk antibiotisk øyesalve. Det ville endelig gi dem lindring fra plagene.

Vi har allerede eliminert trakom i 35 av de 47 fylkene i Kenya, men det er fortsatt flere lokalsamfunn vi trenger å hjelpe.

Vil du være med på å gi den behandlingen barn som Naomi og Rakonin trenger for å bli fri fra denne potensielt blindende sykdommen?

Vil du hjelpe flere barn som Naomi og Rakonin?

STØTT OSS

Salven gjorde det mulig for Naomi og Rakonin å legge trakomsmertene bak seg. Ikke lenger gråte gjennom natten og våkne med såre, røde øyne. Under et oppfølgingsbesøk hadde jentenes øyne blitt mye bedre. De ville bli fullstendig friske.

På kort tid hadde de gått fra å risikere blindhet – til en mye lysere fremtid. Naomi fortalte oss stolt: «Øynene mine er gode» og forklarte hvor spent hun var over å gå på skolen. Lidelsene deres er over, og de er fri til å være barn igjen.

Dette er hva din støtte til Sightsavers kan gjøre. Dine livsforvandlende gaver hjelper lokale helselag å gjøre store fremskritt. Før fantes det områder i Kenya hvor så mange som halvparten av de som ble undersøkt hadde trakom. Nå, selv i hardt rammede områder, er det nærmere 10%.

Det er et stort skritt fremover, men med 5,9 millioner mennesker som fortsatt lever i fare for smitte og synstap, må vi handle raskt for å nå de siste samfunnene som fortsatt er berørt. Mutave forklarer:

“Hvis vi skal eliminere trakom fra Kenya, må vi sørge for at hvert eneste barn og deres familie får den medisinske støtten de trenger.

Naomi og Rakonins landsby mottok viktig antibiotika for å stoppe spredningen av trakom, og som gir beskyttelse mot de smertefulle og potensielt blindende skadevirkningene. Vil du hjelpe til med å nå de siste samfunnene og frigjøre flere barn fra smertene ved trakom?

Bidra til å beskytte et samfunn mot trakom

STØTT OSS