STØTT OSS
sightsavers_news

“Trakom: forsvinn! Vi vil ikke ha deg her!”

Se våre videodagbøker for et unikt førstehånds-blikk på hvordan Sightsavers håndterer trakom på de avsidesliggende Bijagosøyene i Guinea-Bissau.

The view from the deck of a boat, with a sunset and land in the distance.

Cirka 50 kilometer utenfor kysten av Guinea-Bissau bor og jobber mer enn 20 000 mennesker fordelt på de 88 Bijagosøyene. Disse menneskene bor i det siste distriktet i landet hvor trakominfeksjon er et folkehelseproblem.

Trakom er en forsømt tropisk sykdom som oftest rammer mennesker i avsidesliggende områder, for eksempel Bijagosøyene. Derfor krever logistikken mye planlegging og samarbeid for å sikre at vi når disse menneskene og gir livsviktig medisin for å beskytte dem mot trakom.

Sightsavers’ programoffiser Iliezer Gomes Bidjonque filmer det som kan bli Guinea-Bissaus siste massemedisineringskampanje for trakom før sykdommen faktisk elimineres fra landet. Videoene hans fremhever utfordringene teamene våre står overfor når de reiser til avsidesliggende områder, for å sikre at alle blir behandlet og ingen blir glemt.

Se Iliezers videodagbøker

1. Utfordringer

I Iliezers første video får du møte ham mens han begynner på sin lange reise på en båt til Bijagosøyene. Han forklarer hvordan trakom påvirker menneskers liv der, hva massemedisinering innebærer og utfordringene teamet står overfor når de jobber på et så avsidesliggende sted.

2. Samarbeid

Iliezer utfører ikke massemedisineringskampanjen på egen hånd – dette ville vært umulig. Det krever enormt mye samarbeid for å få jobben gjort. Derfor må alle samarbeidspartnere fra blant annet helsedepartementet og regionale helsedirektorater være involvert, i tillegg til frivillige i lokalsamfunnet – mennesker som de lokale kjenner til og stoler på – som gir behandlingene.

3. Pandemien

I mars 2020 hadde teamet forberedt alt og var klare til å begynne arbeidet med å distribuere medisiner. Men på grunn av COVID-19-pandemien ble massemedisineringskampanjen forsinket med ni måneder. Før arbeidet kunne begynne på en forsvarlig måte, var det viktig å vurdere risikoen og å legge til ekstra prosesser for å beskytte alle som er involvert.

4. Å nå alle

I denne videoen kjører Iliezer offroad for å møte Edilcia, en frivillig i lokalsamfunnet. Hun bærer en dosestang, som hun bruker til å måle folks høyde: dette bestemmer hvor mye medisin hun må gi dem. På grunn av COVID-19 må hun gå fra hus til hus. Tidligere kunne alle samles på ett sted.

5. Hva nå?

Undersøkelser vil nå bli gjennomført for å kontrollere om massemedisineringen var vellykket for å redusere antall trakomtilfeller i Bijagos. Men det er ikke bare massemedisinering som er nødvendig. Å eliminere trakom fra hele landet krever mye mer arbeid, og enda mer samarbeid.

Det gjenstår
mye arbeid

For å eliminere trakom fra hele landet må undersøkelser, kirurgi (for avanserte tilfeller) og arbeid for å forbedre det lokale helsevesenet fortsatt utføres. Men eliminering er mulig i nærmeste fremtid, og vellykket kontroll av spredningen av sykdommen gjennom massemedisineringskampanjen er et stort skritt i riktig retning for Guinea-Bissau.


Iliezers arbeid leveres via Accelerate program, støttet av Children’s Investment Fund Foundation (CIFF), ELMA Foundation, UK aid, Virgin Unite og Bill & Melinda Gates Foundation.

Lær om vårt arbeid med forsømte tropiske sykdommer

The Accelerate program

Flere nyheter

Lær om sykdommen
Sightsavers Reports

Hvordan Mali overvant tre store utfordringer og eliminerte trakom

Sightsavers’ Boubacar Morou Dicko deler hindringene Mali møtte på veien mot å eliminere trakom, og hvordan landet klarte å overvinne dem.

Et nærbilde av en kvinne som får øynene undersøkt for trakom.
Sightsavers Reports

Trakomeliminering i Benin: “All smerte var borte. Det var som et mirakel!”

Benin er det nyligste landet til å eliminere trakom som fører til blindhet. Her møter vi mennesker som har blitt forvandlet, og de som bidro til å eliminere sykdommen.

Vainesi smiler og klapper utenfor hjemmet sitt i Malawi.
sightsavers_news

Nå er trakom eliminert i Malawi

Malawi har blitt det første landet i Sør-Afrika som eliminerer den smittsomme øyesykdommen trakom. Dette er bekreftet av Verdens helseorganisasjon.