STØTT OSS

Vår historie

Sightsavers, opprinnelig kjent som Royal Commonwealth Society for the Blind, ble grunnlagt av Sir John Wilson i 1950.

En kvinne ser ut som hun er i dype tanker.

Sammen kan vi forandre liv

Hva vi gjør

Sightsavers gjennom årene

Et svarthvitt fotografi av Oxford University.

1931

Skolegutten John Wilson blir blind som følge av en eksplosjon i en kjemitime på skolen. I løpet av det neste tiåret studerer han juss ved Oxford University i Storbritannia, og får seg jobb på National Institute for the Blind.

En ung gutt i India på 1940-tallet.

1946

En ung gutt i India på 1940-tallet.

John legger ut på en ni måneder lang reise rundt i Afrika og Midtøsten, og blir sjokkert over omfanget av blindhet og forholdene mange blinde mennesker lever under. Han vender tilbake til Storbritannia, fast bestemt på å gjøre noe med dette.

En fotoutstilling fra 1950-årene som viser Sightsavers’ orginale navn, British Empire Society for the Blind.

1950

Sir John oppretter British Empire Society for the Blind – Sightsavers’ originale navn. I løpet av sitt første år danner samfunnet nasjonale organisasjoner for blinde mennesker i seks ulike land, med fokus på utdanning, rehabilitering og velferd.

En lege undersøker øynene til en jente i India på 1950-tallet.

1957

En lege undersøker øynene til en jente i India på 1950-tallet.

Organisasjonen endrer navn til Commonwealth Society for the Blind og får kongelig status av Dronning Elizabeth ett år senere, og blir til Royal Commonwealth Society for the Blind (RCSB).

En gruppe klatrere med synshemmelser hviler etter å ha nådd toppen av Kilimanjaro i 1969.

1969

Et team fra RCSB bestiger Kilimanjaro sammen med syv blinde menn fra Kenya, Uganda and Tanzania. Målet er å oppfordre blinde barn til å gå på skolen ved å demonstrere hva de kan oppnå – noe som markerer Sightsavers’ første inkluderende utdanningsprosjekt.

Dronningen besøker Sightsavers’ kontor i 1971.

1971

Dronningen besøker Sightsavers’ kontor i 1971.

Organisasjonen flytter fra London til nye hovedkontorer i Haywards Heath, West Sussex. Dronningen deltar på seremonien og åpner offisielt den nye bygningen, som får navnet Commonwealth House.

Blue Peters Sight Saver-apell.

1986

Det engelske barne-TV-programmet Blue Peter lanserer sin ‘Sight Savers’-apell og samler inn mer enn to millioner pund til øyehelseomsorg i Afrika. The Royal Commonwealth Society for the Blind skifter navn til Sightsavers like etterpå.

En mobiltelefon blir brukt til å samle inn informasjon.

2012

En mobiltelefon blir brukt til å samle inn informasjon.

Sightsavers leder et samarbeid for å etablere Global Trachoma Mapping Project (GTMP), som bruker mobiltelefoner til å samle inn og overføre informasjon og data om spredningen av trakom. Prosjektet ble fullført og avsluttet i 2015.

Barn smiler til kamera etter den siste kampanjen for trakombehandling i Yendi, Nord-Ghana.

2014

Vårt innsamlingsarbeid i Norge startet i 2014, og vi ansatte en egen landssjef i 2017. Arbeidet fokuserer på å samle inn penger og øke bevisstheten rundt våre aktiviteter, samt å bygge relasjoner med både individuelle givere og organisasjoner.

En samfunnsarbeider fra Sightsavers’ kampanje for forsømte tropesykdommer.

2017

En samfunnsarbeider fra Sightsavers’ kampanje for forsømte tropesykdommer.

I desember feirer Sightsavers behandling nummer en million mot forsømte tropesykdommer. I gjennomsnitt distribueres 4,59 behandlinger hvert eneste sekund.

Les mer om arbeidet vårt

Sightsavers og øyehelse