STØTT OSS

Forskning viser ‘sjokkerende’ ekskludering av mennesker med nedsatt funksjonsevne under pandemien

Nye rapporter fra Inclusive Futures-initiativet viser at mange mennesker med nedsatt funksjonsevne har blitt ekskludert fra planlegging og hjelpearbeid under COVID-19.

Tre sett med forskning og læring ble utarbeidet som en del av Inclusive Futures, et partnerskap mellom Sightsavers og 15 andre internasjonale hjelpeorganisasjoner for å fremme inkludering av de med nedsatt funksjonsevne.

Forskere snakket med mennesker med nedsatt funksjonsevne og om hvordan de har blitt påvirket av pandemien, og mange sier at det ikke var mulig få hjelp med mat, medisiner og andre krisetiltak som var tilgjengelige for den bredere befolkningen.

En mann med albinisme fortalte forskerne i Uganda: “Mange organisasjoner har kommet til mitt område med mat, men jeg har ikke hatt tilgang til noe som helst. Denne ekskluderingen er bare et tegn på at mennesker som meg fortsatt diskrimineres ved å ikke bli tilbudt hjelp”.

En mann med nedsatt fysisk funksjonsevne i Kenya sa: “Mennesker med nedsatt funksjonsevne hadde det vanskelig før COVID. Nå, med COVID, er det blitt verre. De jeg har forsøkt å snakke med ser på dette som slutten av sine liv”.

Inclusive Futures sin tekniske leder Lorraine Wapling, som jobbet med forskningen, sa: “Vi visste at denne situasjonen var ille for mennesker med nedsatt funksjonsevne, men da vi så nærmere på det, var det enda verre enn vi hadde forestilt oss. Jeg ble sjokkert. Til tross for alt det harde arbeidet som legges ned fra ulike organisasjoner, synes retten til å bli inkludert i krisetider fortsatt langt ifra oppnåelig for de med funksjonshemninger”.

Ved starten av pandemien var Sightsavers en del av en felles respons fra 10 organisasjoner i fem land gjennom Inclusive Futures-konsortiet, og bidro til å gi 60 000 mennesker umiddelbar lindring og langsiktig oppfølging. Det vi lærte om inkludering av de med nedsatt funksjonsevne var avgjørende for å utforme opplæringen på tvers av konsortiet, som også er blitt publisert.

Sightsavers bruker også resultatene av forskningen og læringen for å oppmuntre til inkludering av funksjonshemmede på tvers av sektorene for utvikling og humanitær bistand.

Susan Pieri, assisterende programdirektør i Sightsavers for Inclusive Futures, sa: “Erfaringer viser at det er mer effektivt å planlegge for inkludering fremfor å reagere. Det vi lærte fra COVID-19 kan brukes for å bedre inkludering av funksjonshemmede i fremtidige krisehåndteringer og tiltak. Vi vet at det vi har erfart også har skjedd tidligere, men mennesker med nedsatt funksjonsevne blir fortsatt etterlatt, og disse erfaringene blir fortsatt ikke benyttet av sektoren”.

For å lese forskningen, besøk www.inclusivefutures.org/learning-from-covid-19

En gruppe mennesker sitter rundt et bord og snakker sammen.

Inclusive Futures er ledende forskning for fremtiden

Partnerskapet samler globale eksperter innenfor inkludering og plasserer mennesker med nedsatt funksjonsevne i sentrum for vår tilnærming

Se alle nyhetsartikler

Nyheter fra Sightsavers

Flere nyheter

Arif og moren hans sitter på en seng og prater.
sightsavers_news

Sightsavers Bangladesh markerer 50-årsjubileum

Sightsavers begynte å jobbe i Bangladesh i 1973 for å diagnostisere og behandle mennesker for grå stær, som er en av de vanligste øyelidelsene i landet.

En kvinne sitter og snakker i en mobiltelefon.
sightsavers_news

Sightsavers vinner Zero Project-prisen for program som arbeider for politisk deltakelse

Prisen ble delt ut for vårt inkluderingsprosjekt. Prosjektet fremmer rettighetene til mennesker med nedsatt funksjonsevne til å delta i det sivile og politiske liv i Kamerun og Senegal.

Vainesi smiler og klapper utenfor hjemmet sitt i Malawi.
sightsavers_news

Nå er trakom eliminert i Malawi

Malawi har blitt det første landet i Sør-Afrika som eliminerer den smittsomme øyesykdommen trakom. Dette er bekreftet av Verdens helseorganisasjon.