STØTT OSS
Sightsavers Reports

“Smerten var borte. Det var som et mirakel!”

Benin er det nyligste landet til å eliminere trakom som kan føre til blindhet. Her møter vi mennesker som har blitt forvandlet, og de som bidro til å eliminere sykdommen.

Et nærbilde av en kvinne som får øynene undersøkt for trakom.

I mai 2023 kunngjorde Verdens helseorganisasjon at trakom var eliminert som et folkehelseproblem i Benin.

Vi feirer denne prestasjonen ved å dele historiene til mennesker i landet som har blitt rammet av trakom, eller som har jobbet for å eliminere sykdommen. De har erfart på egenhånd den sosiale og økonomiske ringvirkningen som tilgang til øyehelsetjenester kan skape i lokalsamfunnet.

Disse historiene handler om folk som Awaou, som var i stand til å jobbe igjen etter operasjonen, og Dr Alamou, som har reist til avsidesliggende områder for å nå mennesker som lider av mye smerte ved avansert trakom.

Et nærbilde av en kirurgs hender mens de utfører en øyeoperasjon.Awaous historie

Et nærbilde av en kirurgs hender mens de utfører en øyeoperasjon.

Awaou, som har åtte barn og 10 barnebarn, ble operert for avansert trakom i 2021.

“Før sykdommen ble verre, pleide jeg å lage såpe. Da øyesykdommen utviklet seg, kunne jeg ikke lenger lage såpe fordi øynene mine var så smertefulle. Jeg klødde dem med fingrene mine fordi de klødde og rant. Synet mitt ble uklart.

“Helsearbeiderne gikk fra hus til hus og identifiserte meg som en som måtte komme til sykehuset for en øyeoperasjon. De ga meg medisiner for øynene før de ba meg komme til sykehuset. Det oppmuntret meg.

“Et par uker etter operasjonen var jeg i stand til å gjenoppta aktivitetene mine. Jeg er veldig glad for at jeg kan tjene mine egne penger uten å vente på hjelp fra andre. Mange kjøper såpen min.

“Jeg vil ikke at barnebarna mine skal gå gjennom det jeg gikk gjennom med denne sykdommen. For meg betyr eliminering av trakom å være fri.”

“Jeg vil ikke at barnebarna mine skal gå gjennom det jeg gikk gjennom. For meg betyr eliminering av trakom å være fri.”

En landlig landsby i Benin, med støvete veier og frodig vegetasjon i bakgrunnen.Nanyakos historie

En landlig landsby i Benin, med støvete veier og frodig vegetasjon i bakgrunnen.

“Jeg blir veldig glad av å tenke på at neste generasjon ikke vil lide av denne sykdommen.”

Nanyako er en enke som har to barn og 10 barnebarn. Hun ble behandlet som en del av den første avanserte trakomkirurgien for tre år siden.

“Jeg husker ikke hvor lenge siden jeg ble operert for øyesykdommen min, men jeg har fått synet mitt helt tilbake nå.

“Jeg tilbereder og selger tobakk, men før øyeoperasjonen kunne jeg ikke gjøre det. Før operasjonen klødde øynene mine mye. Jeg kunne ikke se godt nok til å få ut tobakken. Jeg klødde meg i øynene hele tiden, og det venstre øyet gjorde mer vondt enn det høyre øyet.

“Jeg takket ja til behandlingen fordi jeg hadde så vondt. Det var gjennom en lokal prosjektarbeider at jeg lærte om denne muligheten. Han kom hjem til oss og informerte om at øyesykdommen min kunne behandles og at jeg kunne bli bedre.

“Etter operasjonen var all smerte borte – det var som et mirakel. Med øynene i god stand styrer jeg min egen virksomhet og overskudd selv. Siden i fjor har jeg ikke hatt krefter til å selge tobakken lenger, så jeg får hjelp av barnebarna mine.

“Du kan se hvordan jeg har det: Jeg danser, og jeg er veldig glad. Jeg ber alle om å gå til sykehuset for helseproblemer fordi det var der de reddet øynene mine. Jeg blir veldig glad av å tenke på at neste generasjon ikke vil lide av denne sykdommen.”

Nærbilde av kirurgiske verktøy til bruk i øyekirurgi.Saadous historie

Nærbilde av kirurgiske verktøy til bruk i øyekirurgi.

Saadou er en kirurg som identifiserer og opererer pasienter med avansert trakom.

“Jeg er involvert i de ulike stadiene – i avdekking av sykdommen på feltet, veiledning av pasienter, kirurgi og oppfølging av pasienter. Jeg deltar også i opplæring av prosjektarbeidere.

“Jeg snakker alle de lokale språkene, og dette er en fordel. Jeg trenger ikke tolk for å kommunisere med pasientene mine. Dette gjør jobben min enklere.

“Før Accelerate-prosjektet hadde jeg aldri operert TT-tilfeller (trachomatøs trichiasis eller avansert trakom). Under opplæringen på universitetet ble vi fortalt om det. En av professorene våre tok oss med til landlige områder for å gjenkjenne og diagnostisere tilfeller av TT.

“Det som inspirerte meg var at jeg kunne gi folk som satt fast i en vanskelig situasjon en ny sjanse. Vår deltakelse har gjort det mulig for dem å komme videre med livet sitt, og det er veldig motiverende for meg.

“Da vi reiste ut på feltet, opererte vi de mannlige pasientene først. Da det kom til kvinnenes tur, nektet de alle og nølte. Blant dem var den lokale høvdingens kone. Hun gikk frem og sa ja til å være den første blant kvinnene til å bli operert. Dette var et godt eksempel. Takket være henne godtok alle de andre kvinnene operasjonen.

“Gleden til TT-pasientene er veldig oppmuntrende. Takknemligheten som uttrykkes av lokalsamfunnene hver gang jeg møter gruppene av tidligere pasienter er uforglemmelig.”

“Det som inspirerte meg var at jeg kunne gi folk som satt fast i en vanskelig situasjon en ny sjanse.”

Lastebiler kjører på en støvete veibane i Benin.Maurices historie

Lastebiler kjører på en støvete veibane i Benin.

“Det som har slått meg mest er anerkjennelsen fra pasientene – denne moralske tilfredsstillelsen over at vi har reddet liv.”

Maurice er samlingspunktet for forsømte tropiske sykdommer (NTDs – neglected tropical diseases) for Tchaourou helsesone i Benin.

“I rollen som NTD-samlingspunkt jobber jeg i samarbeid med det nasjonale programmet for smittsomme sykdommer. Jeg er ansvarlig for alle aktiviteter som angår NTDer i mitt helseområde.

“Det som virkelig motiverte meg var at da jeg begynte å jobbe, visste jeg ikke engang at en sykdom som trakom fortsatt eksisterte. Jeg hørte om det under opplæringen min, men jeg visste ikke hva det egentlig handlet om. Det var under screening at jeg så mange mennesker som led av det.

“Jeg visste om trakom teoretisk, men ikke i dybden. Det var med Accelerate Surgery Outreach-program jeg virkelig lærte hva det handlet om. Operasjonene har forbedret min kunnskap om trakom.

“Jeg behandlet en kvinne som hadde øyevipper som berørte øyet hennes og hun led. Hun klarte ikke å gjøre jobben sin, og dette førte til tristhet for familien. Men etter operasjonen gjenopptok hun aktivitetene som normalt. Hun er så fornøyd. Det er på grunn av dette programmet at vi fant ut om henne.

“Det som har slått meg mest er anerkjennelsen og takknemligheten til pasientene – denne moralske tilfredsstillelsen over at vi har reddet liv.

“I alle våre samfunnsbaserte aktiviteter snakker vi alltid om trakom. Vi minner folk om at det er en sykdom som har eksistert, og det er takket være intervensjonen fra prosjekter som Accelerate at den har blitt eliminert. Det er viktig at de opprettholder disse prestasjonene for utviklingen av landet.”

En helsearbeider gir noen medisiner.Dr Alamous historie

En helsearbeider gir noen medisiner.

Dr Alamou er professor i oftalmologi og fungerer som øyehelsekontaktpunkt for det nasjonale smittevernprogrammet i Benin.

“Jeg er en trachomatøs trichiasis (avansert trakom) kirurgunderviser. Bortsett fra min offisielle stilling som kontaktpunkt for øyehelse, er jeg også øyekirurg. Jeg fikk opplæring med støtte fra Accelerate ved to anledninger og ble nasjonal underviser, og deltok i opplæringen av senior øyeteknikere.

“Jeg liker fellesskapsbaserte aktiviteter siden dette lar meg se den positive effekten av arbeidet mitt. Jeg driver kataraktleirer over hele landet, og under disse turene finner og behandler vi også tilfeller av avansert trakom. Jeg har dedikert meg til å gjøre dette arbeidet for å hjelpe befolkningen med å komme seg ut av fattigdom og for å lindre øyehelseproblemer.

“Vi jobber ikke bare i urban områder, men også i avsidesliggende områder i nord hvor adkomstveiene er vanskelige. Noen ganger må vi forlate kjøretøyet for å bruke motorsyklene på veiene. En gang vi skulle til en landsby måtte vi krysse Okpara-elven, men veien var fullstendig oversvømmet. Vi måtte vente til regntiden var over for å nå landsbyen og behandle pasientene.

“Det fins mennesker vi møter under vår oppsøking som ikke lenger kan forlate rommene sine, eller passe på seg selv. I disse tilfellene føler vi en dyp sorg over å se et menneske i en slik tilstand på grunn av en sykdom som det ikke koster mye å behandle. Men dagen etter operasjonen virker det som om et mirakel har blitt utført. Vi ser denne endringen gang på gang. Liv kommer tilbake til ansiktene deres. Plutselig har de entusiasme for livet igjen. Jeg synes dette er fantastisk.”

“Vi ser endringen gang på gang. Liv kommer tilbake til ansiktene deres. Plutselig har de entusiasme for livet igjen.”

Flere historier

Nora lærer Glory, en av elevene sine, hvordan man regner.
Sightsavers Reports

Vi skal... sørge for at førskoler er inkluderende

I Malawi jobber vi med partnere for å sikre at små barn med nedsatt funksjonsevne kan lære, leke og utvikle seg sammen med jevnaldrende.

Lær om sykdommen
Sightsavers Reports

Hvordan Mali overvant tre store utfordringer og eliminerte trakom

Sightsavers’ Boubacar Morou Dicko deler hindringene Mali møtte på veien mot å eliminere trakom, og hvordan landet klarte å overvinne dem.

Epidemiolog Michael Dejene, som samler inn data om trakom, sitter på huk ved siden av en kvinne som sorterer produkter.
Sightsavers Reports

“Vi har en svært riktig rolle i kampen mot trakom”

Siden 2012 har Sightsavers brukt smarttelefoner for å samle inn data av høy kvalitet, slik at land effektivt kan kartlegge sykdommen og styrke sin elimineringsinnsats.