STØTT OSS
sightsavers_news

Oppdatering juli: høydepunkter fra verden rundt

Pakistan

Lærere gir innblikk i synsscreeningprogrammet

Lærere og øyehjelpere som er involvert i et skolebasert synsscreeninginitiativ i Quetta har delt sine erfaringer som en del av et forskningsprosjekt for å forbedre programmet.

14 lærere fra åtte skoler som alle får henvist mange pasienter med en falsk positiv diagnose ble intervjuet. Det samme ble også tre optikere fra en ideel organisasjons sykehus som hadde utdannet lærerne.

De fleste deltakerne hadde opplevelsen av at det var veldig mye støtte for programmet i skolene, selv om noen sa at det fins driftsproblemer som undergraver kvaliteten på screeningen. Noen syntes at opplæringen ikke var lang nok eller ble forhastet, og at prosedyrene ikke var tilstrekkelig forklart. De sa også at dette fører til at barn for ofte blir henvist til oftalmiske tjenester.

For å forbedre effektiviteten av synsscreening i skolene, konkluderte forskningen med at fremtidige initiativer bør tilby mer grundig lærerutdanning, gi støtte og gjenoppfriskende opplæring, samt sette søkelys på arbeidsmengden og motivasjonen til lærerne som er utdannet.

Feirer synsscreeningsprogrammet i Pakistans skoler. Bildene våre ble tatt i 2019, før begynnelsen av pandemien.

Nigeria

Sightsavers gjør det mulig for barn med albinisme å se klart

Søsknene Peace og Alfred, som ble født med albinisme, har fått spesielle briller på grunn av Sightsavers sitt prosjekt ‘Nigeria Child Eye Health Project’.

Albinisme er preget av mangel på pigment, og forårsaker øyeproblemer og aversjon mot sollys. Tilstanden deres betydde at de ikke kunne leke ute i lange perioder og slet med å se tavlen på skolen. Alfred sa “Jeg liker å spille fotball, men gjør det ikke ofte fordi jeg ikke kan være ute i sola lenge.”

En nabo fortalte om programmet til Peace og Alfreds mor, Godiya, og øyehelseteamet tok kontakt med familien og henviste barna til en synstest. På grunn av alvorlighetsgraden av deres synshemming ble de gitt spesialfremstillede briller.

“Jeg er så glad for at barna mine har fått briller, dette vil gjøre livet deres bedre,” sa Godiya. Prosjektet er finansiert av People’s Postcode Lottery, Spectrum Markets og AG Leventis Foundation.

Alfred og Peace har fått spesialfremstillede briller for at de skal kunne se tavlen på skolen.

Senegal

Familier får viktige hjelpemidler under nedstengningen

Sightsavers allierte seg med organisasjoner som drives av mennesker med nedsatt funksjonsevne. Sammen drev de vellykket lobbying av den senegalesiske regjeringen for å få distribuert essensielle hjelpemidler til familier under COVID-19-nedstengningen.

Som en del av initiativet fikk mer enn 61 000 familier med funksjonshemmede mat, olje og såpe.

En person som ble hardt rammet av nedstengningen i Dakar var Diarra Thioubou, som er blind. Hun hadde ingen inntekt etter at virksomheten hennes som solgte hjemmelagde snacks ble tvunget til å stenge. “Noen ganger spiste ikke jeg og barna mine hele dagen eller spiste bare ett måltid,” forklarte hun. “Jeg tenkte på å tigge på gata, men jeg måtte være et godt eksempel.” Hun sier at uten hjelpemidlene hadde året blitt ‘en katastrofe’.

Sightsavers’ arbeid i Senegal, finansiert av Irish Aid, har som mål å sikre at funksjonshemmede kan delta i politiske prosesser og påvirke regjeringen til å tilby nødvendige tjenester under COVID-19-pandemien. Sightsavers og partnere gjorde seg også til talsmenn for at mennesker med nedsatt funksjonsevne skulle bli med i regjeringens nasjonale register, som velger mottakere av velferdsgoder. Til dags dato har det blitt registrert 20 507 mennesker med nedsatt funksjonsevne.

Diarra Thioubou sa at uten hjelpemidlene hadde nedstengningen blitt 'en katastrofe' for familien hennes.

Nigeria

Inkluderende skoler ønsker barn med nedsatt funksjonsevne velkommen

I Nigeria samarbeider SMILE-prosjektet (Supporting Mainstreaming Inclusion so all can Learn Equally) med styrene på åtte skoler for å oppmuntre foreldre til barn med nedsatt funksjonsevne til å melde dem inn på skolen. Samarbeidet med lokalsamfunnene har økt tilliten til skolene blant lokale familier, og har forbedret deltakelse blant elever.

Initiativet er en del av programmet Inclusive Futures, som tester innovative løsninger for bedre inkludering av mennesker med nedsatt funksjonsevne.

AA Awokson, hovedlærer ved Wazari Aliyu barneskole, sier: “Tingene vi har gjort har oppmuntret andre til å komme. Foreldre innser at når barna deres vil bli respektert på skolen, er det en god idé å registrere dem der. Før dette foretrakk mange foreldre å la barna være hjemme eller å sende dem ut for å tigge.”

Christy John Daniel, hovedlærer ved Taka One Model Primary School, sier at prosjektet har hatt stor innvirkning og har oppmuntret flere funksjonshemmede barn til å lære og forbedre fremtidige muligheter. “Vi bruker komiteen til å snakke med foreldre om at det er viktig at barn med nedsatt funksjonsevne er på skolen,” sier Christy. “Vi har symaskiner og verktøy for snekring. Vi kan lære dem yrkesferdigheter slik at de kan være selvhjulpne – de vil ikke være avhengige av foreldrene sine hele livet.”

Inclusive Futures vil dele det de har lært for å hjelpe den nigerianske regjeringen med å forbedre tilnærmingen til inkluderende fellesskap, og håper å gjenskape programmet på andre områder.

Christy John Daniel, hovedlærer ved Taka One Model Primary School, sier at prosjektet har hatt stor innvirkning.

Mosambik

Forskning viser hvordan tilgang til grå stær-tjenester har blitt bedre i Mosambik

En forskningsartikkel fra Sightsavers har sammenlignet antall tilfeller av grå stær og operasjonstall fra 2011 til 2018, og denne viser at antall tilfeller har endret seg i løpet av denne syvårsperioden.

En første undersøkelse ble utført i 2011 for å identifisere utbredelsen av grå stær blant en utvalgsstørrelse på 3050 mennesker, og deretter igjen i 2018 blant 4191 mennesker. Studien fant at blindhet gikk ned fra 6,2 prosent i 2011 til 4,5 prosent i 2018. Kataraktoperasjoner økte de syv årene, selv om opptaket var mye høyere blant menn (fra 13,4 prosent i 2011 til 40 prosent i 2018) sammenlignet med kvinner (som økte fra 7,7 prosent i 2011 til 19,4 prosent i 2018).

Studien viser hvordan Nampula Eye Health Programme sin respons på 2011-studien forbedret kvaliteten og dekningen av grå stær-tjenester og reduserte forekomsten av blindhet. Men den nyere studien fremhever nye utfordringer for programmet. Forskningen gir et godt eksempel på hvordan befolkningsbaserte undersøkelser kan brukes til å overvåke effekten av øyehelseprogrammer over tid, og informere om endringer i programstrategien.

Flere nyheter

Arif og moren hans sitter på en seng og prater.
sightsavers_news

Sightsavers Bangladesh markerer 50-årsjubileum

Sightsavers begynte å jobbe i Bangladesh i 1973 for å diagnostisere og behandle mennesker for grå stær, som er en av de vanligste øyelidelsene i landet.

En kvinne sitter og snakker i en mobiltelefon.
sightsavers_news

Sightsavers vinner Zero Project-prisen for program som arbeider for politisk deltakelse

Prisen ble delt ut for vårt inkluderingsprosjekt. Prosjektet fremmer rettighetene til mennesker med nedsatt funksjonsevne til å delta i det sivile og politiske liv i Kamerun og Senegal.

Vainesi smiler og klapper utenfor hjemmet sitt i Malawi.
sightsavers_news

Nå er trakom eliminert i Malawi

Malawi har blitt det første landet i Sør-Afrika som eliminerer den smittsomme øyesykdommen trakom. Dette er bekreftet av Verdens helseorganisasjon.