STØTT OSS

Nå er trakom eliminert i Malawi

Malawi har blitt det første landet i Sør-Afrika som eliminerer den smittsomme øyesykdommen trakom. Elimineringen av trakom er bekreftet av Verdens helseorganisasjon.

Sightsavers begynte å jobbe i Malawi på 1950-tallet og var med på å lansere Malawi Trachoma Elimination Program i 2014. Den 21. september 2022 kunngjorde Verdens helseorganisasjon (WHO) offisielt at landet hadde eliminert sykdommen som et folkehelseproblem.

Trakom er verdens ledende smittsomme årsak til blindhet. I løpet av de siste 20 årene har antallet mennesker med risiko for å rammes av trakom globalt gått ned med 92 prosent; fra rundt 1,5 milliarder mennesker i 2002 til 125 millioner i dag. Men sykdommen påvirker fortsatt mennesker i mer enn 40 land, hvorav de aller fleste er i Afrika.

Malawis president HE Lazarus McCarthy Chakwera uttalte: “Jeg er stolt over å lede Malawis feiring av å beseire nok en forsømt tropisk sykdom (NTD). Denne suksessen med å eliminere trakom – verdens ledende årsak til smittsom blindhet – som kommer kort tid etter at landet vårt feiret elimineringen av elefantiasis i 2020, viser at kampen mot tropiske sykdommer kan vinnes.

“Jeg vil gjerne gi en spesiell honnør til våre fantastiske helsearbeidere i samfunnet, mange av dem kvinner, som spilte en viktig rolle i å få oss hit. Vi kan være de første i det sørafrikanske utviklingssamfunnet, men vi er fast bestemt på å ikke være de siste. Jeg oppfordrer mine andre statsoverhoder til å støtte Kigali-erklæringen om tropiske sykdommer, og forplikte seg til å levere den som en inngangsport til å avslutte disse sykdommene.”

Fra 2014 til 2020 arbeidet Trachoma Initiative-programmet, støttet av The Queen Elizabeth Diamond Jubilee Trust, for å eliminere sykdommen. Dette ble gjort ved å samarbeide med Malawis helsedepartement og partnere for å implementere den WHO-godkjente SAFE-strategien. SAFE kombinerer kirurgi, antibiotika, ansiktshygiene og miljøforbedringer for å stoppe spredningen av infeksjon

Bright Chiwaula, Sightsavers sin landdirektør i Malawi, sa: “Å eliminere en sykdom i denne skalaen er en enorm prestasjon for landet vårt. Takket være hardt arbeid, engasjement og samarbeid mellom myndigheter, helsearbeidere, frivillige og organisasjoner som Sightsavers, er 9,5 millioner mennesker ikke lenger i fare for å miste synet på grunn av trakom.

“Malawis triumf gir håp og oppmuntring til våre naboer som fortsatt jobber med å eliminere sykdommen. Til disse landene sier jeg: Strategien vi bruker fungerer. Fortsett!”

Hva er trakom?

Trakom er verdens ledende smittsomme årsak til blindhet, og tilhører en gruppe tilstander kjent som «Forsømte tropiske sykdommer» (NTDs).

Lær om sykdommen

Se alle nyhetsartikler

Nyheter fra Sightsavers

Flere nyheter

Arif og moren hans sitter på en seng og prater.
sightsavers_news

Sightsavers Bangladesh markerer 50-årsjubileum

Sightsavers begynte å jobbe i Bangladesh i 1973 for å diagnostisere og behandle mennesker for grå stær, som er en av de vanligste øyelidelsene i landet.

En kvinne sitter og snakker i en mobiltelefon.
sightsavers_news

Sightsavers vinner Zero Project-prisen for program som arbeider for politisk deltakelse

Prisen ble delt ut for vårt inkluderingsprosjekt. Prosjektet fremmer rettighetene til mennesker med nedsatt funksjonsevne til å delta i det sivile og politiske liv i Kamerun og Senegal.

The Queen smiles as she greets staff.
sightsavers_news

Sightsavers hedrer dronning Elizabeth II

Vi er svært takknemlige og privilegerte som har hatt dronningens beskyttelse, og vi kondolerer til den britiske kongefamilien og alle menneskene som står henne nærmest.