STØTT OSS
Sightsavers Reports

“Jeg var den første trakomkirurgen i regionen min”

Samson Lokele i Kenya.

Samson Lokele er en dedikert helsearbeider og kirurg med base i Turkana, nordvest i Kenya. Arbeidet hans er med på å føre landet nærmere en eliminasjon av trakom, verdens ledende smittsomme årsak til blindhet.

Samson har vært trakomkirurg i mer enn 10 år og har operert mer enn 4700 personer gjennom sin karriere.

“Jeg begynte å jobbe med øyepleie i 2007, og det var da jeg fant ut at det ikke var noen oppmerksomhet på trakom i området,” sier Samson. “Folk trodde at det ikke var trakom i Turkana. Jeg ble den første trakomkirurgen i fylket.”

Det var ikke før i 2010 at en gjennom undersøkelser begynte å oppdage hvor utbredt trakom var. Det året ble det utført undersøkelser over hele Kenya: funnene viste at trakom var endemisk i Samsons region.

“Funnene av undersøkelsen var ekstremt alarmerende,” sier Samson. “Turkana var det ledende trakom-endemiske distriktet i Kenya.”

Et luftfoto av ørkenlandskapet i avsidesliggende Turkana.

Turkana er et avsidesliggende fylke med ørkenterreng. Disse tørre, støvete forholdene, kombinert med mangel på vann og sanitærforhold, gjorde det mulig for trakom å spre seg. Etter undersøkelsesresultatene introduserte helsearbeidere en strategi kjent som SAFE. Bokstavene står for kirurgi (engelsk: surgery), antibiotika, ansiktsrenslighet (engelsk: facial cleanliness) og miljøforbedringer (engelsk: environmental improvements). Strategien er godkjent av Verdens helseorganisasjon, for å prøve å redusere spredningen og forekomsten av sykdommen.

Innbyggerne i Turkana er nomadiske. Mange mennesker er avhengige av bruksdyr for sin inntekt, noe som kan bety at det prioriteres over deres egen helse. Ofte er ikke lokalsamfunnene klar over at hjelp er tilgjengelig for dem.

“Vi tar sikte på å utdanne lokalsamfunn og tradisjonelle healere slik at de vet at vi er der for å hjelpe og forklare hvordan de kan forhindre at denne sykdommen oppstår igjen,” sier Samson. “Etter mange år med utdanning, påvirkning og sosial kommunikasjon, endres sakte lokalbefolkningens holdninger.”

En mann går gjennom et ørkenlandskap med trær. Noen få omstreifende geiter ser på ham.

“Å komme til isolerte samfunn kan være farlig. Jeg har mistet tellingen på antall ganger bilen min har sittet fast i gjørme eller sand.”

En mann går gjennom et ørkenlandskap med trær. Noen få omstreifende geiter ser på ham.

For å hjelpe til med å nå de nomadiske samfunnene tar Samson og teamet hans helsetjenester direkte til dem, men dette fører med seg enkelte utfordringer.

“Å komme til isolerte samfunn kan være farlig,» sier han. «Det er ofte ingen veier, eller er det tett jungel som du må skjære deg gjennom. Jeg har mistet tellingen på antall ganger bilen min har sittet fast i gjørme eller sand. Men du kan gjøre denne operasjonen nesten hvor som helst, så lenge kvaliteten på den kirurgiske prosedyren er god nok.”

Samson trenger ikke høyteknologiske omgivelser. Så lenge utstyret er sterilt, kan popup-operasjoner finne sted hvor som helst i den kenyanske ørkenen – inkludert i godt opplyste kirker, skoler eller til og med utendørs.

“Den beste delen av jobben min er når jeg når noen med trichiasis som er villige til å gjennomgå operasjonen, og jeg klarer å gjenopprette synet deres,” sier Samson. “De er alltid så takknemlige og de fleste er opptatt av å bli ambassadører selv, og ta med andre fra landsbyene deres som trenger operasjonen.”

Kledd i kirurgiske skrubber utfører Samson trakomoperasjon på en kvinne utenfor under solbeskyttelse. To mannlige øyehelsearbeidere, som også er kledd i kirurgiske skrubber, er til stede for å hjelpe.

“Du kan utføre trichiasiskirurgi nesten hvor som helst, så lenge kvaliteten er bra nok.”

Kledd i kirurgiske skrubber utfører Samson trakomoperasjon på en kvinne utenfor under solbeskyttelse. To mannlige øyehelsearbeidere, som også er kledd i kirurgiske skrubber, er til stede for å hjelpe.

Kenyas nasjonale trakomprogram, støttet av Sightsavers og partnere, har bidratt til å utvide fylkets trakomteam til å omfatte ni andre kirurger, 18 øyesykepleiere, tre optometrister, 38 assistenter, 252 helsearbeidere og nesten 2200 frivillige hjelpere.

Denne intensiverte innsatsen har hatt en betydelig innvirkning, gjennom den dramatiske nedgangen i antall personer som trenger trichiasiskirurgi. Massekirurgileirer i Turkana har nå stengt da de ikke lenger er nødvendige.

Samson jobber med strategier for tiden for det kenyanske helsedepartementet, med støtte fra Sightsavers, for å sikre at folk i avsidesliggende områder som Turkana ikke lenger blir etterlatt. Men det er enda mer arbeid å gjøre, siden Turkana fortsatt mangler tilstrekkelig vann- og sanitæranlegg.

Samson sitter i passasjersetet i en bil og bruker en bærbar datamaskin. En mann som sitter ved siden av ham kjører. De reiser gjennom et ørkenlandskap.

“Utfordringen med arbeid på grenseoverganger er at det ikke er noe spesifikt organ som har ansvaret for grensene, der sykdommer er utbredt.”

Samson sitter i passasjersetet i en bil og bruker en bærbar datamaskin. En mann som sitter ved siden av ham kjører. De reiser gjennom et ørkenlandskap.

Som en del av den kollektive innsatsen for å eliminere trakom, deltar Samson i oppdrag på grenseoverganger i Uganda, Etiopia og Sør-Sudan. Dette når flere mennesker som bor i avsidesliggende områder som ikke har fått tilgang til behandling.

“Utfordringen med arbeid på grenseoverganger er at det ikke er noe spesifikt organ som har ansvaret for grensene, der forsømte tropiske sykdommer er utbredt,» forklarer Samson. “Det er ingen nettverk, ingen veier og ingen sosiale fasiliteter for å komme til disse avsidesliggende steder.”

I 2010, mens han jobbet i Turkana, møtte Samson Akiru, en 23 år gammel tobarnsmor som hadde trichiasis i begge øynene. “Til tross for mine forsøk på å fortelle henne at hun trengte en operasjon, nektet hun det,» sier Samson. Seks år senere fikk han vite at dette nomadiske samfunnet hadde flyttet til Uganda. Han var en del av et grenseoppdrag i området da han så et kjent ansikt.

“Feltarbeidet begynte i Kobebe, og den første pasienten jeg møtte var Akiru,” sier Samson. “Hun hadde mye smerte og hadde nå alvorlig trichiasis i begge øynene med noen arrdannelser. Jeg var så glad for å se henne; denne kvinnen som hadde nektet operasjon flere år tidligere var nå her for å bli operert. Vi opererte begge øynene hennes og synet hennes ble reddet. Det gir meg håp om at folket mitt slipper å bli blinde slik som de pleide bli.”

Samson er stolt over å være en del av arbeidet med å eliminere trakom. “Jeg har fulgt dette programmet siden starten, og jeg har sett en enorm fremgang,” sier han. “Det er flott å se flere mennesker som støtter denne ideen og streber etter en verden fri for trakom.”


Bilder © Tommy Trenchard og Tobin Jones

Samson står i et ørkenmiljø, iført en gul Sightsavers-t-skjorte. I bakgrunnen sitter en gruppe mennesker i ring utenfor et telt.

“Det gir meg håp om at folket mitt ikke trenger å bli blinde slik som de pleide bli.”

Samson står i et ørkenmiljø, iført en gul Sightsavers-t-skjorte. I bakgrunnen sitter en gruppe mennesker i ring utenfor et telt.

Vil du vite mer om hva som pågår?

Flere historier

Nye historier

Nora lærer Glory, en av elevene sine, hvordan man regner.
Sightsavers Reports

Vi skal... sørge for at førskoler er inkluderende

I Malawi jobber vi med partnere for å sikre at små barn med nedsatt funksjonsevne kan lære, leke og utvikle seg sammen med jevnaldrende.

Lær om sykdommen
Sightsavers Reports

Hvordan Mali overvant tre store utfordringer og eliminerte trakom

Sightsavers’ Boubacar Morou Dicko deler hindringene Mali møtte på veien mot å eliminere trakom, og hvordan landet klarte å overvinne dem.

Et nærbilde av en kvinne som får øynene undersøkt for trakom.
Sightsavers Reports

Trakomeliminering i Benin: “All smerte var borte. Det var som et mirakel!”

Benin er det nyligste landet til å eliminere trakom som fører til blindhet. Her møter vi mennesker som har blitt forvandlet, og de som bidro til å eliminere sykdommen.