STØTT OSS
Sightsavers Reports

“Vi har en svært riktig rolle i kampen mot trakom”

Siden 2012 har Sightsavers og partnere brukt smarttelefoner til å samle inn data av høy kvalitet, slik at land effektivt kan kartlegge sykdommen og styrke sin elimineringsinnsats.

Epidemiolog Michael Dejene, som samler inn data om trakom, sitter på huk ved siden av en kvinne som sorterer produkter.

Trakom er en smertefull sykdom som kan vende øyevippene innover slik at de skraper mot øyeeplet, og til slutt kan føre til irreversibel blindhet. Etiopia har den høyeste belastningen av sykdommen i verden.

“Fra og med 2020 var det rundt 350 000 mennesker i landet som led av trichiasis [den avanserte formen for trakom],” sier Michael Dejene.

Michael er en lege og epidemiolog som har jobbet med Sightsavers og partnere for å kartlegge byrden av trakom i Etiopia og andre afrikanske og asiatiske land, gjennom mange undersøkelser som nå har pågått i 10 år.

Undersøkelsene startet i 2012 som en del av Global Trachoma Mapping Project (GTMP), som ble etterfulgt av Tropical Data i 2016. Omfanget av initiativet har vokst betydelig gjennom årene, og de to prosjektene har støttet undersøkelser i 55 land over hele verden. I gjennomsnitt har én person blitt undersøkt for trakom hvert 26. sekund siden 2012.

Michael forklarer at disse undersøkelsene er med på å snu strømmen mot denne eldgamle sykdommen. “Det er veldig viktig for regjeringer og frivillige organisasjoner å ha tilgang til data av høy kvalitet. Dette betyr at de kan rette medisiner og andre ressurser til de områdene som har størst behov. Disse undersøkelsene spiller derfor en avgjørende rolle for å hjelpe land rundt om i verden med å eliminere trakom.”

Hva er trakom?

Trakom er verdens ledende smittsomme årsak til blindhet, og er en del av en gruppe tilstander kjent som forsømte tropiske sykdommer (neglected tropical diseases – ‘NTDs’).

Lær om trakom
Epidemiolog Michael Dejene fra Tropical Data snakker med kolleger.

“Følelsen av teamarbeid er noe av det jeg liker aller best.”

Epidemiolog Michael Dejene fra Tropical Data snakker med kolleger.

I en typisk Tropical Data-undersøkelse vil feltteam gå til tilfeldig utvalgte husholdninger i forhåndsbestemte lokalsamfunn. De undersøker øynene til alle i alderen ett år og eldre. Teamet inkluderer optikere som undersøker øyne for tegn på trakom og opptakere som bruker mobiltelefoner for å notere ned resultatene.

I et så stort land som Etiopia er det langt fra enkelt å nå disse lokalsamfunnene. Michael er ofte pålagt å fungere som en “problemløser” for kolleger som jobber i felten. “Feltteamet må krysse elver, og noen ganger får de motorstopp slik at de må gå lange avstander til fots. Noen ganger går de seg vill og ender opp i feil område. Dataene deres er knyttet til GPS-koordinater, slik at vi kan hjelpe dem med å rette opp feilene og gjennomføre undersøkelsene på riktig sted.

“Dette er bare en av måtene vi sørger for at land har data av høy kvalitet,» legger han til. «Jeg er glad for å være en del av et team av epidemiologer og dataforskere som jobber sammen om dette. Denne følelsen av å jobbe som et team er noe av det jeg liker best med jobben min.”

Michael forteller oss at undersøkelsesteam også kan møte lokalsamfunn som er usikre på å få øynene undersøkt. Han og kollegene prøver å forutse eventuelle problemer og samarbeider med lokale ledere og religiøse ledere for å forklare at undersøkelsene er nyttige. Hvis feltteam oppdager at det er høy forekomst av trakom, kan helsepersonell gjøre tiltak mot dette.

Epidemiolog Michael Dejene administrerer antibiotika mot trakom i et lokalsamfunn.

“Det er fortsatt mer arbeid å gjøre i Etiopia og andre land.”

Epidemiolog Michael Dejene administrerer antibiotika mot trakom i et lokalsamfunn.

Til tross for utfordringene han står overfor, har Michael og kollegene hans i Tropical Data gjort utrolige fremskritt i kampen mot trakom, både i hjemlandet og rundt om i verden.

Undersøkelsene har så langt hjulpet den etiopiske regjeringen og partnere som Sightsavers med å eliminere sykdommen som et folkehelseproblem i 230 av landets distrikter. Rundt om i verden har GTMP og Tropical Data sammen støttet åtte av de 15 landene som har eliminert trakom som et folkehelseproblem. Dette inkluderer fire nasjoner i WHOs afrikanske region: Gambia, Ghana, Togo og Malawi.

“Jeg er glad for å kunne bidra til den globale innsatsen for å eliminere trakom,» sier Michael. Han bemerker imidlertid at det fortsatt er mer å gjøre i Etiopia og andre steder for å fullstendig eliminere denne smertefulle og fattigdomsfangende sykdommen.

“Tropical Data-programmet må fortsette å støtte land med å lage data av høy kvalitet helt til hvert land i verden har vunnet over trakom.”

Lær om arbeidet vårt på tvers av Afrika og Asia

Sightsavers og øyehelse

Flere historier

Nora lærer Glory, en av elevene sine, hvordan man regner.
Sightsavers Reports

Vi skal... sørge for at førskoler er inkluderende

I Malawi jobber vi med partnere for å sikre at små barn med nedsatt funksjonsevne kan lære, leke og utvikle seg sammen med jevnaldrende.

Lær om sykdommen
Sightsavers Reports

Hvordan Mali overvant tre store utfordringer og eliminerte trakom

Sightsavers’ Boubacar Morou Dicko deler hindringene Mali møtte på veien mot å eliminere trakom, og hvordan landet klarte å overvinne dem.

Et nærbilde av en kvinne som får øynene undersøkt for trakom.
Sightsavers Reports

Trakomeliminering i Benin: “All smerte var borte. Det var som et mirakel!”

Benin er det nyligste landet til å eliminere trakom som fører til blindhet. Her møter vi mennesker som har blitt forvandlet, og de som bidro til å eliminere sykdommen.