STØTT OSS

Hvordan Mali overvant tre store utfordringer og eliminerte trakom

Regjeringen i Mali har nettopp annonsert at landet vårt har eliminert den smittsomme øyesykdommen trakom som et folkehelseproblem.

Som Sightsavers direktør i Mali er jeg stolt over at vi har oppnådd denne historiske milepælen. Trakom fører til en ond sirkel av smerte, fattigdom og funksjonshemming. Uten trakom kan flere barn få en utdannelse, og flere voksne vil kunne tjene til livets opphold. Bekjempelse av sykdommen er også et skritt mot likestilling, siden kvinner har nesten dobbelt så stor sannsynlighet for å bli blinde av denne sykdommen som menn.

Det har imidlertid ikke vært lett å komme til dette punktet. Vi har møtt noen store hindringer gjennom de mange årene vi har kjempet mot sykdommen. Her skal jeg avsløre de tre hovedutfordringene vi møtte, og hvordan vi overvant dem. Jeg håper dette vil gi inspirasjon til andre land som fortsatt jobber med å eliminere trakom.

Utfordring 1: Millioner av mennesker i fare for trakom

Da en undersøkelse ble utført i 1996, ble trakom funnet i nesten alle regioner i landet, og nesten 10 millioner mennesker ble identifisert som utsatt for den forblindende sykdommen. Oppgaven vi hadde foran oss var enorm. Heldigvis ga SAFE-strategien, vedtatt av WHO i 1993, verktøyene vi trengte.

SAFE står for kirurgi, antibiotika, ansiktsrens og miljøforbedringer. Sammen har disse elementene blitt brukt til å bekjempe trakom i land rundt om i verden.

Vi har et ordtak i Mali – ‘Dôni-Dôni te-tô-to kola’. Det betyr at hvis vi gjør noe hver dag, kan vi overvinne enhver utfordring. Dette gjelder spesielt når vi jobber i partnerskap med andre likesinnede organisasjoner.

Vi hadde fordelen av et tett samarbeid med andre ikke-statlige organisasjoner som The Carter Center og Helen Keller Intl. Sammen kunne vi hjelpe Malis regjering i kampen mot trakom. De satt i førersetet, mens vi ga teknisk assistanse der det var nødvendig.

Sammen støttet vi regjeringen til å trene opp 243 trakomkirurger, utføre nesten 90 000 operasjoner for avansert trakom, distribuere 29 millioner doser antibiotika mot sykdommen og bygge nesten 140 000 latriner for å forbedre sanitær og hygiene.

Med hver øyeoperasjon fullført og hver latrine som ble bygget, visste vi at vi reddet flere mennesker fra den smerten og potensielle blindheten som er forårsaket av trakom. Etter nesten 30 år er vi stolte over å kunne si at vi har lykkes i oppdraget vårt med å eliminere denne sykdommen.

Hva er trakom?

Trakom er verdens ledende smittsomme årsak til blindhet, og er en del av en gruppe tilstander kjent som forsømte tropiske sykdommer (NTDs).

Lær om sykdommen
Nærbilde av noen som vasker hendene under en Sightsavers-merket vanntank.
SAFE-strategien, som inkluderer sanitærmetoder, ble brukt for å eliminere trakom. © Sightsavers/Nicolas Réméné

Utfordring 2: Behandle alle over et veldig stort område

Mali er et av de største landene i Afrika. Det er også et av de varmeste stedene i verden. Landets nordlige region inkluderer store deler av Sahara-ørkenen.

Som om dette ikke var nok, bor mange mennesker i Mali i avsidesliggende strøk, langt fra nærmeste urbane område. Dette gjorde det mer komplisert å finne disse menneskene og behandle dem med antibiotika.

I stedet for å be helsearbeidere reise hundrevis av kilometer for å gi behandling, var Mali et av de første landene som prøvde en lokalsamfunnsrettet tilnærming til distribusjon av medisiner. Under denne tilnærmingen valgte hvert lokalsamfunn ut noen få lokale frivillige som ble opplært til å distribuere antibiotika i sitt lokale område.

Disse frivillige spilte en viktig rolle i elimineringen av trakom i Mali. Med sin lokalkunnskap klarte de lettere å nå de som trengte behandling og oppmuntre dem til å ta medisiner. Totalt sett bidro de til å distribuere millioner av doser antibiotika til mennesker over hele landet.

Denne lokalsamfunnsrettede tilnærmingen fungerte så bra at den nå har blitt oppskalert og blir brukt av helsedepartementer og deres partnere i hele Afrika.

“Med hver øyeoperasjon og latrine bygget, visste vi at vi reddet folk fra smerte og potensiell blindhet.”

Lær om sykdommen
Frivillige ble opplært til å distribuere medisiner for trakom i avsidesliggende områder, for å sikre at alle ble nådd. ©Helen Keller Intl

Utfordring 3: Behandling under konflikt

Med riktig verktøy og opplæring kan en kirurg utføre en øyeoperasjon for å lindre smerten ved trichiasis (avansert trakom) på så lite som 15 minutter.

Ved å støtte regjeringen til å trene trakomkirurger, klarte Sightsavers og våre partnere å redusere antallet tilfeller av avansert trakom over hele landet betydelig.

Innen 2015 var det så få saker at landet måtte ta en ny tilnærming. I stedet for å be folk om å møte opp i sentrale kirurgiske leire, gikk helsearbeidere dør til dør for å nå de aller siste pasientene. Dette var en tidkrevende prosess, men det var nødvendig for å sikre at alle ble nådd.

De sentrale og nordlige delene av landet har dessverre blitt rammet av en rekke konflikter de siste to tiårene, ettersom ulike grupper har kjempet for territoriell kontroll. I disse regionene visste vi at det ikke ville være trygt for ansatte å gå dør til dør for å nå trakomtilfeller. Vi måtte derfor ta i bruk andre metoder.

Vi identifiserte «trygge soner» i disse regionene som folk kunne reise til hvis de trengte en trakomoperasjon. Transportkostnadene deres ble refundert. I noen områder ble ansatte ved Malis nasjonale øyehelseprogram pålagt å forhandle med væpnede grupper for å nå mennesker som trengte behandling.

Skoleelever vasker hendene med vann fra utendørskraner.
Millioner av barn og voksne lever ikke lenger med trusselen om å bli blinde av trakom. © Sightsavers/Nicolas Réméné

Skaper historie i Mali – og rundt om i verden

TAv og til kunne reisen mot å eliminere trakom være stressende. En ting som holdt oss gående underveis var historiene til enkeltpersoner som hadde blitt rammet av trakom.

I 2016 møtte jeg en mann som bodde i en landsby i Kangaba-distriktet i Koulikoro. Vi snakket sammen etter at han ble operert, og han fortalte meg: «Jeg var redd for ikke lenger å kunne opprettholde tempoet i produksjonen min, men også for å bli blind. Men trakomkirurger kom hit til landsbyen min for noen måneder siden. Jeg bestemte meg for å ta operasjonen, og to måneder senere kunne jeg gå tilbake til hagearbeidet mitt, full av energi. Dette var et mirakel; livet mitt ble forvandlet.»

Etter mange år med hardt arbeid har landet vårt endelig skapt historie ved å eliminere sykdommen som et folkehelseproblem. Dette betyr at millioner av mennesker ikke lenger vil leve med trusselen om å bli blinde av trakom.

Mali vil fortsette å jobbe for å eliminere to andre forsømte tropiske sykdommer (NTDs), elveblindhet og lymfatisk filariasis. Jeg håper landet vil bli inspirert og innser at seier er mulig også her.

Mens vi feirer suksessene våre, kjemper fortsatt mer enn 40 nasjoner rundt om i verden mot trakom. Vår historie viser at med en positiv holdning, og riktig støtte fra det internasjonale samfunnet, vil andre land kunne eliminere denne forblindende sykdommen.

“Vår historie viser at med en positiv holdning og riktig støtte, kan andre land eliminere trakom.”

Forfatter


Dr Boubacar Morou Dicko er direktør for Sightsavers Mali og er utdannet folkehelselege. Han har mer enn 25 års erfaring med ledelse og programimplementering i Vest-Afrika.

 

Se alle nyhetsartikler

Nyheter fra Sightsavers

Flere historier

Nora lærer Glory, en av elevene sine, hvordan man regner.
Sightsavers Reports

Vi skal... sørge for at førskoler er inkluderende

I Malawi jobber vi med partnere for å sikre at små barn med nedsatt funksjonsevne kan lære, leke og utvikle seg sammen med jevnaldrende.

Et nærbilde av en kvinne som får øynene undersøkt for trakom.
Sightsavers Reports

Trakomeliminering i Benin: “All smerte var borte. Det var som et mirakel!”

Benin er det nyligste landet til å eliminere trakom som fører til blindhet. Her møter vi mennesker som har blitt forvandlet, og de som bidro til å eliminere sykdommen.

Epidemiolog Michael Dejene, som samler inn data om trakom, sitter på huk ved siden av en kvinne som sorterer produkter.
Sightsavers Reports

“Vi har en svært riktig rolle i kampen mot trakom”

Siden 2012 har Sightsavers brukt smarttelefoner for å samle inn data av høy kvalitet, slik at land effektivt kan kartlegge sykdommen og styrke sin elimineringsinnsats.