STØTT OSS
Sightsavers Reports

Å se klart: fem historier om gjenvunnet syn i Benin

Accelerate-programmet, som er støttet av Sightsavers, har som mål å hindre at mennesker blir blinde grunnet trakom. I Benin forteller fem pasienter om hvordan programmet har endret livene deres.

Safia får øynene undersøkt av en helsearbeider for å se etter tegn på trakom.

Synshemming rammer mer enn 2 milliarder mennesker over hele verden. I håndteringen av denne globale øyehelsekrisen og for å beskytte menneskers syn, er alle like viktige og alle spiller en rolle.

Accelerate er et ambisiøst Sightsavers-støttet program for å eliminere trakom, en smertefull og svekkende øyeinfeksjon som kan føre til blindhet. Initiativet viser hvordan samarbeid mellom programansatte, programdeltakere, givere og nasjonale helsedepartementer kan bidra til å løse store folkehelseproblemer og eliminere smertefulle, unngåelige sykdommer.

Accelerate har en stor innvirkning i Benin, hvor trakom er endemisk og mange mennesker står i fare for å bli blinde. Her kan du møte mennesker som har fått sine liv forvandlet etter behandling for trakom, og se hvordan våre programansatte gjør en forskjell.

Hva er trakom?

Trakom er den ledende infeksiøse årsaken til blindhet på verdensbasis, og tilhører en gruppe lidelser kjent som forsømte tropesykdommer.

Mer om trakom
Sonbobia sitter på en stol i et fargerikt innredet rom.

Sonbobia: landsbyhøvdingen som viser vei

Sonbobia sitter på en stol i et fargerikt innredet rom.

Sonbobia er høvding i landsbyen sin i Borgou-departementet, en av Benins tolv regioner. I 2019 var han en av de første i landet som ble operert for å behandle framskriden trakom, kjent som trichiasis.

Han er nå en ivrig talsmann for behandling av øyesykdommer og avviser myter som finnes i samfunnet om trichiasis-kirurgi for å oppmuntre andre til å få hjelp.

“Det er mennesker som frykter ettervirkningene av operasjonen”, sier han. “De er redde for at den kirurgiske prosedyren kan komplisere deres nåværende tilstand. Jeg forteller dem at i deres tilfeller vil operasjonen ikke påvirke øynene deres, men heller huden som dekker øynene. Derfor er det ingenting å være redd for.”

Sonbobia står utenfor hjemmet sitt med hesten sin. Han holder tommelen opp og smiler til kameraet.
En eldre kvinne sitter utendørs omgitt av familien sin.

Safia: en bestemor som gjenoppdaget sitt arbeid

En eldre kvinne sitter utendørs omgitt av familien sin.

Øyelokkoperasjon har hjulpet Safia med å få tilbake sin uavhengighet. Etter at hun fikk trakom, ble hun avhengig av barnebarnet sitt, Moussaya, for å hjelpe henne med arbeidet med å lage sennep og sheasmør, siden hun ikke lenger kunne gjøre det alene.

“Det begynte med en prikkende følelse, som om jeg hadde små kvister i øynene”, sier hun. “Jeg hadde også mye kløe, spesielt på solfylte dager.”

Etter å ha besøkt sykehuset i Boko, ble Safia henvist videre til operasjon for å redde synet hennes. “Nå som jeg er frisk,” sier hun, “vil jeg gjenoppta aktivitetene som jeg pleide å gjøre før. Det er en glede.”

En kirurg kledd i operasjonsklær begynner Safia sin operasjon.
En mann med munnbind får temperaturen målt av en helsearbeider.

Fousseni: en talentfull møbeltrekker som nå kan arbeide igjen

En mann med munnbind får temperaturen målt av en helsearbeider.

Etter øyelokkoperasjonen har Fousseni kunnet gå tilbake til det detaljerte arbeidet sitt med å lage sko og sy motorsykkelseter og madrasser.

“Jeg klarte å se noe før operasjonen, men det var vanskelig”, sier han. Øyevippene hans pleide å gni mot øynene, noe som forårsaket en stikkende smerte, så han fjernet dem hver morgen ved hjelp av et barberblad.

“Helt siden jeg kom hjem fra operasjonen, har jeg hatt det fint. Jeg behøver ikke lenger å fjerne øyevippene mine. Jeg føler meg bra etter operasjonen. Øynene mine er lettere nå, og jeg kan se klart.”

En mann som sitter foran en symaskin smiler til kameraet.
Sina sitter inne i en bygning.

Sina: en høvding som kan opprettholde sin rolle i samfunnet

Sina sitter inne i en bygning.

Landsbyhøvdingen Sina er 105 år gammel. For mange år siden, da han jobbet som bonde, begynte han å få problemer med synet. “Det kjentes som om jeg hadde sandkorn i øynene”, sier han. “Dette fikk meg til å innse at det var et alvorlig problem.

Jeg har ikke blitt fullstendig blind… men det har blitt verre med alderen. Om øynene fungerer som de skal, kan du gå hvor du vil. Om du ikke lenger kan se, kan du falle ned inn i hull som du enkelt kan unngå hvis du kan se”.

Sina beskriver øyeblikket da han fikk vite at han kunne behandles for trakom, og sier: “Det var ren glede. Når du er syk og får tilbud om behandling, da er det kun glede. Jeg vil få det bedre etter operasjonen. Jeg vil kunne besøke folket mitt i landsbyen.”

Sina bruker munnbind mens en øyehelsearbeider lyser med en fakkel for å se etter trakom i øynene hans.
Adou smiler utenfor hjemmet sitt.

Adou: en bonde som kan ta hånd om dyrene sine igjen

Adou smiler utenfor hjemmet sitt.

Gårdsdrift er det beste Adou vet. “Jeg pleide å jobbe mye på gård”, sier han. “Se på hendene mine, se hvordan de ser ut.” Han begynte å få problemer med synet og kjente en prikking i øynene. Så ble det gradvis verre inntil han ikke lenger kunne utføre de vanlige oppgavene sine uten hjelp fra barna.

Før han fikk øyelokkoperasjon, var han skeptisk til utfallet. Men nå sier han: “Jeg har det mye bedre. Det er ingen smerte, ingen prikking. Om du ikke hadde sagt ‘vent tre dager før du begynner å jobbe’, ville jeg vært ute på jordet akkurat nå. Frykten er borte.”

Adou står på et frodig grønt beite med to kyr.

Se alle nyhetsartikler

Nyheter fra Sightsavers
Arif og moren hans sitter på en seng og prater.
sightsavers_news

Sightsavers Bangladesh markerer 50-årsjubileum

Sightsavers begynte å jobbe i Bangladesh i 1973 for å diagnostisere og behandle mennesker for grå stær, som er en av de vanligste øyelidelsene i landet.

Nora lærer Glory, en av elevene sine, hvordan man regner.
Sightsavers Reports

Vi skal... sørge for at førskoler er inkluderende

I Malawi jobber vi med partnere for å sikre at små barn med nedsatt funksjonsevne kan lære, leke og utvikle seg sammen med jevnaldrende.

Lær om sykdommen
Sightsavers Reports

Hvordan Mali overvant tre store utfordringer og eliminerte trakom

Sightsavers’ Boubacar Morou Dicko deler hindringene Mali møtte på veien mot å eliminere trakom, og hvordan landet klarte å overvinne dem.