STØTT OSS
Sightsavers Reports

Indira Rasoi: et kjøkken som utgjør en forskjell

Sightsavers besøker en banebrytende kantine som drives av funksjonshemmede i den indiske delstaten Rajasthan.

En metalltallerken full av indisk mat.

I Rajasthan i Nord-India driver mennesker med funksjonsnedsettelser et fantastisk initiativ som lager billig, fersk mat til lokalsamfunnet.

Sightsavers har spilt en betydelig rolle i å hjelpe til med å sette opp Indira Rasoi-initiativet: statlige kantiner drevet av kvinner som er medlemmer av den lokale organisasjonen for mennesker med funksjonshemninger (OPD). Sightsavers har også jobbet for å styrke lokale mennesker med funksjonshemninger og deres institusjoner gjennom opplæring i kjønn, lederskap, rettigheter, FNs konvensjon om rettighetene til personer med nedsatt funksjonsevne og bærekraftsmålene.

Amaresh Pandey, statlig leder for Sightsavers’ program i Rajasthan, sier: “Jeg ventet på legen og gikk en tur, og plutselig så jeg en stor plakat for Indira Rasoi (‘rasoi’ betyr kjøkken). Kjøkkenet er ett av tre støttet av regjeringen i Rajasthan og er administrert av OPD – en organisasjon som ble dannet under Sightsavers’ sosiale inkluderingsprogram i Chittorgarh-distriktet.”

I løpet av de åtte månedene siden de tre kjøkkenene ble åpnet, har de servert mer enn 150 000 mennesker, med opptil 300 kunder hver dag. De kan nyte næringsrik mat for rundt Rs8 (ca. $0,1) per tallerken.

“Ordningen ble lansert med et løfte om at ‘ingen skal sove sulten’, og kjøkkenene lager fersk, næringsrik mat to ganger om dagen for en svært lav sum per måltid,” sier Amaresh. “Menyen inneholder indisk brød, belgfrukter, grønnsaker, sylteagurk, yoghurt og fersk, sesongbasert salat. Regjeringen i Rajasthan får enkeltpersoner, institusjoner og organisasjoner på grasrotnivå til å drifte kjøkkenene.”

Amaresh laget en kortfilm (med undertekster på engelsk) om Indira Rasoi ved å bruke opptak tatt på mobiltelefonen sin: se på filmen nedenfor for å finne ut mer om dette banebrytende initiativet.

“Kjøkkenene lager fersk, næringsrik mat to ganger om dagen for en svært lav sum per måltid”

Vil du vite mer om hva som pågår?

Flere historier

Nye historier

Nora lærer Glory, en av elevene sine, hvordan man regner.
Sightsavers Reports

Vi skal... sørge for at førskoler er inkluderende

I Malawi jobber vi med partnere for å sikre at små barn med nedsatt funksjonsevne kan lære, leke og utvikle seg sammen med jevnaldrende.

Lær om sykdommen
Sightsavers Reports

Hvordan Mali overvant tre store utfordringer og eliminerte trakom

Sightsavers’ Boubacar Morou Dicko deler hindringene Mali møtte på veien mot å eliminere trakom, og hvordan landet klarte å overvinne dem.

Et nærbilde av en kvinne som får øynene undersøkt for trakom.
Sightsavers Reports

Trakomeliminering i Benin: “All smerte var borte. Det var som et mirakel!”

Benin er det nyligste landet til å eliminere trakom som fører til blindhet. Her møter vi mennesker som har blitt forvandlet, og de som bidro til å eliminere sykdommen.