STØTT OSS

The Global Disability Summit: Synspunkt fra Pakistan og Kenya

The Global Disability Summit, som finner sted 16.-17. februar, har som mål å oppmuntre organisasjoner og myndigheter å forplikte seg til å opprettholde rettighetene til mennesker med nedsatt funksjonsevne.

International Disability Alliance, samt regjeringene i Norge og Ghana er vertsskap, og konferansen vil samle organisasjoner for mennesker med funksjonshemminger, regjeringer og internasjonale organisasjoner.

I forkant av 2022-toppmøtet snakket teamene våre i Pakistan og Kenya med organisasjonene til mennesker med funksjonshemminger de samarbeider med om deres forhåpninger til arrangementet, utfordringer de står overfor og fremgang siden forrige toppmøte i 2018.

Funksjonsaktivist Abia Akram snakker i mikrofon fra rullestolen sin på scenen under Global Disability Summit
Funksjonsaktivist Abia Akram på scenen under Global Disability Summit i 2018.

Pakistan

I Pakistan, spurte vi Asim, fra Saaya Foundation og Community Based Inclusive Development Network, om hvilke tiltak som må vedtas av beslutningstakere som deltar på Global Disability Summit (GDS).

Hva er hovedutfordringene som dine organisasjoner av personer med funksjonshemninger (OPD)-medlemmer står overfor?

Hovedutfordringene er mangel på hjelpemidler, tilgjengelig transport og tilgjengelighet i alle offentlige og private institusjoner. Dessuten er våre funksjonshemmingslover ennå ikke fullt ut implementert.

Vil forpliktelser gitt på Global Disability Summit bidra til å møte disse utfordringene?

Regjeringen i Pakistan vil være ansvarlig for å sikre inkludering av mennesker med funksjonshemminger og implementering av lovene på alle nivåer etter å ha forpliktet seg på Global Disability Summit.

Vi håper at regjeringen vil gjøre tilgjengelig infrastruktur til en prioritet, og vil utarbeide flere inkluderende utviklingsprogrammer etter å ha vurdert behovene til mennesker med nedsatt funksjonsevne.

Har det vært fremskritt i retning av myndighetenes forpliktelser etter den første Global Disability Summit i 2018?

Regjeringen har vedtatt lov om funksjonshemminger på provinsielt og nasjonalt nivå. Vi hadde møter med regjeringsrepresentanter for å fremskynde prosessen.

Islamabad Capital Territory lov om funksjonshemminger ble godkjent i 2020 og en spesiell komité som inkluderer mennesker med funksjonshemminger ble opprettet for å sikre at loven implementeres.

For første gang ble Washington Group Short Set of question inkludert i Pakistan Social and Living Standard Measurement-undersøkelsen, for å telle antall personer med funksjonshemming i et utvalg. Dette har banet vei for en inkluderende folketelling i 2022, og regjeringen har forpliktet seg til å inkludere funksjonshemmingsrelaterte spørsmål i datainnsamlingsverktøyene.

En annen utvikling er at Pakistans parlamentsbygning ble det første funksjonsvennlige parlament huset noensinne i landets historie, og etablerte en modell for alle offentlige og private institusjoner for å ivareta universal tilgjengelighet.

Disse trinnene viser engasjement fra regjeringen i Pakistan for inkludering av funksjonshemmede. Dette er grunnen til at vi har oppfordret til ytterligere handling fra regjeringen, inkludert deltakelse på Global Disability Summit.

Hva slags oppfølging er nødvendig for å sikre at regjeringer oppfyller sine forpliktelser på toppmøtet i 2022?

En oppfølgingsrapport bør deles av regjeringen i Pakistan. Rapporter fra organisasjons-nettverkene kan utvikles og deles med alle interessenter slik at vi kan be regjeringen om implementering.

Hvilket budskap vil du gi beslutningstakerne og organisasjonene som deltar på toppmøtet?

Sikre inkludering av funksjonshemmede på alle nivåer og rådfør deg med funksjonshemmede før du legger planer.

“Vi håper regjeringen i Pakistan vil gjøre tilgjengelig infrastruktur til en prioritet”

Et panel med seks talere sitter på scenen under Global Disability Summit i 2018.
Talere ved en paneldiskusjon under verdens første Global Disability Summit, som ble holdt i London i 2018.

Kenya

Teamet vårt i Kenya snakket med flere organisasjoner for mennesker med nedsatt funksjonsevne i landet for å lære om utfordringene som berører dem, og hva de håper å oppnå gjennom toppmøtet.

Hva er hovedutfordringene dine medlemmer står overfor?

Det er mange: Begrenset finansiering for å utforme intervensjoner rundt Global Disability Summit-forpliktelser, begrenset forhandlingsmakt, trang økonomi og mangel på hjelpemidler som trengs for å støtte arbeidet vårt. Det er post-COVID-19-effekter – spesielt virtuelle møter, da mange med funksjonshemminger ikke kan delta på disse. Det er også bærekraftsproblemer: Mennesker med funksjonsnedsettelser er ikke i stand til å engasjere arbeidsgivere fordi medlemmene må jobbe andre steder for å forsørge seg selv. Noen arbeidsgivere er også skeptiske til organisasjoner for mennesker med funksjonshemminger og deres arbeid.

Kan forpliktelser gitt på Global Disability Summit bidra til å møte disse utfordringene?

Positiv handling og forpliktelser på 2022-toppmøtet vil føre til utvidelse av sosiale beskyttelsesprogrammer, samt støtte til å implementere lokale talspersoner og fremme bevisstgjøring rundt funksjonsnedsettelse.

Organisasjoner for mennesker med funksjonshemminger vil være i stand til å engasjere arbeidsgivere hvis de har kontrakt for lengre tid og med bedre tjenestevilkår. Inkluderende sysselsetting vil være en prioritet, noe som betyr økte muligheter for å få jobb for personer med nedsatt funksjonsevne i alle arbeidssektorer.

Nøkkelrollen våre medlemmer har spilt i fremdriften mot forpliktelser fra 2018 må anerkjennes, og gi dem større mandat, inkludert finansiering av intervensjoner etter toppmøtet.

Deltar du i møter eller andre oppgaver for Global Disability Summit?

Organisasjonen United Disabled Persons of Kenya (UDPK) tar en aktiv rolle i å diskutere fremgang på Global Disability Summit-forpliktelser, og samle inn data om dette fra andre organisasjoner. Vi gjennomfører også møter for berørte organisasjoner så de kan få dele sine perspektiver på implementeringen av forpliktelsene og ambisjoner for det kommende toppmøtet.

Hvilket budskap vil du gi beslutningstakerne og organisasjonene som deltar på toppmøtet?

De må sikre at organisasjoner for mennesker med funksjonsnedsettelser har mer beslutningskraft og finansiering i intervensjoner etter toppmøtet. De må være mer overgitt til oppgaven og vise handling overfor utfordringene som mennesker med nedsatt funksjonsevne møter.

De må anerkjenne kravene på samfunnsnivå og involvere mennesker med funksjonsnedsettelser i planleggingen og deltakelsen på globale toppmøter.

På Global Disability Summit 2022 foreslår vi at arrangementene skal være autonome på alle måter: Like muligheter for alle uavhengig av natur og rase.

Hvilke fremskritt har vært gjort etter regjeringens forpliktelser på den første Global Disability Summit-konferansen i 2018?

Det har vært noen fremskritt når det gjelder stigma og diskriminering, inkludert utviklingen av funksjonshemmingsmanualen og boken om funksjonshemming. Noen få offentlige bygninger er nå tilrettelagt for mennesker med funksjonsnedsettelse.

Vi fortsetter å presse på for gode vedtak, deriblant ratifisering av den afrikanske funksjonshemmingsprotokollen som omhandler rettighetene til mennesker med nedsatt funksjonsevne i Afrika.

Et toppmoderne pedagogisk utredning- og ressurssenter er opprettet ved Kenya Institute of Special Education, og tilgjengelige digitale lærebøker er utviklet for elever med funksjonsnedsettelser. Det er også utviklet minimumsstandarder for pedagogisk vurdering av elever med nedsatt funksjonsevne som skal brukes av pedagogiske vurderings- og ressurssentre.

Det er laget en jobbportal for personer med nedsatt funksjonsevne og arbeidsgivere, der arbeidsgivere kan se på CV til personer med nedsatt funksjonsevne og utlyse jobber. Offentlige stillingsannonser oppfordrer funksjonshemmede til å søke.

Washington Group Short Set av spørsmål er inkludert i Kenya Population and Housing Census 2019 for å innhente data om funksjonsnedsettelser, og en teknisk arbeidsgruppe for funksjonshemmingsdata er opprettet. Gruppen vil spille en nøkkelrolle i tilgjengeligheten av funksjonshemmingsdata i Kenya.

Hva må skje for å sikre at forpliktelser som blir gitt på 2022 Global Disability Summit blir iverksatt?

Vi må fortsette å være involvert i de ulike diskusjonsforaene. I Kenya snakker grunnloven om fem prosent sysselsetting av personer med nedsatt funksjonsevne i både tilsettings- og valgstillinger – dette bør gjøres obligatorisk. Det bør opprettes spesielle insentiver for institusjoner som ansetter personer med nedsatt funksjonsevne, og vi trenger bedre arbeidsforhold.

“På Global Disability Summit foreslår vi at organisasjoner for mennesker med funksjonsnedsettelser skal være autonome på alle måter”

Global Disability Summit: Slik er Sightsavers involvert

Om konferansen

Nye historier

Nora lærer Glory, en av elevene sine, hvordan man regner.
Sightsavers Reports

Vi skal... sørge for at førskoler er inkluderende

I Malawi jobber vi med partnere for å sikre at små barn med nedsatt funksjonsevne kan lære, leke og utvikle seg sammen med jevnaldrende.

Lær om sykdommen
Sightsavers Reports

Hvordan Mali overvant tre store utfordringer og eliminerte trakom

Sightsavers’ Boubacar Morou Dicko deler hindringene Mali møtte på veien mot å eliminere trakom, og hvordan landet klarte å overvinne dem.

Et nærbilde av en kvinne som får øynene undersøkt for trakom.
Sightsavers Reports

Trakomeliminering i Benin: “All smerte var borte. Det var som et mirakel!”

Benin er det nyligste landet til å eliminere trakom som fører til blindhet. Her møter vi mennesker som har blitt forvandlet, og de som bidro til å eliminere sykdommen.