STØTT OSS

Den siste milen

Vi er så nærme å eliminere trakom i Zimbabwe. Hvis vi ønsker å hjelpe flere barn som Enjoyed, kan vi ikke stoppe nå.

Enjoyed står alene, ser mot kamera.

Hjelpe flere barn som Enjoyed

STØTT OSS

Jakter på trakom i Zimbabwe

Over en periode på fire år reiste Zimbabwes helsedepartement og et team fra Sightsavers over hele landet for å gjennomføre trakomsykdomsundersøkelser. Landet består av 63 distrikter, og vi fant at 21 av dem hadde trakomsmitte.

En region som skilte seg spesielt ut var Binga-distriktet, hvor over 10 % av befolkningen var infisert med den smittsomme sykdommen.

Over 154000
mennesker bor i Binga-distriktet
Over 10%
var infisert med trakom
Over 15400
var i fare for å bli blinde av trakom

Møtet med Enjoyed og Promotion

Vi ankom Binga-distriktet på en fredag, og besøkte sykehus og lokalsamfunn. Det som gjør det spesielt vanskelig å reise gjennom Binga er mangelen på infrastruktur: Det finnes ingen større byer, innbyggerne er vidt spredt og området har nylig opplevd den verste flommen på mange år.

Noen av våre nyere teammedlemmer valgte å krysse de små elvene og flommene til fots. Den erfarne Peter Bare, landdirektør for Sightsavers i Zimbabwe, klarte å krysse de utfordrende vassfarene i jeepen sin på en kyndig måte.

Etter tre dager på reise gjennom Binga-distriktet der vi besøkte lokalsamfunn, møtte vi Promotion og hennes 18 måneder gamle sønn, Enjoyed. Hjemmet deres var nær flere andre små landsbyer, så vi var ikke i et isolert område.

Promotion var veldig imøtekommende da vi kom, men samtidig stille og sjenert mens hun kontinuerlig prøvde å roe gutten sin. Hun forklarte hvordan Enjoyeds øyne ble mer utflod enn normalt, spesielt om morgenen. Utfloden fikk Enjoyed til å gråte og klø seg i øynene på grunn av smertene han led.

I likhet med moren var Enjoyed veldig sjenert og stille, og søkte jevnlig trøst i å være nær moren. Det var tydelig at smertene ga den lille gutten stort ubehag.

Promotion prøvde sitt beste for å hjelpe sønnen sin, men de lokale tjenestene var ikke i stand til å hjelpe. Da hun besøkte en lokal helseinstitusjon, ble hun fortalt at de ikke hadde noen behandling for øynene. Dette fikk henne bare til å bekymre seg mer!

Håpet ble gjenopprettet for Promotion da hun fikk vite at en antibiotikabehandling ville ankomme neste dag, som en del av Sightsavers trakom eliminerings program.

Til vår lettelse gikk Promotion umiddelbart med på å gi sønnen medisinen, uten frykt eller bekymring.

Etter at Enjoyed var ferdig behandlet uttrykte Promotion stor interesse for å lære mer om hvordan man kan forebygge fremtidige trakominfeksjoner. De lokale helsearbeiderne forklarte SAFE-strategien, som er anbefalt av Verdens helseorganisasjon.

Til slutt sørget vi for at Promotion også ble sjekket for trakom. Heldigvis kunne vi bekrefte at hun ikke hadde det.

Enjoyed sin frihet fra trakom er bare ett eksempel på arbeidet dine sjenerøse gaver gjør mulig. De gjør mye mer enn å behandle trakom, de bidrar også til utdanning som er nødvendig for å forhindre fremtidige infeksjoner. Det er slik trakom i Zimbabwe kan elimineres.

Siden 2020 har antallet distrikter der trakom fortsatt er utbredt sunket fra 21 til bare 3. Bydelen Binga, hvor Promotion and Enjoyed bor, er en av dem du har hjulpet.

Nå er vi nesten i mål med å eliminere denne sykdommen.

Jeg er så takknemlig til Sightsavers for støtten og helseopplæringen vi har fått gjennom landsbyens helsearbeidere.
Promotion, Enjoyeds mor
Enjoyed sitter på fanget til moren sin utenfor hjemmet deres.

Bli med på å eliminere denne sykdommen i Zimbabwe

STØTT OSS