STØTT OSS
sightsavers_news

Halvering av blindhet i avsidesliggende Sundarbans

I denne avsidesliggende regionen i det østlige India var én av 50 mennesker blinde. Men et Sightsaves-prosjekt har bidratt til å transformere øyehelse i området og endret tusenvis av liv.

People getting off a boat at a dock.

Det antas at én av 100 mennesker er blinde i India. Men i Sundarbans-regionen, var statistikken én av 50.

Sundarbans er et avsidesliggende område bestående av 102 øyer i deltaregionen i det vestlige Bengal i India. Mer enn 40 prosent av befolkningen lever under fattigdomsgrensen. Dette fører til at folk ikke har råd til å reise til helseklinikker for å få øynene sine undersøkt, eller betale for behandling for vanlige (og lett kurerbare) øyesykdommer som grå stær.

Heldigvis har et Sightsavers-program bidratt til å transformere øyehelse i Sundarbans, og sørget for at folk får den behandlingen de trenger.

Mellom 2013 og 2018 transformerte Sightsavers’ ‘Eye Health Strengthening Project’, som finansieres av Standard Chartered, regionens øyehelsetjenester. I samarbeid med våre partnere, bidro programmet til å opprette 17 øyehelesentre og undersøke mer enn 451 000 barn og 401 600 voksne for øyeproblemer. Mer enn 13 300 gratis par med briller ble delt ut, og det ble utført 32 000 livstransformerende grå stær-operasjoner. Fem sykehus fikk bedre utstyr og trening, og mennesker ble opplyst om hvordan de kan oppdage øyeproblemer.

På årets World Sight Day viste nye forskningsresultater at programmet har bidratt til betydelige og langsiktige forbedringer av øyehelsetjenester for de 4,7 millioner menneskene som bor i Sundarbans.

Før programmet startet, var én av 40 mennesker over 50 år i regionen blinde. I dag har det tallet falt til én av 80.

Så hvordan bidro arbeidet vårt i Sundarbans til å gjøre en slik forskjell? Vi forsikret oss om at tjenestene våre var plassert akkurat der lokalbefolkningen trengte dem. Og dette betydde at det å reise fra Sightsavers’ kontor i Delhi ikke alltid var like lett.

32,000
pasienter ble operert for grå stær gjennom prosjektet

Reisen for å møte noen av menneskene vi har støttet

Kvinner går forbi to varebiler

1. Fly til Kolkata

Etter å ha flydd fra Delhi til Kolkata samt en tre timer lang kjøretur ankommer teamet Diamond Harbour.

Båter ved en havn.

2. Kjøretur til fergekaien

Neste dag kjører de to og en halv time til en fergekai fullpakket med trålere og pendlerferger.

Mange mennesker står under en fergereise.

3. Travel fergeovergang

Deretter går de ombord en overfylt ferge for en times reise til en av Sundarbans-øyene.

Menn sitter på toppen av en bil og kjører over en humpete vei.

4. Avsidesliggende reise i lastebil

Til slutt kjører de i 45 minutter langs dårlig vedlikeholdte veier for å nå et av synssentrene.

Debola og Namis historie

“Jeg ser veldig klart nå. Jeg kan til og med bruke fiskenettet mitt om natten nå som jeg har fått synet tilbake.”

Debola bor sammen med mannen sin, Nami, i en landsby i Sundarbans. For noen år siden utviklet begge to grå stær, og synet deres ble dårligere og dårligere. Nami pleide å tjene til livets opphold ved å fiske i elvene rundt hjemmet deres, men for rundt ni år siden ble han utsatt for en ulykke mens han var på jobb, noe han mener var årsaken til synstapet. Etter hvert som synet hans ble verre, mistet han også evnen til å jobbe.

“Jeg har to sønner og en datter. Når jeg hadde øyeproblemer kunne jeg ikke se noe som helst. Alt så svart ut – fullstendig svart. Jeg kunne ikke lage mat og fø familien min fordi alt var mørkt,” sa Debola.

Ekteparet var så desperate etter å fikse synet sitt at de prøvde en rekke kjerringråd, inkludert å påføre lotushonning, lokale blader og til og med snegler direkte på øynene. “Jeg visste ikke hva som forårsaket øyeproblemene mine,” forklarte Debola. “Mannen min ga meg bløtdyr og snegler – vi tok vannet ut og helte det på et blad. Deretter helte mannen min vann fra bladet direkte i øynene mine for å behandle blindheten.”

“Det ga meg en tilfredshet at jeg kunne bruke et slags hjelpemiddel, men det gjorde ikke noen forskjell for synet mitt.”

Heldigvis kunne Sightsavers’ øyehelseprosjekt i Sundarbans hjelpe Nami og Debola. De ble henvist til en øyescreeningleir i nærheten og fikk tilbud om grå stær-kirurgi.

Etter operasjonen kunne både Nami og Debola returnere til sine normale liv. “Jeg ser veldig klart nå, til og med på kvelden. Jeg kan til og med bruke fiskenettet mitt på natten nå som jeg kan se igjen,” fortalte Nami.

“Jeg kunne ikke lage mat eller fø familien min på grunn av mørket.”

Sandhyas historie

“Min største glede er at jeg er i stand til å se barnebarnet mitt igjen.”

Sandhya er en 47 år gammel lærer fra Namkhana. Hun hadde en brytningsfeil som førte til gradvis synstap, noe som begrenset uavhengigheten hennes hjemme og påvirket evnen til å undervise lokale barn ettersom hun ikke lenger kunne lese skolebøker. “Da jeg begynte å miste synet var jeg bekymret for at jeg også kom til å bli blind,” forklarte hun.

Til tross for at hun hadde relativt god råd, hadde Sandhya aldri vurdert å gå til legen ettersom prisen på briller var for høy og legen var for langt unna. Namkhana er en landsby med frodig og tropisk vegetasjon, men den er også avsidesliggende og mange steder er umulig å nå i regntiden.

En dag fikk Sandhya besøk av den lokale helsearbeideren Laboni. “Hun fortale meg at behandling var mulig, og at det ville bli avholdt en screeningleir, slik at jeg kunne få behandling der,” minnes Sandhya. Hun fortalte at hun ikke hadde trodd at sike tjenester var tilgjengelig for sånne som henne. “Jeg trodde det bare var lureri – ingen ville komme for å gi oss behandling.”

Sandhya dro til Sightsavers’ øyescreeningsleir, som bare lå fem minutter spasertur fra huset hennes. Hun fikk målt synet sitt og de nye brillene kom en uke senere.” Jeg hadde aldri brukt briller før. De føltes som et trykk på nesen min, og jeg måtte venne meg til å bruke dem. Men nå kan jeg gjøre alt jeg ikke var i stand til før. Min største glede er å kunne se barnebarnet mitt igjen.”

Siden det første besøket har Sandhya formet et sterkt vennskap med Laboni, helsearbeideren som først henviste henne til behandling. Ved å bygge slike forhold til medlemmene i lokalsamfunnet, kan Laboni oppfordre dem til å delta på screeningleirene.

“Det aller beste med dette arbeidet er når noen får synet tilbake,” fortalte Laboni. “De lykkelige ansiktene deres gjør meg utrolig lykkelig.”

“Jeg hadde aldri brukt briller før. Jeg måtte venne meg til dem.”

Sholehas historie

“Jeg er håpefull at jeg vil være i stand til å se etter operasjonen.”

Sholeha er 90 år gammel. Hun gråt da hun fortalte oss om de daglige rutinene sine. “Jeg ser ingenting,” forklarte hun. “Jeg faller mye hjemme i huset mitt.”

Grå stær har ført til at Sholeha har blitt blind, noe som har gjort det å bo alene vanskelig. Heldigvis hørte hun om en av Sightsavers’ øyescreeningleirer som ble arrangert bare en kort gåtur fra huset hennes, og etter å ha deltatt ble hun henvist for grå stær-operasjon. “Jeg hørte om leiren fra naboene mine,” sa hun. “Det tok meg 15 minutter å gå dit. Jeg er håpefull at jeg vil være i stand til å se etter operasjonen.”

Mangelen på infrastruktur i regionen kan gjøre det ekstra vanskelig for kvinner som Sholeha å få behandling. Mange lever isolert og har liten kunnskap om hva som er tilgjengelig for dem, og på grunn av sosiale normer, kan de ikke reise på egen hånd. For å motkjempe denne isolasjonen har det blitt opprettet nye tjenester som går dypt inn i hjertet av disse samfunnene. Oppsøkende leirer beveger seg rundt og det velges beliggenheter som når så mange mennesker som mulig.

Mange kvinner møter opp på leirene ikledd sine flotteste sarier og ser på besøket som et arrangement som gir dem sjansen til å komme seg ut av huset og sosialisere med andre. I denne forstand kan leirene og de lokale synssentrene være myndiggjørende for kvinner, og det er alltid liv og røre her. Det blir utført flere hjemmebesøk for å overbevise dem som er skeptiske til eller nervøse for behandling, og hver historie om en vellykket grå stær-operasjon eller et nytt par briller bidrar til å motivere og skape økt interesse.

“Jeg hørte om øyehelseleiren fra naboene mine. Det tok meg 15 minutter å gå dit.”

Evaluere virkningen av prosjektet

For å evaluere virkningen av prosjektet, gjennomfører Sightsavers uavhengig forskning av høy kvalitet for å støtte opp om arbeidet vårt med å bekjempe unødvendig blindhet. Vi har et eget internt researchteam som bidrar til det voksende bevismaterialet og sikrer at programmene våre er basert på pålitelig data, bevis og innsikt.

Forskningen hjelper oss å sette fokus på hvor utbredt synsnedsettelser er, og bidrar til å synliggjøre eventuelle mangler i tjenester og støtte, samt demonstrere nye tilnærminger som kan utgjøre en positiv forskjell i menneskers liv. Besøk vårt researchsenter (på engelsk) for å lese hele rapporten.

Gjennom oppsøkende arbeid i Sundarbans har prosjektet økt bevisstheten rundt øyehelse i lokalsamfunnene og informert om tjenestene som er tilgjengelige. Finn ut mer om prosjektets suksess under.

Vårt researchsenter

Sightsavers har status som en såkalt Independent Research Organisation (IRO). Vi er et av få internasjonale NGOs som har denne statusen i Storbritannia.

Besøk researchsenteret

Hvordan arbeidet vårt har økt bevisstheten i lokalsamfunnet

Helseforsikring

Antall mennesker som er klar over at myndighetene har en helseforsikringsordning er mer enn doblet, fra 38 prosent til 85 prosent..

Legebesøk

Antall mennesker som ville besøkt en øyelege dersom de ikke kunne se klart har doblet seg, fra 44 prosent til 90 prosent..

Grå stær-behandling

Antall mennesker som er klar over at myndighetene tilbyr gratis grå stær-operasjoner har nesten doblet seg, fra 43 prosent til 81 prosent. .

Finn ut mer om arbeidet vårt

Sightsavers og øyehelse