STØTT OSS
Sightsavers Reports

En hverdagshelt som redder syn i Uganda

Møt Gladys Atto, en av de talentfulle grå stær-kirurgene som har fått trening takket være støtte fra deg.

Gladys Atto smiler til kamera, ikledd legeuniformen sin.

Gladys Atto jobber på Moroto Hospital i Uganda. Sykehuset betjener en befolkning på rundt 103 000, men sjokkerende nok er hun den første og for tiden eneste grå stær-kirurgen og øyelegen som jobber her.

Hun utfører om lag 18 operasjoner i uka, og favorittøyeblikket hennes er når bandasjen blir fjernet og pasienten kan se igjen. “Jeg glemmer ikke den dagen en eldre kvinne ropte av glede og klemte meg hardt mens hun sa ‘Jeg kan se ansiktet ditt! Du har på deg rød leppestift og det er veldig vakkert.’

“Synet er den viktigste sansen,” sier Gladys. “Tro meg, om du våkner opp og ikke kan se, vil livet ditt være totalt forandret.”

Gladys opererer på en grå stær pasient.

Hun er kanskje ved starten av karrieren som grå stær-kirurg, men Gladys har et brennende ønske om å bidra til å forbedre øyehelse i Uganda. I regionen hun jobber er bevisstheten rundt øyesykdommer og behandling fortsatt begrenset, og folk er skeptiske til å oppsøke hjelp.

De synes kanskje det er greit å ta øyedråper, men de vil ikke operere. Likevel er dette et område hvor det å bli blind sannsynligvis vil ha en utrolig negativ innvirkning på livskvaliteten til et menneske.

“Livet her er hardt, selv for dem som kan se,” sier Gladys. “Og fordi tilgangen til mat ofte er knapp, må kvinnene jobbe enda hardere. Det er de som har ansvaret for hjemmet og må ta seg av ektemannen og familien – så en kvinne som ikke kan se vil være mer utsatt enn en mann.”

Hun husker spesielt en kvinne hun hjalp å gjenopprette synet til. “Jeg opererte en 60 år gammel kvinne som var blitt eneforsørger for familien etter at mannen hennes døde. Hun var etterlatt med ti barn og levebrødet hennes kom utelukkende fra landbruk, noe hun ikke hadde mulighet til å drive med lenger på grunn av dårlig syn. Hun var fullstendig knust fordi hun ikke kunne forsørge barna. Hun hadde viljen til å arbeide, men kunne ikke.

“Jeg så for meg at min egen mor var blind, og innså hvor annerledes livet mitt kunne ha vært. Jeg er utrolig ydmyk for at jeg var i stand til å gjenopprette drømmen hennes om å være en god mor, en mor som kan forsørge barna sine. Nå driver hun igjen med landbruk.”

Til tross for utfordringene er Gladys hundre prosent dedikert til yrket hun har valgt og er utrolig takknemmelig for støtten du har gitt henne.

“Helt siden barndommen har jeg visst at jeg måtte bli lege. Jeg liker å se folk blir bedre, og til og med når jeg ikke jobber ser jeg alltid inn i øynene til folk for å sjekke om de har øyeproblemer. Tusen takk for at dere sponser meg, og for at dere gir meg sjansen til å gjøre mitt beste.”

Gladys sammen med Loumo Mariam, en av grå stær-pasientene hennes.

Det er så vakkert når en pasient kan se. Det er den mest givende følelsen man kan ha.”

Gladys sammen med Loumo Mariam, en av grå stær-pasientene hennes.

Vil du lese mer om vårt arbeid?

Sightsavers og øyehelse
Nora lærer Glory, en av elevene sine, hvordan man regner.
Sightsavers Reports

Vi skal... sørge for at førskoler er inkluderende

I Malawi jobber vi med partnere for å sikre at små barn med nedsatt funksjonsevne kan lære, leke og utvikle seg sammen med jevnaldrende.

Lær om sykdommen
Sightsavers Reports

Hvordan Mali overvant tre store utfordringer og eliminerte trakom

Sightsavers’ Boubacar Morou Dicko deler hindringene Mali møtte på veien mot å eliminere trakom, og hvordan landet klarte å overvinne dem.

Et nærbilde av en kvinne som får øynene undersøkt for trakom.
Sightsavers Reports

Trakomeliminering i Benin: “All smerte var borte. Det var som et mirakel!”

Benin er det nyligste landet til å eliminere trakom som fører til blindhet. Her møter vi mennesker som har blitt forvandlet, og de som bidro til å eliminere sykdommen.