STØTT OSS
Sightsavers stories

“Jeg blir glad fordi min innsats fremmer øyehelse til alle”

Mercia Cumaio fra Mosambik har jobbet i Sightsavers i ni år. Hun er spesielt engasjert i kampen for å eliminere trakom, og promoterer viktigheten av øyehelse.

Mercia er leder for øyehelse-prosjektene i Nampula-regionen i nordøstlige Mosambik. I dette området bor det om lag seks millioner mennesker, mange av disse er bosatt i landsbygder som er vanskelig å nå fordi det finnes få veier.

I disse områdene kan det være utfordrende for innbyggerne å få hjelp til problemer med øyne og syn. Samtidig utgjør disse bygdesamfunnene hjemmet til nesten 70% av alle som trenger behandling for trakom.

En bil kjører gjennom krevende terreng for å nå landsbyer som ligger i øde områder i Nampula, Mosambik.

Da Mercia begynte å jobbe i Nampula var trakom et stort problem. «Det fantes ikke tilbud om kirurgisk behandling til mennesker med alvorlig grad av trakom. Færre enn ti personer ble operert i året,» forteller hun. Men takket være Dronning Elizabeth’s diamantjubileumsstiftelse og deres satsing på tiltak mot trakom, ble situasjonen totalforandret.

«Antall tilfeller av trakom har sunket i tre regioner, og over 1500 personer har fått behandling,» forteller hun. «Det gjør meg virkelig stolt å vite at vi har arbeidet hardt og hjulpet mange mennesker som ikke ville fått behandling gjennom det ordinære helsesystemet.»

«Det er veldig viktig å eliminere trakom. Dersom smittede ikke får hjelp i tide, kan sykdommen medføre at man mister synet resten av livet. Blindhet fører ofte til at pasienten isoleres fra familie og lokalsamfunn og fanges i vedvarende fattigdom. Å eliminere trakom vil gi bedre livskvalitet. Vår innsats har endret hvordan folk ser på øyehelse, og har fått flere til å oppsøke hjelp for synsproblemer.»

«Jeg liker aller best å se gleden til en pasient etter en synsreddende operasjon.»

Mercia feirer synet med en trakompasient etter å ha fjernet bandasjene fra operasjonen.
Mercia sammen med en trakompasient etter kirurgisk behandling: Nå kunne hun se for første gang på mange år etter at bandasjene ble fjernet.

Hva inspirerte Mercia til å jobbe med øyehelse? Hun forteller om en opplevelse fra tenårene der hun ble vitne til at blinde ble plaget av andre grunnet synshemmingen. «Den situasjonen fikk meg til å innse hvor hardt samfunnet noen ganger behandler mennesker som ikke kan se. Det ga meg et ønske om en yrkeskarriere der jeg kunne skape positive forandringer i andres liv».

Mercia arbeider for at alle skal ha tilgang til øyehelsetjenester av god kvalitet i regionen sin Nampula. Målet hennes er at ingen blir blind av årsaker som kunne vært unngått, og at øyehelse prioriteres av myndighetene.

«Jeg liker å vite at arbeidet mitt gir bedre øyehelse for alle, deriblant kvinner samt mennesker med funksjonshemminger og andre marginaliserte grupper. Alt dette bidrar til å bekjempe fattigdom og fremme en bedre fremtid.»

Trakompasient Maria Fonte gir Mercia en god klem etter at bandasjene ble fjernet i etterkant av operasjonen hennes.

“Alt arbeidet vårt, alt vi gjør – det er virkelig verdt det når vi ser folk smile!”

Trakompasient Maria Fonte gir Mercia en god klem etter at bandasjene ble fjernet i etterkant av operasjonen hennes.

Lær mer om vår innsats for å redde syn

Mer om øyehelse

Flere historier

Den frivillige medarbeideren Moses måler en kvinnes høyde for å se hvor mye medisin hun trenger for å beskytte henne mot elveblindhet.
Sightsavers stories
Historier / Forsømte tropesykdommer /

Hvordan kulturell bevissthet kan bidra til å bekjempe NTDer

Sightsavers’ Khadijah Bello reiste over nord-sentrale Nigeria for å se hvordan programmene våre fremskynder eliminering av forsømte tropiske sykdommer.

Abigail Brown og Boma Cliford Fosong.
Sightsavers stories
Historier / Funksjonsnedsettelser /

Hvordan vi fremmer inkluderende data

Vi lanserte nylig Sightsavers Inclusive Data Network (SIN) for å dele vår kunnskap og læring om inkluderende data med alle aktører innen global utvikling.

En kvinnelig medisindistributør måler en jente for å se hvor mye medisin hun trenger for å beskytte henne mot trakom.
Sightsavers stories
Historier / Forsømte tropesykdommer /

“Programmet vårt har forvandlet lokalsamfunn”

Etter seks år har Accelerate-programmet allerede levert 53 millioner behandlinger for å beskytte mennesker mot trakom, og behandlet 91 000 avanserte tilfeller av sykdommen.