STØTT OSS

Nesten 300 000 mennesker medisinert i Egypts første store trakomkampanje

Lokale helsearbeidere i Menia-regionen distribuerte antibiotikumet.
Lokale helsearbeidere i Menia-regionen distribuerte nesten 300 000 doser av antibiotikumet Zithromax® for å forebygge trakom.

Nesten 300 000 mennesker i Egypt har blitt medisinert med antibiotika for å behandle trakom, verdens ledende infeksiøse årsak til blindhet.

Det var den første masseadministrasjonen av medisiner mot trakom i landet, hvor det antas at mer enn 11 millioner mennesker er i risiko for å få sykdommen.

Medisinen ble distribuert i slutten av juli i Matay i Menia-regionen i det nordlige Egypt, hvor nesten ti prosent av barn mellom ett og ni år viste symptomer på sykdommen. I løpet av den ukes-lange kampanjen distribuerte helsearbeidere doser av antibiotikumet Zithromax®, som ble donert av Pfizer, til 288 365 mennesker i alderen seks måneder og oppover. Barn under syv år fikk medisinen i form a sirup.

Et team på 468 helsearbeidere delte ut medisiner og ga medisinske råd under hus-til-hus besøk i 24 landsbyer og tre forstadsområder. De spredte informasjon om trakom gjennom ledere i lokalsamfunnet, sosiale medier og lokale medier, og de besøkte også et fengsel i Matay, hvor helsedirektøren tok en dose antibiotika foran de innsatte for å oppfordre dem til å ta medisinen.

I et forsøk på å takle sykdommen, har samfunnsprogrammer tidligere blitt brukt for å øke bevisstheten og forståelsen rundt trakom og hvordan man kan forebygge tilstanden, men til nå har det ikke blitt distribuert medisiner i slik stor skala.

Philip Downs, Sightsavers’ tekniske direktør for forsømte tropesykdommer sa: “Dette er virkelig en milepæl for offentlig helse i Egypt. Den egyptiske regjeringen, regionale myndigheter og andre partnere har gjort en fantastisk jobb for å få dette til, og bevist at samarbeid er nøkkelen for å overvinne utfordringer. Men dette er bare det første steget – mer arbeid er nødvendig før Egypt kan følge i andre lands fotspor og eliminere trakom fullstendig.”

Programmet ble utført av det egyptiske helsedepartementet og distrikts-myndigheter, i samarbeid med Sightsavers, Verdens helseorganisasjon (WHO), Nourseen Foundation, KCCO og International Trachoma Initiative (ITI). Lokale myndigheter og frivillige organisasjoner hjalp også med distribusjon for å sikre programmets suksess.

Caroline Harper, Sightsavers’ CEO, snakker på TED 2018.

Vi er så nær ved å overvinne trakom

Vi tar sikte på å eliminere sykdommen i landene der vi jobber, slik at millioner av mennesker kan frigjøres fra blindhet, fattigdom og sosial isolasjon som trakom ofte fører med seg.

Vårt arbeid med trakom (på engelsk)

Flere historier

People getting off a boat at a dock.
sightsavers_news

Halvering av blindhet i avsidesliggende Sundarbans

I denne avsidesliggende mangrove-regionen i Øst-India var én av 50 mennesker blinde. Men et Sightsavers-prosjekt har transformert øyehelse i området og endret tusenvis av liv.

Mercia laughs and celebrates with a trachoma surgery patient after her bandages have been removed.
Sightsavers Reports

Mercias historie

Mercia Cumaio fra Mosambik har jobbet i Sightsavers i ni år. Hun er spesielt engasjert i kampen for å eliminere trakom, og promoterer viktigheten av øyehelse.