STØTT OSS
Sightsavers Reports

Det begynte med en tuk-tuk: Shamimas historie

Shamima og hennes barn Toha i Bangladesh. En ring av små prikker er tegnet rundt ansiktene deres som en illustrasjon.

“De som ikke kan se ordentlig, som har problemer med grå stær, som ikke kan se avstand, jeg sier dette til dere, vennligst kom raskt!”

Mokhters stemme strømmer ut av en enorm grønn megafon på toppen av en motorisert tuk-tuk mens den beveger seg sakte og bråkete nedover en landsbygate i Bangladesh.

“De som ikke har råd til medisinsk behandling, vennligst kom i morgen klokken ni til kommunens kontor. Vi har arrangert en øyeleir for deg, hvor du kan få behandlingen din helt gratis!”

Mens tuk-tuken passerer folk på gaten, deler Mokhter ut flyers for en gratis øyeundersøkelsesleir. Tuktuken fortsetter å kjøre rundt i landsbyen, og sørger for at så mange som mulig hører meldingen.

Se på 360°-videoen for å finne ut hva som foregår når informasjonsteamet besøker en lokal landsby. Beveg musen rundt på videoen for å se forskjellige vinkler.

Mokhter er en del av et team som sender helseinformasjon til landsbyer og byer.

En av personene som hører Mokhters budskap er Munina. Nyheten om gratis øyepleie er en gave – hennes 20 år gamle søster Shamima har det mer og mer vanskelig med å se. Shamima har hørsels- og talevansker, og er avhengig av synet for å kommunisere. Familien hennes er svært glad i hverandre og holder sammen. De har lagd sitt eget tegnspråk ved hjelp av berøring, gester og ansiktsuttrykk. Selv Shamimas lille barn, Toha, kan kommunisere med henne på denne måten.

Shamimas syn har blitt dårligere de siste to årene, men familien har ikke nok penger til at hun kan besøke en lege. Moren hennes har brukt alle sparepengene sine på urtebehandlinger som de trodde kunne hjelpe, men dette har ikke hjulpet. Nyheten om gratis øyescreening er nesten for god til å være sann: Munina skynder seg hjem for å fortelle Shamima.

Shamima har lært å kommunisere med familien sin gjennom eget tegnspråk og ansiktsuttrykk.

Etter å ha besøkt øyeleiren og tatt en undersøkelse, blir Shamima henvist til sykehus for en grå stæroperasjon. Kostnadene for alt dette dekkes av Sightsavers’ Right to Health-prosjekt, finansiert av den britiske regjeringen gjennom UK Aid Match. Selv om dette fjerner kostnaden til operasjonen for Shamima og familien hennes, er selve operasjonen fortsatt en skremmende tanke.

“Mor var veldig redd for operasjonen, og frarådet meg fra å ta Shamima til sykehuset,» sier Munina. «Hun sa: ‘I det minste kan Shamima se med ett av øynene sine.’ Hun var veldig redd for at Shamima kunne miste synet på begge øynene etter operasjonen. Hun var veldig nervøs, men svogeren min [Shamimas mann] fortalte oss at dette sykehuset er veldig bra.”

“Fordi jeg hørte tuk-tuk-kunngjøringen, var jeg sikker på at det ville gå bra med Shamima.”

Shamimas søster, Munina (høyre)

Syeda Asma Rashida jobber som prosjektleder for Sightsavers i Bangladesh. Hun forklarer at det er spesielle ordninger på plass for å støtte mennesker med nedsatt funksjonsevne ved sykehuset.

“Pasienter er ofte veldig redde for kataraktoperasjoner,” sier hun. “Noen mennesker med nedsatt funksjonsevne vil ikke ha operasjonen hvis ingen følger dem til sykehuset. Derfor har vi veldig tydelige avtaler med sykehusmyndighetene. Om noen pasienter med funksjonshemming kommer, må de også sørge for at følget får måltider og overnatting.”

Munina og en tredje søster, Doha, drar til sykehuset med Shamima for å støtte henne og hjelpe henne med å kommunisere med personalet. Etter to dager vender de hjem og Shamimas syn er gjenopprettet!

“Uten tuk-tuk-kunngjøringen, ville jeg ikke ha fått med meg at jeg kunne gå dit med Shamima,» sier Munina. «Jeg tenkte ikke på å ta henne til sykehus [før da]. Jeg visste at det var et sykehus, men jeg visste ikke at denne typen operasjon kunne utføres der.”

Asma og Shamima

“Noen pasienter med nedsatt funksjonsevne vil ikke ha operasjonen hvis ingen kan komme med dem til sykehuset.”

Asma og Shamima

Sightsavers prosjektleder, Asma (venstre)

Kataraktoperasjonen har utgjort en enorm forskjell i Shamimas liv. Det er mye lettere for henne å passe på Toha og å hjelpe til hjemme med mannens familie. Hun koser seg også med hobbyene sine. Hun tegner og lager barneklær.
Virkningen av operasjonen hennes har gått lenger enn det – ettersom andre familiemedlemmer, venner og naboer har hørt om Shamimas behandling, har de også blitt oppfordret til å søke hjelp for sine egne øyeproblemer. Ringvirkningen av Shamimas vellykkede operasjon sprer seg gradvis og påvirker familien hennes og det bredere samfunnet.


Bilder © Sightsavers/Reza Shahriar Rahman

Shamima og Toha

Ettersom andre familiemedlemmer, venner og naboer har hørt om Shamimas behandling, har de også blitt oppfordret til å søke hjelp for sine egne øyeproblemer.

Shamima og Toha

Vil du vite mer om hva som pågår?

Flere historier

Nye historier

Epidemiolog Michael Dejene, som samler inn data om trakom, sitter på huk ved siden av en kvinne som sorterer produkter.
Sightsavers Reports

“Vi har en svært riktig rolle i kampen mot trakom”

Siden 2012 har Sightsavers brukt smarttelefoner for å samle inn data av høy kvalitet, slik at land effektivt kan kartlegge sykdommen og styrke sin elimineringsinnsats.

Arif sitter overfor moren sin og smiler.
Sightsavers Reports

“Nå vet jeg virkelig hvilken gave synet er”

Arifs liv endret seg da han fikk to grå stæroperasjoner da han var fem år gammel. Vi har fulgt livet hans siden operasjonen – fra å fullføre utdannelsen til å finne jobb som sjåfør.

To kvinner står i et oversvømt område utenfor et hus, hvor de sjekker en myggfelle.
Sightsavers Reports

Å fange den urbane myggen: hvordan vår forskning bekjemper NTD-er

For å kunne bekjempe en sykdom, må en vite hvem som er rammet av den. I Liberia har Sightsavers studert mygg og testet barn for å se hvordan urban migrasjon påvirker spredningen av lymfatisk filariasis.