STØTT OSS
Sightsavers Reports

“Jeg tenker på når jeg vil kunne se verden igjen”

Zamurrad sitter alene i hjemmet sitt i Pakistan.

Selv før hun mistet synet som følge av grå stær hadde Zamurrad og ektemannen Tariq svært lite sikkerhet.

De bor i et hus eid av svogeren: frykten for å en dag bli bedt om å flytte ut henger stadig over dem, og Tariqs jobb som håndverker er aldri garantert. Zamurrad var fornøyd med å ta seg av hjemmet og selge strikkearbeid for å spe på den lille inntekten, samt ta vare på sin åtte år gamle datter, Rania.

Men da Zamurrad utviklet grå stær forverret synet seg og livet hennes stoppet på mange måter opp. Hun slet med å gjøre ting for seg selv og familien, og var redd for å forlate huset. Tariq, som var bekymret for sikkerheten hennes, sluttet å jobbe for å ta seg av kona og datteren. De var avhenging av naboers godvilje for å overleve ettersom deres egen familie ikke var villig til å støtte dem.

Zamurrad er avhenging av datteren og ektemannen for å krysse en travel vei.

“Noen ganger har jeg lyst å bare rømme”

“Jeg kan ikke gjøre noe,” sier Zamurrad. “Jeg sitter bare hele tiden. Jeg er ingen nytte for familien min.”

“Mannen min jobbet før synet mitt forsvant; jeg laget mat til ham og familien min, vasket huset og klær, gjorde oppvasken og sydde. Jeg pleide å gå til markedet på egenhånd. Nå kan jeg ikke gå ut på grunn av synet. Jeg falt da jeg gikk ut for et par måneder siden, og etter det har jeg ikke prøvd å gå ut igjen.

Å ikke være i stand til å ta seg av familien gjorde henne også veldig deprimert. “Jeg tilbringer dagene i senga. Jeg er alltid bekymret for helsa og hjelpeløsheten min. Jeg tenker på synet mitt og når jeg vil kunne se verden igjen. Jeg tenker også på livet etter døden, og noen ganger har jeg lyst til å bare rømme – rømme fra disse omstendighetene. Jeg vil komme meg ut av denne situasjonen.”

Zamurrad holder en vegg med den ene hånden og ledes av datteren med den andre.

En mulighet for gratis grå stær-operasjon

Zamurrad var fra seg av bekymring, men en dag fortalte en nabo at det var mulig å få gratis operasjon på et sykehus støttet av Sightsavers. “Naboen min fikk behandling på sykehuset,” sier Zamurrad. “Jeg fikk vite at det var håp og at jeg kunne få kostnadsfri behandling.”

Men hun trengte fortsatt penger for å komme seg til sykehuset. “Vi satt med tomme hender,” forklarer Tariq. “Vi hadde ikke penger til transport – returbilletten koster ca. 300 rupees hver (ca. 20 kr) og vi hadde ikke dette”.

Etter et par måneder i nesten total blindhet klarte ikke Zamurrad mer. Hun overtalte Tariq til å gå på jobb i noen få dager, og lovet at hun ikke ville røre på seg mens han var ute. Han gikk med på forslaget og klarte å skrape sammen pengene for reisen.

Zamurrad får øynene sine undersøkt

Synet av datterens ansikt

Ekteparet kom seg endelig til Sightsavers’ partnersykehus, LRBT, hvor de fikk den gode nyheten om at Zamurrad kunne bli operert. Ansiktet hennes lyste opp. “De sa at synet mitt ville komme tilbake og at alt vil gå bra – jeg ble utrolig glad når de fortalte meg dette. Jeg vil gjøre jobben min. Nå er vi avhengig av alle andre, men etter denne operasjonen vil jeg være i stand til å gjøre alt selv. Jeg er lykkelig over at jeg vil overvinne dette.”

Neste dag var Zamurrads datter Rania sammen med henne da bandasjen forsiktig ble fjernet og øynene hennes undersøkt. Et stort smil bredte seg over ansiktet hennes idet legene flyttet seg og hun snudde seg for å se datteren. Hun påpekte umiddelbart alle detaljene hun kunne se, og familien hennes kunne nesten ikke tro hvordan synet hennes hadde endret seg så raskt.

“Så snart bandasjen ble fjernet så jeg et utrolig vakkert ansikt: Rania. Hun var så nydelig – når jeg studerte ansiktet hennes synes jeg hun hadde forandret seg litt.”

Zamurrad holder en hånd opp mot øyet, mens både hun og datteren smiler mot kamera.

Håp for fremtiden

Smilet forsvinner ikke fra Zamurrads ansikt når du returnerer hjem noen dager senere: hun gliser og beveger seg rundt med selvsikkerhet mens hun snakker om alle tingene hun kan gjøre og hvordan livene deres kommer til å forandre seg.

“Jeg skal sy og strikke og lage gensere og hatter til datteren min,” sier hun. “Jeg skal ta meg av hjemmet og kjøkkenet, lage mat, rengjør og vaske. Nå kan jeg gå ut – jeg vil gå til markedet og besøke vennene mine.

“Mannen min har hjulpet meg mye, men nå skal jeg ta meg av ham og han kan gå på jobb. Når han kommer hjem på kvelden vi jeg møte ham med et smil.”

Tariq er glad for å se at situasjonen har forandret seg for kona. “Før var hun alltid anspent,” sier han. “Nå er hun lykkelig og smiler.”

Zamurrad sitter sammen med mannen og rører fjeset hans.

“Jeg er så lykkelig for å se henne så glad. Nå vet jeg at vi ikke vil ha noen bekymringer.”

Zamurrad sitter sammen med mannen og rører fjeset hans.

Du kan hjelpe flere mennesker som Zamurrad

STØTT OSS

Flere historier

A mother helps her daughter with some school work.
Sightsavers Reports

Khadijahs historie

Seks år gamle Khadijah fikk problemer på skolen fordi hun ikke var i stand til å gjøre skolearbeidet sitt. Men etter en øyeoperasjon kan hun nesten ikke vente med å lære å lese og skrive.

Mwiza sitter utenfor hjemmet sitt og ser trist ut.
Sightsavers Reports

Mwizas historie

Som mange andre åtteåringer elsker Mwiza å spille fotball og leke med bestevennen sin. Men han har trakom, og uten behandling står han i fare for å miste synet.

Gladys Atoo in her Doctor's uniform, smiles at the camera
Sightsavers Reports

Gladys’s historie

Gladys Atto er en ekte hverdagshelt – hun redder syn og bygger langsiktige øyehelsetjenester i Uganda. Hun er en av de talentfulle grå stær-kirurgene som har fått trening takket være støtte fra deg.