STØTT OSS
sightsavers_news

Oppdateringer for januar: høydepunkter fra rundt om i verden

Carlitos smiler etter han har fått nye briller.

Nigeria

Læreren Rakiya undersøker elvene sine for øyeproblemer

Rakiya N Jim er lærer på en barneskole i Kaduna State i det nordvestlige Nigeria. I september 2018 deltok hun på et kurs for å lære hvordan hun kan undersøke elevene sine for øyeproblemer. Hun bruker nå det hun har lært i praksis ved å gjennomføre synsundersøkelser på barna.

Før kurset hadde Rakiya lite kunnskap om øyehelse, men nå underviser hun andre lærere på skolen i hvordan de kan gjennomføre øyeundersøkelser, og hun har til og med sjekket noen av lærerne for øyetilstander som langsynthet.

Hun sier hun liker å gjennomføre øyeundersøkelsene, og setter av tid til å sjekke flere barn hver dag. Siden hun startet har hun identifisert flere barn med øyeproblemer, og referert dem videre til behandling. Rakiyas opplæring ble finansiert av Fred Hollows Foundation.

Uganda

Lymfatisk filariasis-pasient forteller historien sin på radioen

41 år gamle Bonny Oyuku tok del i et lokalprogram på radioen for å diskutere behandlingen han mottok for lymfatisk filarasi, og for å øke bevisstheten rundt tilstanden og oppfordre andre til å søke behandling.

Bonny fra Pader-distriktet nord i Uganda gjennomgikk nylig kirurgi for å behandle symptomene sykdommen fører med seg. Lymfatisk filariasis fører ofte til hevelser og forstørrede kroppsdeler, inkludert kjønnsorganer, og kirurgi kan bidra til å redusere symptomene. Men i mange områder er pasienter redde for å oppsøke behandling, hovedsakelig på grunn av manglende kunnskap om hva som vil skje med dem. Bonnys radioopptreden var derfor en effektiv måte å oppfordre pasienter til å søke medisinsk hjelp.

Helsearbeidere rapporterte en betydelig økning i pasienter som oppsøkte behandling, som er finansiert av Storbritannias departement for internasjonal utvikling. Den samme tilnærmingen har også blitt brukt for å øke bevisstheten rundt elveblindhet.

Bonnys radioopptreden bidro til å oppfordre andre pasienter til å stå fram.

Nigeria

Ny motorsykkel hjelper Andrew å nå fjerntliggende områder

Andrew Simon Ochohebe er en lokal koordinator for forsømte tropesykdommer i Agatu i det sentrale Nigeria. Han må ofte reise lange strekninger for å dele ut livsviktig medisin, levere papirarbeid og kontrollere at alt går greit.

Den forrige motorsykkelen hans fikk motorstopp, noe som gjorde det “veldig vanskelig” for ham å reise rundt. Sightsavers’ partnere sørget derfor for at han fikk en ny motorsykkel, slik at arbeidet hans ble enklere å gjennomføre. “Jeg kan bruke motorsykkelen i hele området for å levere rapporter og dele ut medisiner,” fortalte han. Motrorsykkelen ble finansiert av Storbritannias departement for internasjonal utvikling og GiveWell.

Andrew følger i farens fotspor med sin innsats for å bedre helsetilstanden til mennesker i lokalsamfunnet sitt. Faren pleide å kjøre den 252 km lange tur-returreisen fra Agatu til Makurdi på motorsykkel for å skaffe medisiner til lokalbefolkningen.

Motorsykkelen gjør det mulig for Andrew å reise raskt rundt i området og levere behandlingsrapportene sine.

Mozambique

Øyehelsecamp behandler mer enn 100 grå stær-pasienter

I Moma-distriktet nordøst i Mosambik arrangerte Sightsavers en øyehelsecamp for å diagnostisere og behandle pasienter med tilstander som grå stær.

Campen var en del av Sightsavers’ CATCH-program, som sørger for at pasienter som besøker camper for å bli undersøkt for trakom, også får behandling for andre øyesykdommer, som for eksempel grå stær og brytningsfeil, dersom disse oppdages.

I løpet av den siste campen ble 71 menn og 54 kvinner operert for grå stær. Mange andre pasienter fikk også briller eller medisiner for å behandle tilstander som øyekatarr. Campen ble finansiert av Storbritannias departement for internasjonal utvikling

Les om arbeidet vårt rundt om i verden

Hvor vi arbeider

Flere nyheter

Arif og moren hans sitter på en seng og prater.
sightsavers_news

Sightsavers Bangladesh markerer 50-årsjubileum

Sightsavers begynte å jobbe i Bangladesh i 1973 for å diagnostisere og behandle mennesker for grå stær, som er en av de vanligste øyelidelsene i landet.

En kvinne sitter og snakker i en mobiltelefon.
sightsavers_news

Sightsavers vinner Zero Project-prisen for program som arbeider for politisk deltakelse

Prisen ble delt ut for vårt inkluderingsprosjekt. Prosjektet fremmer rettighetene til mennesker med nedsatt funksjonsevne til å delta i det sivile og politiske liv i Kamerun og Senegal.

Vainesi smiler og klapper utenfor hjemmet sitt i Malawi.
sightsavers_news

Nå er trakom eliminert i Malawi

Malawi har blitt det første landet i Sør-Afrika som eliminerer den smittsomme øyesykdommen trakom. Dette er bekreftet av Verdens helseorganisasjon.