STØTT OSS
sightsavers_news

Oppdateringer for februar: høydepunkter fra rundt om i verden

En frivillig i Elfenbenskysten lærer hvordan man kan oppdage trakom ved å undersøke øyne til et barn.

India

Høyprofilerte priser for Sightsavers’ India-kontor

Sightsavers India har mottatt tre prestisjefylte priser for sitt humanitære arbeid, noe som har bidratt til å heve Sightsavers’ profil blant landets regjering, beslutningstakere og media.

Sightsavers mottok ICC Social Impact Award i kategorien “store prosjekter” for sitt arbeid for å forbedre øyehelsetjenester i Sundarbans-regionen. Det var i alt 45 nominerte prosjekter, og Sightsavers India ble tildelt prisen i Health Domain-kategorien.

UBS NGO of the Year Award, nå i sitt andre år, belønner organisasjoner som har evnen til å overvinne utfordringer i den stadig skiftende forretningsverdenen, og som oppfyller aksjonærer og andre aktuelle aktørers forventninger. Sightsavers ble tildelt prisen under Corporate Social Responsibility Summit and Awards i Bengaluru.

Sightsavers India mottok også National Association for the Blind Sarojini Trilok Nath National Award for beste institusjon. Prisen ble opprettet til minne om organisasjonens tidligere president, og har som mål å anerkjenne fremragende arbeid innen utdanning, myndiggjøring eller rehabilitering for mennesker med synshemninger.

Ansatte fra Sightsavers India mottar ICC Social Impact Award.

Nigeria

Tre brødre gjennomgår synsreddende grå stær-operasjoner

Tre unge brødre fra staten Sokoto i den nordlige Nigeria ble behandlet for grå stær gjennom Sightsavers’ øyehelseinitiativ for barn.

Faren deres, Isah Ibrahim, la merke til at sønnen Samaila hadde hvite flekker på øynene da han bare var tre år gammel. Han tok med Samaila til sykehuset, men hadde ikke råd til å betale for behandling.

Flere år senere fikk Isah høre om Sightsavers’ øyehelseinitiativ for barn, og Samaila, som i dag er ti år gammel, fikk synsreddende kirurgi på begge øynene – uten at det innebar en kostnad for familien.

I fjor la Isah merke til at de to yngste sønnene Mulahaimu (åtte år) og Maisaratu (seks år) også begynte å utvikle grå stær. Takket være initiativet ble de begge operert for tilstanden. Alle tre guttene går nå på skole for første gang, og er glade for å få en utdannelse.

Initiativet finansieres av Fred Hollows Foundation.

Samaila, Maisaratu og Mulaihamu fikk alle behandling gjennom Sightsavers’ initiativ.

Elfenbenskysten

Lærlinger besøker Bogokaya for å lære om trakom-kartlegging

En gruppe lærlinger deltok i en praktisk treningsøkt i landsbyen Bogokaya i nærheten av Boundiali nord i landet for å lære hvordan spredningen av trakom kan kartlegges.

Landsbyen har 1500 innbyggere og lærlingene ble ønsket velkommen av landsbyhøvdingen. Undersøkelsesteamet forklarte årsaken til besøket og fortalte innbyggerne: «Vi er her for å se etter en sykdom som kan føre til blindhet. Vi kommer til å undersøke øynene til flere familiemedlemmer. Vi vil vende øyelokkene deres for å utføre undersøkelsene ettersom det er i den røde delen av øyelokkene sykdommen starter. »

Landsbyen ble delt inn i åtte seksjoner, kalt strata, og en strata ble tilfeldig valgt for kartleggingen. Lærlingene undersøkte øynene til innbyggerne og noterte problemer med sanitet og hygiene i landsbyen som eventuelt kan føre til trakom.

Da teamet gjorde seg klare til å dra, samlet landsbyens kvinner seg i en sirkel og framførte lokale sanger og dans. Prosjektet finansieres av Accelerate programme.

Lærlingene møtte landsbyens innbyggere og høvding for å øke bevisstheten rundt trakom.

Senegal

Sightsavers’ ansatte og interessegrupper for funksjonshemmede møttes for å diskutere FNs bærekraftsmål

Ansatte fra Sightsavers’ Senegal-kontor møtte sivile samfunnsgrupper og interesseorganisasjoner for funksjonshemmede for å diskutere måter å sikre at FNs bærekraftsmål blir satt ut i livet.

De globale bærekraftsmålene, kjent som Sustainable Development Goals (SDGs) på engelsk, tar sikte på å utrydde fattigdom, stoppe klimaendringene og bekjempe ulikheter innen 2030. Sightsavers er spesielt opptatt av å fremme inkludering for funksjonshemmede, som er en essensiell del av målene.

Under møtet sa Sightsavers Senegals landsdirektør, Salimata Bocoum: “Det er bare gjennom omfattende konsultasjoner med institusjonene i utviklingsprosessen, nasjonale programmer og en spesifikk strategi for inkludering av funksjonshemmede at fremgang vil være inkluderende.”

“Dagens møte markerer starten på prosjektet og gjør det mulig for mennesker med funksjonshemninger å ta eierskap i 2030-agendaen, og å formulere konkrete forslag for å bedre ta hensyn til deres bekymringer når det gjelder oppnåelsen av FNs bærekraftsmål.”

Møtet ble dekket både av Senegalesiske TV-nyheter og annen nasjonal presse.

Sightsavers staff joined civil society groups and disabled people’s organisations at the meeting.

Nigeria

Frivillige fikk trening i å gjenkjenne tegn på trakom

Treningsøkter ble holdt i Sokoto-staten i det nordvestlige Nigeria for å undervise frivillige øyehelsearbeidere i trakom og hvordan man kan identifisere tilstanden.

45 år gamle Fatima fra Bodinga var en av lærlingene som deltok. Hun har allerede arbeidet som frivillig helsearbeider i lokalsamfunnet sitt i mer enn ti år, hvor hun distribuerte medisiner og delte ut informasjon om en rekke helsetilstander.

“Første gang jeg lærte om trakom var under treningen for samfunnsdistributører,” forklarte hun. “Der lærte jeg hva trakom er, hvordan sykdommen sprer seg og hvordan den kan føre til blindhet. Jeg ble så valgt til å lete etter trakomtilfeller i lokalsamfunnet mitt. Jeg besøkte alle husstandene i lokalsamfunnet for å sjekke de som bodde der for trakom, gi dem råd og referere dem til behandling. Jeg klarte å finne to bekreftede tilfeller som gikk med på å gjennomgå kirurgi. ”

Treningen ble finansiert av The Queen Elizabeth Diamond Jubilee Trust.

Fatima deltok i treningen for å lære mer om trakom.

Vil du lese flere nyheter fra verden over?

Her finnes vi

Flere nyheter

Deus Turyatemba stands next to an Inclusive Futures poster
sightsavers_news

Banebrytende nytt program vil gjøre det mulig for 2000 mennesker med funksjonsnedsettelser å få bedre jobber

Inclusion Works-programmet som finansieres av UK Aid og ledes av Sightsavers, vil skape jobbmuligheter for mer enn 2000 mennesker med funksjonsnedsettelser.

Teachers in Pakistan attend training to learn how to check their students' eyes.
sightsavers_news

Oppdateringer for august: høydepunkter fra rundt om i verden

En oppsummering av arbeidet vårt den siste tiden – som gjøres mulig takket være din støtte – inkludert nyheter fra Mosambik, Pakistan, Nigeria og India.

Kirurgene opererte 73 pasienter under treningen.
sightsavers_news

Oppdateringer for juli: høydepunkter fra rundt om i verden

Nyheter fra Zambia, hvor kirurger får trening i å operere trakompasienter. Pluss oppdateringer fra Burkina Faso, India and Senegal.