STØTT OSS

Antall mennesker i risiko for trakom har falt med 91%

Antall mennesker i risiko for trakom har falt med 91% siden 2002, ifølge ny statistikk fra Verdens helseorganisasjon (WHO).

I 2002 var omlag 1,5 milliarder mennesker i fare for å få den blindende øyetilstanden, trakom, på verdensbasis. Men tall presentert på en konferanse i Mosambik viser at dette har falt til rett over 142 millioner mennesker. I fjor var tallet 157,7 millioner.

Dr Anthony Solomon, WHOs medisinske offiser for forsømte tropesykdommer, presenterte tallene på det 22. møtet for WHO Alliance for the Global Elimination of Trachoma by 2020 (GET2020), som fant sted i Mosambik den 26. juni. Dette partnerskapet består av mer enn 100 organisasjoner som jobber sammen for å utrydde trakom på verdensbasis.

Dr Solomon sa: “Disse nye tallene er historiske. I løpet av bare 17 år – og kun én generasjon – har antall mennesker som er i fare for å bli blinde som følge av trakom gått ned med 91%.”

“Takket være et utrolig samarbeid mellom utsatte lokalsamfunn, nasjonale myndigheter, givere, partnere og akademikere, er en smertefull og blindende sykdom endelig på vei til å bli historie. Innen neste generasjon bør sykdommen være eliminert som et offentlig helseproblem på verdensbasis. Det er imidlertid livsviktig at vi nå dobler innsatsen for å fullføre jobben.”

Den nye statistikken viser også at antall mennesker som trenger kirurgi for avansert, blindende trakom (kjent som trichiasis) har falt fra 7,6 millioner i 2002 til 2,5 millioner i 2019 – en nedgang på 68%.

Disse reduksjonene er et resultat av et globalt samarbeid mellom internasjonale organisasjoner som Sightsavers og lokalsamfunn, myndigheter og givere som jobber sammen for å levere et omfattende behandlingsprogram for trakom gjennom den WHO-godkjente SAFE-strategien. Akronymet står for surgery, antibiotics, facial cleanliness and environmental improvements, som alle brukes for å forkjempe sykdommen.

Disse nyhetene er et enormt skritt i riktig retning for den globale innsatsen for å utrydde trakom som et offentlig helseproblem. Partnerskap som USAIDs Act to End NTD-programmer og Accelerate Trachoma Elimination Program står i spissen for kampen, og har som mål å hjelpe minst ti land å utrydde trakom, og fremskynde prosessen i flere andre land innen 2023.

I tillegg har Sightsavers’ End is in Sight-kampanje samlet inn penger for å hjelpe å utrydde trakom som et offentlig helseproblem i landene hvor vi jobber.

Finn ut mer om forsømte tropesykdommer

Hva er trakom?
Arif og moren hans sitter på en seng og prater.
sightsavers_news

Sightsavers Bangladesh markerer 50-årsjubileum

Sightsavers begynte å jobbe i Bangladesh i 1973 for å diagnostisere og behandle mennesker for grå stær, som er en av de vanligste øyelidelsene i landet.

En kvinne sitter og snakker i en mobiltelefon.
sightsavers_news

Sightsavers vinner Zero Project-prisen for program som arbeider for politisk deltakelse

Prisen ble delt ut for vårt inkluderingsprosjekt. Prosjektet fremmer rettighetene til mennesker med nedsatt funksjonsevne til å delta i det sivile og politiske liv i Kamerun og Senegal.

Vainesi smiler og klapper utenfor hjemmet sitt i Malawi.
sightsavers_news

Nå er trakom eliminert i Malawi

Malawi har blitt det første landet i Sør-Afrika som eliminerer den smittsomme øyesykdommen trakom. Dette er bekreftet av Verdens helseorganisasjon.