STØTT OSS
sightsavers_news

Oppdateringer fra september: høydepunkter verden rundt

India

Signtsavers-støttet judoutøver vinner bronsemedalje

En idrettsutøver som begynte med judo som en del av et Sightsavers’ inkluderingsprogram har deltatt i Commonwealth Judo Championships, som fant sted i Walsall i Storbritannia den 25. september.

Sarita Choure var en del av det indiske laget og konkurrerte mot andre deltagere med synsnedsettelser på mesterskapets første dag.

Hun begynte å lære judo for fem år siden som en del av et inkluderingsprosjekt drevet av Sightsavers i India. Prosjektet, som har fått navnet Chhattisgarh Social Inclusion Programme, har som mål å lære kvinner med synsnedsettelser selvforsvar og judoferdigheter slik at de kan føle seg tryggere når de er alene på offentlige steder.

Saritas ferdigheter har nå gjort det mulig for henne å konkurrere i en rekke nasjonale og internasjonale konkurranser.

Sarita Choure at the judo championships.
Sarita har lært judo de siste fem årene som en del av et Sightsavers-prosjekt i Chhattisgarh.

Kenya

Foreldre lærer tegnspråk for å hjelpe dem å kommunisere

Mer enn 100 foreldre av barn med hørselsnedsettelser deltok i et opplæringskurs i tegnspråk i Homa-bay County.

Kurset ble organisert av det kenyanske utdanningsdepartementet som en del av Sightsavers’ inkluderende utdanningsprosjekt i regionen, og har som mål å støtte barn med funksjonsnedsettelser slik at de kan gå på skolen, lære på lik linje med andre barn og ta del i samfunnet på samme måte som andre.

Opplæringskurset ble arrangert som et resultat av tilbakemeldinger fra foreldre av barn med funksjonsnedsettelser, som rapporterte at de ofte synes det er vanskelig å kommunisere og samhandle med barna sine.

Lærer Lilian viser foreldre hvordan man skriver bokstaven G som en del av tegnspråkopplæringen i Kenya.

Tanzania

Statsminister møter programansatte fra Sightsavers

Statsministeren av Tanzania, Kassim Majaliwa, hørte om Sightsavers’ arbeid for å forhindre trakom i landet under sitt besøk til Lindi-regionen.

Besøket sammenfalt med lanseringen av det nye trakomprosjektet i Lindi, som har som mål å bekjempe trakom ved å bruke den WHO-godkjente SAFE-strategien. Akronymet står for surgery, antibiotics, facial cleanliness and environmental improvements, og er godkjent som en effektiv tilnærming for å behandle og forhindre sykdommen. Prosjektet er finansiert av UK Department for International Development og Queen Elisabeth Diamond Jubilee Trust.

Under besøket gjentok Mr Majaliwa sin støtte til øyehelse i landet og takket Sightsavers for samarbeidet. Han uttalte også at regjeringen hans vil fortsette å prioritere øyehelsetjenester der det er mulig.

Kassim Majaliwa (til venstre) tar imot programansatte fra Sightsavers’ Tanzania-kontor.

Zambia

Seeing is Believing-prosjekt styrker øyehelsebehandling

Sightsavers’ samarbeid med Standard Chartered, som en del av Seeing is Believing-prosjektet, har bidratt til en dramatisk økning i antall mennesker som har fått behandling for grå stær i Muchinga-provinsen i det nordøstlige Zambia.

Prosjektet har hjulpet å trene 126 lokale helsearbeidere slik at de kan tilby grunnleggende øyeundersøkelser og øke bevisstheten rundt øyeproblemer i lokalsamfunnet. Dette bidrar til å berolige mennesker som er skeptiske til behandling og avvise noen av mytene knyttet til øyeoperasjoner, samt oppfordre pasienter til å søke hjelp.

Som et resultat har antall grå stær-operasjoner i områdene økt dramatisk, fra like under 300 i de tre månedene fra juli til september 2016, til 660 i samme periode i 2019.

Prosjektet har også sørget for at bedre oppfølgingsbehandling er tilgjengelig for pasienter, noe som sikrer at de kan komme seg raskt og uten komplikasjoner, og at de ikke utvikler andre øyetilstander.

En pasient får øynene sjekket etter en grå stær-operasjon som en del av Seeing is Believing-prosjektet.

Zimbabwe

Kirurger og ansatte får opplæring i å identifisere og behandle trakom

En gruppe bestående av seks kirurger, to veiledere og nesten 400 medhjelpere har mottatt opplæring i å identifisere og behandle trakompasienter fra nasjonale eksperter, slik at flere distrikter kan tilby behandling til mennesker som trenger det.

Total syv distrikter i Zimbabwe kan nå tilby behandling for alvorlig trakom, og hvert av disse distriktene har en veileder med spesialtrening som gir støtte til helsepersonell. Kirurger har fått opplæring i å bruke Trabut-teknikken, en form for øyelokkirurgi som brukes for å korrigere innovervendte øyelokk forårsaket av gjentatt arrdannelse fra trakominfeksjoner.

Mellom juli og september 2019 fikk 116 personer kirurgi for å behandle avansert trakom ved hjelp av teknikken. Arbeidet er en del av Accelerate-programmet for å eliminere trakom i en rekke land.

Syv distrikter i Zimbabwe kan nå behandle trakom.

Les mer om arbeidet vårt

Her finnes vi

Historier fra feltet

Arif og moren hans sitter på en seng og prater.
sightsavers_news

Sightsavers Bangladesh markerer 50-årsjubileum

Sightsavers begynte å jobbe i Bangladesh i 1973 for å diagnostisere og behandle mennesker for grå stær, som er en av de vanligste øyelidelsene i landet.

En kvinne sitter og snakker i en mobiltelefon.
sightsavers_news

Sightsavers vinner Zero Project-prisen for program som arbeider for politisk deltakelse

Prisen ble delt ut for vårt inkluderingsprosjekt. Prosjektet fremmer rettighetene til mennesker med nedsatt funksjonsevne til å delta i det sivile og politiske liv i Kamerun og Senegal.

Vainesi smiler og klapper utenfor hjemmet sitt i Malawi.
sightsavers_news

Nå er trakom eliminert i Malawi

Malawi har blitt det første landet i Sør-Afrika som eliminerer den smittsomme øyesykdommen trakom. Dette er bekreftet av Verdens helseorganisasjon.