STØTT OSS
sightsavers_news

Mai: Nyheter og oppdateringer fra rundt om i verden

Kunst hjelper forskere i Nigeria å forstå tropiske sykdommer, samt nyheter fra Mosambik, Pakistan, India og UK.

to menn på motorsykler.

Nigeria

Program medarbeidere i Nigeria ba en lokal kunstner om å illustrere resultatene fra et forskningsprosjekt for å bedre forstå personer smittet av tropiske sykdommer, og hvordan helsearbeidere kan møte disse.

Sightsavers i samarbeid med helsedepartementet i Nigeria og London School of Tropical Medicine, gjennomfører medisinsk forskning i statene Kebbi og Benue i Nigeria.

Som en del av prosjektet arbeidet forskere med mennesker smittet av tropiske sykdommer samt helsearbeidere for å utforske hvordan folk får tilgang til helsetjenester.

En lokal kunstner, Christian Okwananke, ble bedt om å illustrere noen av temaene fra forskningen. Han skapte noen slående og gripende bilder. Illustrasjonene ble utstilt, og forskerne og prosjektplanleggerne diskuterte dem sammen.

Alle syntes det var mye lettere å diskutere problemstillingene når de ble illustrert på denne måten. Bildene ga liv til de smertefulle opplevelsene.

Illustrasjonene viste at personer som var smittet opplevde stigma og isolasjon, dårlig mental helse og tap av levebrød. Helsepersonell følte skyld og frustrasjon over manglende evne til å gjøre mer, ble ofte overveldet og pådro seg betydelige private utgifter for å prøve å hjelpe andre.

Nå kan Sightsavers bruke disse erfaringene til å videreføre forskningen, identifisere potensielle løsninger og arbeide for å eliminere tropiske sykdommer i regionen.

«Vi skal ikke planlegge programmer isolert – vi trenger å få disse menneskene i rommet, få dem til å dele sine synspunkt og perspektiver. Jeg tror at våre fremtidige programmer for å eliminere tropiske sykdommer kommer til å bli mye bedre, for nå har vi oppfattet stemmene til mennesker som ofte forblir uhørt, sier forskningskoordinator Martins Imhansoloeva.

Du kan se mer av Christians kunst på Instagram.

Mosambik og Pakistan

8. mars feiret Sightsavers-kontorer over hele verden den internasjonale kvinnedagen. Årets tema var ‘Each for Equal’.

I Nampula-provinsen i Mosambik deltok rundt 300 mennesker på en helsekonferanse som fokuserte på øyehelse, reproduktiv helse, familieplanlegging, forebygging og omsorg relatert til HIV / Aids samt mødrehelse.

Konferansen involverte partnere fra forskjellige helseprogrammer på regionalt nivå, deriblant ICAP, Pathfinder, DKT, Provinsaldirektoratet for kjønn og sosial handling og Provinsialdirektoratet for helse.

På landskontoret i Pakistan feiret Sightsavers-staben den internasjonale kvinnedagen ved å anerkjenne innsatsen fra flere bemerkelsesverdige kvinner. I samarbeid med Pakistan Women Writers Forum arrangerte Sightsavers en seremoni for lanseringen av en ny bok, kalt Tanisiat ka Naya Dor, som betyr ‘En ny æra av feminisme’.

Boken er en samling noveller fra urdu-klassikere som fremhever kvinners problemstillinger. Den inneholder også historier og intervjuer fra kvinnelige forfattere med funksjonshemminger.

Storbritannia og Kenya

I mars ble et utvalg bilder fra Sightsavers arbeid mot trakom i avsidesliggende regioner i Kenya publisert av The Guardian.

De sterke bildene portretterer Samson Lokele, også omtalt av BBC og det Britiske Vitenskapsmuseet, mens han reiser til de mest avsidesliggende delene av Turkana, Kenya, for å hjelpe noen av de mest sårbare menneskene smittet av trakom. Mange tilhører nomadiske stammer, som ofte er på reise. Derfor må øyekirurgene operere umiddelbart der de kan – på skoler, en provisorisk hytte eller til og med i skyggen av et tre.

”Vi må spore opp menneskene, spørre hvor de har dratt. Hvis jeg finner dem, prøver jeg å operere der og da, da de kanskje ikke er der når jeg kommer tilbake, sier Samson.

Teamet i Turkana har vokst betydelig de siste ti årene, og inkluderer nå åtte kirurger, 16 øyesykepleiere, tre optometrister, 38 assistenter, 250 samfunnshelsearbeidere, og nær 2000 frivillige, som vanligvis reiser på motorsykkel.

Den eneste kvinnelige frivillige i området er Ngurotin Lung’Or. Hun reiser rundt i landsbyer for å lete etter mennesker som trenger behandling. I tillegg formidler hun folkeopplysning om god hygiene. Hun erfarte at mange nomader brukte tradisjonelle metoder, som å gni urter i øyet, for å prøve å dempe smertene fra trakom. «Dette gjorde ting verre, mange mennesker ble blinde… Jeg jobbet hardt for å lære om trakom, så jeg kan opplyse folket mitt og befri dem fra smerte,» sier hun.

Takket være det hardtarbeidende teamet har Turkana gått fra å ha den høyeste utbredelsen av sykdommen i Kenya til den minste.

India

Sightsavers India nådde nylig en historisk milepæl: En million synsopprettende operasjoner over hele landet siden 2015.

For å markere dette formet den internasjonale sandkunstneren Ranjan Kumar Ganguly en sandskulptur ved Gopalpur-stranden i Odisha. Skulpturen skildrer en stor åpen håndflate med et øye plassert midt i, med teksten ‘1 million synsgaver’. I løpet av de siste fem årene har organisasjonen gjennomført 1.018.148 grå stær-operasjoner.

65 år gamle Biharilal Kachi fra Katni-distriktet er en av dem som har hatt glede av synsopprettende kirurgi gjennom Sightsavers. Han er kjent som ‘sykkellegen’, da han tjente til livets opphold ved å reparere sykler for folk i hele regionen sin. Men en dag begynte han å kjenne smerter i høyre øye, som også spredte seg til det andre øyet. Etter hvert mistet han synet i høyre øye, og klarte ikke lenger å se arbeidsredskapene sine, noe som betyr at han ikke var i stand til å jobbe. Han prøvde medisin, men det hjalp ikke.

Noen måneder senere ble han fortalt om en gratis øyehelseklinikk organisert av Sightsavers-partneren Samaritans Social Service Society, sponset av Fullerton India Credit Company Ltd. Han fikk diagnosen grå stær på høyre øye og ble operert bare to dager senere. Nå kan han se godt, og er i gang med å reparere sykler igjen.

Les mer om vårt arbeid

Her finnes vi

Flere historier fra felten

En kvinne betrakter kunst som oppløses i et kunstgalleri
sightsavers_news

BLINK utstilling vinner Global design-pris

Den interaktive fotoutstillingen som gjenga en kunstnerisk fremstilling av synstap fra øyesykdommen trakom, har fått en internasjonal pris.

Folk sitter ute i smågrupper og lytter til en veileder.
sightsavers_news

Hjelp til mennesker med nedsatt funksjonsevne i India under COVID-19

Medarbeidere i Sightsavers India sørger for at ingen skal overses eller uteglemmes grunnet funksjonshemming eller kjønn i forbindelse med pandemien.

En mann og kvinne står utenfor før oppstarten av undersøkelser i forbindelse med kartlegging av elveblindhet.
sightsavers_news

Kartlegger elveblindhet i Mosambik

Møt Clécio og Silvia, den dynamiske duoen som hjelper Sightsavers å kartlegge elveblindhet i Mosambik.