STØTT OSS
sightsavers_news

Hjelp til mennesker med nedsatt funksjonsevne i India under COVID-19

Folk sitter ute i smågrupper og lytter til en veileder.

Da stater over hele India kunngjorde en plutselig nedstengning i mars på grunn av COVID-19, kjempet mange en desperat kamp for å forsørge seg selv når bedrifter stengte og tjenestetilbud stoppet opp.

Mennesker – særlig kvinner – med nedsatt funksjonsevne er ekstra utsatt, ikke bare for å bli smittet av COVID-19, men for å bli holdt utenfor regjeringens tiltak mot pandemien. De har ikke like muligheter til å innhente viktige medisiner, regler for distansering kan bety at de går glipp av besøk fra omsorgspersoner, og personer med syns- og hørselshemming kan ha vanskeligheter med å motta viktige meldinger fra myndighetene hvis de ikke gis i tilgjengelige formater.

Medarbeidere i Sightsavers rundt om i India jobber hardt for å sikre at ingen blir utelukket eller oversett på grunn funksjonshemming eller kjønn i forbindelse med pandemien. Her møter vi to av de inspirerende kvinnene som sikrer at mennesker med nedsatt funksjonsevne får støtten de trenger i denne utfordrende tiden.

En person på krykker hilser på en mann.

Ingen må uteglemmes

Sightsavers har utviklet sjekklister for å sikre at mennesker med funksjonsnedsettelser blir inkludert og ivaretatt i tiltakene relatert til COVID-19.

En dame med tildekket ansikt snakker med en mann i rullestol.
Neha har sørget for at mennesker med nedsatt funksjonsevne i lokalsamfunnet sitt får omsorgen de trenger.

Neha

Neha er leder for en organisasjon for mennesker med funksjonshemminger (DPO) fra Hazaribag-distriktet, og mottar nå mange henvendelser om hjelp. Hun erfarer at mange kvinner med nedsatt funksjonsevne opplever mange problemer på grunn av sosial avstand. Noen er avhengige av en omsorgsperson til daglige aktiviteter og personlig pleie, og mangler mat fordi de ikke har arbeid eller inntekt. Dette fører til mye stress og frykt.

Neha fikk ledertrening gjennom Sightsavers sine sosiale inkluderingsprogrammer, og selv om hun bare er 26 år gammel leder hun nå Hazaribag DPO. Som en respons på lockdown startet Neha en digital plattform og opprettet en gruppe på WhatsApp for å koble mennesker med nedsatt funksjonsevne så de kan dele sine problemer og følelser. Gjennom gruppen har Neha vært i stand til å formidle spesifikke behov til lokale myndigheter. Hun har også brukt plattformen til å gi regelmessige oppdateringer fra regjeringen og helseinformasjon om COVID-19, og har sørget for at mennesker med nedsatt funksjonsevne kan få tilgang til proviant, økonomisk støtte og tilberedt mat.

Neha har også drevet kontinuerlig advokathjelp med distriktsadministrasjonen og er nå medlem av «Hazaribag District Voluntary Committee for COVID-19 respons». På toppen av alt dette er hun aktivt involvert i å utdanne mennesker med nedsatt funksjonsevne ved å gjøre ferdighetsvurderinger og engasjement i sosiale medier.

En dame med nedsatt funksjonsevne leverer masker til en klinikk.
Savita har laget og levert tøymasker til folk som trenger det.

Savita

Savita er 24 år gammel. Hun ble født med en fysisk funksjonshemning og vokste opp i fattigdom i en avsidesliggende landsby i Chattisgarh, India. I løpet av barndommen slet Savita med å forstå hvorfor hun var annerledes enn andre barn, men etter hvert som årene gikk bestemte hun seg for å leve livet på egne premisser og skape sin egen fremtid. Hun hadde ambisjoner om å studere, og etter å ha oppnådd dette – uteksaminert uten støtte fra familiemedlemmer – valgte Savita å jobbe for rettighetene til mennesker med nedsatt funksjonsevne. Hun begynte i den lokale DPO og ble valgt som president i 2019.

Savitas innsats under COVID-19-krisen har vært beundringsverdig. Hun har laget tøymasker til mennesker i nød, og donerte en måned av uførepensjonen sin til det statlige hjelpefondet mot COVID-19. Hun har samarbeidet med andre DPO-ledere for å gi økonomisk hjelp til mennesker med alvorlige og multifunksjonshemminger i regionen under nedstengningsperioden. Under Savitas ledelse har DPO-medlemmene også hjulpet den lokale administrasjonen med å identifisere mennesker som trenger støtte (spesielt personer med nedsatt funksjonsevne) og distribuere nødhjelp.

«Mitt bidrag kan virke lite sammenlignet med store beløp som blir gitt av andre,» sier Savita. «Men jeg håper gaven min vil bidra til å møte andres behov.» Hun forteller at hun vil fortsette å jobbe med mennesker i nød så lenge som mulig, og ønsker å bidra til å spre bevissthet rundt COVID-19-forebygging til mennesker med nedsatt funksjonsevne.

Flere nyheter

En dreng i skolealderen måler sin højde for at få ormekurbehandling under en skolebaseret massemedicinadministration.
sightsavers_news

Sightsavers kåret til verdensledende bistandsorganisasjon av GiveWell for femte år på rad

GiveWell er en uavhengig aktør som evaluerer ideelle organisasjoner og deres arbeid. GiveWell har igjen berømmet Sightsavers sine ormekur-programmer i Afrika for høy kostnadseffektivitet og transparens.

En mann står for et portrett mens han har på seg en maske.
sightsavers_news

Kampen mot tropiske sykdommer videreføres

Globale tiltak for å bekjempe tropiske sykdommer leverte over 35 millioner behandlinger i 2020, til tross for utfordringene som følge av COVID-19.

En kvinne betrakter kunst som oppløses i et kunstgalleri
sightsavers_news

BLINK utstilling vinner Global design-pris

Den interaktive fotoutstillingen som gjenga en kunstnerisk fremstilling av synstap fra øyesykdommen trakom, har fått en internasjonal pris.