STØTT OSS

Global Disability Summit: Hvordan sørge for at løfter fører til forandring

På tvers av næringsliv, utdanning, helse og andre sektorer blir inkludering av funksjonshemmede synliggjort, med aktører som spør seg selv hvordan de kan fremme reell forandring. Stadig flere forplikter seg til å gjøre mer, og lover å bli bedre på inkludering.

Men fører disse løftene til reell endring? Mer enn 15 år etter konvensjonen om rettighetene til personer med nedsatt funksjonsevne, og mer enn syv år etter 2030-agendaen for bærekraftig utvikling som lovet å ikke etterlate noen: Hvorfor møter mennesker med funksjonshemninger fremdeles ekskludering, diskriminering og manglende tilgang til grunnleggende rettigheter i store deler av verden?

Den kommende Global Disability Summit-konferansen gir en unik anledning til å øke innsatsen og gjøre fremskritt innen global inkludering. Å sørge for at personer med nedsatt funksjonsevne telles og er synlige i offentlig data kan hjelpe oss å komme nærmere dette målet.

Her er tre måter myndigheter og organisasjoner kan sikre at deres løfter resulterer i reell og varig endring.

Følg opp forpliktelser med klare handlinger

Mer enn 900 løfter ble gitt på tidenes første Global Disability Summit i 2018. Rundt 100 av disse var knyttet til oppdeling av data, som var et gjennomgående tema for toppmøtet, og en erkjennelse av at bedre data er avgjørende for å håndtere barrierene som mennesker med funksjonshemninger møter. Foreløpig er under 25% av disse rapportert som fullført. Riktignok er mange av dataforpliktelsene fortsatt underveis, og noen har blitt forsinket av ulike årsaker – inkludert utfordringene ved pandemien, hvis virkninger fortsatt merkes i utviklingssektoren.

Men mens regjeringer og organisasjoner forbereder seg på å fornye og inngå nye forpliktelser under konferansen, er det avgjørende å se på hva som skal til for å implementere dem. Støttes de av klare, tidsbestemte handlingsplaner? Er det klart hvem som skal ta dem videre? Hvilke ressurser vil settes inn for å implementere dem? Dette er noen av de kritiske spørsmålene vi må stille – og svare på.

Still de vanskelige spørsmålene og vis ansvar

Med økt fokus på å samle inn mer data om marginaliserte grupper har åpenhet, ansvarlighet og tillit til bruken av disse dataene blitt en del av internasjonale samtaler.

Hvordan sikrer vi at dataene som samles inn blir gjort på en etisk måte som ikke setter folk i fare for ytterligere diskriminering? Er vi åpne og tydelige på hvorfor dataene samles inn i utgangspunktet, og hvordan de skal brukes? Hvilke tilbakemeldingsmekanismer er på plass for å sikre at vi er ansvarlige overfor oss selv og våre interessenter på måten data håndteres på? Formålet med funksjonshemming-inkluderende data er å fremme endring, men målbare tiltak må være på plass for å sikre at det gjøres ansvarlig.

Når vi implementerer forpliktelser om funksjonshemming-inkluderende data, må vi ta tak i disse problemene, samarbeide med mennesker med funksjonshemminger og deres representative organisasjoner fra datainnsamling til databruk, for å skape mer tillit til data.

Samarbeid for å adressere manglende data som inkluderer funksjonshemming

The Inclusive Data Charter (IDC) samarbeider med myndigheter og organisasjoner, og støtter dem i å bli “mestere” gjennom å forplikte seg og utvikle inkluderende datahandlingsplaner. Flere ser på hvordan funksjonshemmingsdata krysskoples med andre inkluderende dataegenskaper som kjønn, alder, plassering og migrasjonsstatus, og deler kunnskap og læring om god praksis med andre.

Som en del av vår forpliktelse til inkluderende data, styrker Sightsavers bruken av Washington Group-spørsmål om funksjonshemming i programmene våre, og deler utfordringene og lærdommene våre med andre i utviklingssektoren. Under Global Disability Summit 2022 forplikter vi oss til å publisere en oppdatert handlingsplan senere i år. Vi vil øke kunnskapen og ferdighetene til våre ansatte og partnere om funksjonshemming-inkluderende data, og sørge for at data brukes til å forbedre programimplementeringen. Og vi vil gå inn for å oppmuntre regjeringer og organisasjoner til å prioritere funksjonshemmings-inkluderende data. Deriblant vil vi bygge videre på suksessene våre i Pakistan, Senegal og andre land hvor regjeringer, lokalsamfunn, organisasjoner av mennesker med funksjonshemminger og deres representasjonsorganer har jobbet sammen for å iverksette tiltak.

Samarbeid med nettverk som IDC og International Disability Alliance kan hjelpe de som ønsker å sette sine forpliktelser om inkludering ut i livet med å takle utfordringene og barrierene for bedre kvalitet på funksjonshemmingsinkluderende data.

Det er på tide å forplikte seg til endring

Data og inkludering er nært forbunnede problemstillinger. For å være mer inkluderende, må vi forstå barrierene og problemene mennesker som blir ekskludert møter. Og det er faktakunnskap som bringer oss dit, og gjør det mulig å se på handlingene som trengs for å lukke hullene slik at vi kan sikre mer rettferdige resultater for alle. Når det globale fellesskapet samles til det andre GDS-toppmøtet, må vi forplikte oss til å endre og utfordre oss selv til å være mer ambisiøse når det gjelder å akselerere innsats for funksjonshemmingsinkludering, underbygget av bruken av funksjonshemmingsinkluderende data. Vi må flytte fortellingen fra hvorfor inkludering av funksjonshemninger betyr noe – til hvordan vi vil handle.

Mitt håp for GDS 2022 er at vi ser flere forpliktelser som støttes av klare handlinger, og viktigst av alt: At vi holder hverandre ansvarlige for å sikre at de blir implementert i etterkant. Å gi et løfte er bare det første trinnet – det er det som skjer i etterkant av løftet som virkelig teller.

Publikumsmedlemmer under Global Disability Summit 2018 med ryggen mot kameraet, ser på skjermer med teksten
Panelmedlemmer fra det første Global Disability Summit, som ble arrangert i London 2018. ©International Disability Alliance

Forfatter


Tichafara Chisaka er Sightsavers sin programleder for Inclusive Data Charter.

 

Global Disability Summit: Slik er Sightsavers involvert

Om konferansen

Nye historier

Nora lærer Glory, en av elevene sine, hvordan man regner.
Sightsavers Reports

Vi skal... sørge for at førskoler er inkluderende

I Malawi jobber vi med partnere for å sikre at små barn med nedsatt funksjonsevne kan lære, leke og utvikle seg sammen med jevnaldrende.

Lær om sykdommen
Sightsavers Reports

Hvordan Mali overvant tre store utfordringer og eliminerte trakom

Sightsavers’ Boubacar Morou Dicko deler hindringene Mali møtte på veien mot å eliminere trakom, og hvordan landet klarte å overvinne dem.

Et nærbilde av en kvinne som får øynene undersøkt for trakom.
Sightsavers Reports

Trakomeliminering i Benin: “All smerte var borte. Det var som et mirakel!”

Benin er det nyligste landet til å eliminere trakom som fører til blindhet. Her møter vi mennesker som har blitt forvandlet, og de som bidro til å eliminere sykdommen.