STØTT OSS
sightsavers_news

Tilbakeblikk på 2019: hva vi oppnådde

Det har vært nok et banebrytende år for Sightsavers. Finn ut hva vi har holdt på med, fra å lansere nye programmer og arrangere utstillinger til å møte dronningen...

Sia og barna hennes smiler etter en øyescreening i Liberia.
Barn smiler til kamera i Yendi, Nord-Ghana.

Januar

Sightsavers sparket i gang året med profilering i det amerikanske næringslivsmagasinet Forbes, hvor arbeidet vårt i Ghana ble publisert i en høyprofilert rapport. I 2018 gjorde Sightsavers og partnerne våre historie da vi hjalp Ghana med å bli det første landet i det subsahariske Afrika til å utrydde trakom, noe som også banet veien for andre land å følge etter. Les Forbes case study (på engelsk)

En samling av ting som Sightsavers auksjonerte bort, inkludert signerte sko, plater og bøker.

Februar

En samling av ting som Sightsavers auksjonerte bort, inkludert signerte sko, plater og bøker.
Rita Ora, Kate Moss, Stephen Fry og Annie Lennox var blant de store navnene som donerte premier til eBay Experience-auksjonen vår. Fans fikk muligheten til å vinne backstagebilletter, signert memorabilia, studio-omvisninger og andre ting. Auksjonen gikk fra 22. februar til 3. mars og samlet inn mer en 3 000 pund til støtte for arbeidet vårt.
Peace holder et skilt med teksten 'Du kan hjelpe oss å utrydde trakom for godt.'

Februar

Vi lanserte også den nyeste innsamlingskampanjen vår i februar. The End is in Sight vil gå over flere år og har som mål å bidra til å utrydde trakom. Sightsavers’ administrerende direktør Caroline Harper sa: “Alle som gir et bidrag til kampanjen kan hjelpe oss et skritt nærmere målet om å gjøre denne grusomme sykdommen til historie.”

 

En gruppe barn sitter i rekke på en benk og venter på å bli undersøkt for elveblindhet.

Mars

En gruppe barn sitter i rekke på en benk og venter på å bli undersøkt for elveblindhet.
Sightsavers’ arbeid i Liberia ble omtalt i en sak publisert av det globale nyhetsbyrået Reuters. Rapporten fokuserte på synsbeskyttelse i kjølvannet av ebolautbruddet, og hvordan landet har reist seg etter sykdommen. Arbeidet med å beskytte og behandle mennesker for elveblindhet fortsetter. Les om Liberia fem år etter utbruddet

Mars

Ansatte fra Sightsavers’ online- og designteam arrangerte en workshop for grafiske designere og kreative fagfolk for å fremme inkludering og tilgjengelighet innen design. De tok imot gjester fra designbyråer, veldedige organisasjoner og andre foreninger, og styrket Sightsavers’ forpliktelse om å være så inkluderende som mulig.

En gruppe kreative fagfolk sitter ved et bord og diskuterer oppgaven sin.
Gordane og Suhura omfavner hverandre og smiler utenfor hjemmet sitt i Mosambik.

April

Gordane og Suhura omfavner hverandre og smiler utenfor hjemmet sitt i Mosambik.
Sightsavers markerte sin andre innsamlingstrekning i samarbeid med People’s Postcode Lottery, som samler inn penger til veldedige formål i Storbritannia og resten av verden. Vi laget en film for å feire samarbeidet, hvor vi fortalte historien om Gordane og Suhura fra Mosambik, som ikke hadde sett ansiktene til hverandre på mange år. Sightsavers har dratt nytte av fem trekninger det siste året, med gevinster på nesten fire millioner pund.
Et nærbilde av trofeene med logoen og ordet 'Winner'.

April

Vi feiret også at to av Sightsavers’ filmer stakk av med prestisjefylte priser. Filmen vi laget for å markere behandling nummer en milliard mot forsømte tropesykdommer vant bronse under Charity Film Awards, mens en film som satt fokus på Sightsavers’ arbeid også vant bronse under Brand Film Festival Awards i mai.

Sightsavers’ stand på Science Museum i London.

Mai

Sightsavers’ stand på Science Museum i London.
Sightsavers satte sitt preg på Science Museum i London som en del av de faste ‘Lates’-arrangementene – en serie av gratis kveldsarrangementer som er åpne for besøkende over 18 år. Vi slo oss sammen med The Queen Elizabeth Diamond Jubilee Trust og inviterte gjester til å byggen en ‘tippy tap’, en hjemmelaget duppedings som gjør det mulig å vaske hendene selv om det ikke finnes rennende vann. Kranene er livsviktige i fattige land og hjelper å bekjempe spredningen av trakom.
Melua med en øyelapp på det høyre øyet etter å ha blitt operert.

Juni

Verdens helseorganisasjon (WHO) annonserte at antallet trakomtilfeller har falt med 91 prosent på verdensbasis siden 2002. WHO roste mer enn 100 organisasjoner, inkludert Sightsavers, for å ha jobbet sammen for å bekjempe sykdommen, noe som demonstrerer at det er mulig å utrydde trakom for godt i løpet av neste generasjon. Les WHO-nyhetssaken (på engelsk)

Ansatte fra Post Insurance kledd i gult.

Juni

Ansatte fra Post Insurance kledd i gult.
Den 21. juni arrangerte Sightsavers Irland sin årlige Bright for Sight-innsamling, hvor bedrifter fra hele Irland oppfordrer sine ansatte til å gå i gult på jobb og samle inn penger for å redde syn. Bedrifter som Post Insurance, Dundalk Institute of Technology, Glavloc og Reddy Charlton Solicitors deltok i festlighetene og kledde seg i knallgule antrekk for å støtte det livstransformerende arbeidet vårt.
Delegater sitter ved bordene under FNs Friends of Vision-arrangement.

Juli

Sightsavers og andre øyehelseorganisasjoner deltok på et arrangement i New York for å promotere inkludering og syn for alle. FNs Friends of Vision var vertskap for arrangementet som inneholdt bidrag fra Sightsavers Pakistan landsdirektør Munazza Gillani og FN-representanter. Begivenheten ble organisert av Clearly, Sightsavers, IAPB og Mission of Antigua og Barbuda.

Tre menn holder gåstaver og står arm i arm.

Juli

Tre menn holder gåstaver og står arm i arm.
Sightsavers og partnerne våre lanserte Inclusion Works, et innovativt program som tar sikte på å gjøre det mulig for millioner av mennesker med funksjonsnedsettelser å få seg vanlige jobb. Programmet, som finansieres av UK Aid og ledes av Sightsavers, skal teste nye måter å skape jobbmuligheter for mer enn 2 000 mennesker med funksjonsnedsettelser i Nigeria, Kenya, Uganda og Bangladesh i løpet av de neste tre årene. Om Inclusion Works
Barn feirer på skolen i forbindelse med behandling nummer en milliard for forsømte tropesykdommer.

August

Et område i Nigeria hvor elveblindhet en gang var svært utbredd, er nå fri fra sykdommen. Mer enn 4,2 millioner mennesker er nå beskyttet mot elveblindhet i statene Plateau, Nasarawa og Kaduna, og ingen nye tilfeller har blitt påvist i regionen, noe som gjør at vi er et steg nærmere å utrydde sykdommen fullstendig.

Et barn drikker vann fra en kopp under en medisinadministrering i Nigeria.

September

Et barn drikker vann fra en kopp under en medisinadministrering i Nigeria.
Sightsavers og våre partnere lanserte det banebrytende Ascend-programmet, som tar sikte på å beskytte 200 millioner mennesker rundt om i verden fra svekkende sykdommer. Programmet vil takle seks av verdens verste sykdommer (lymfatisk filariasis, elveblindhet, schistosomiasis, innvollsorm, visceral leishmaniasis og trakom) i 25 av verdens fattigste land.
En helsearbeider undersøker øynene til en kvinne.

Oktober

På Verdens synsdag (10. oktober) avslørte Verdens helseorganisasjon nye tall som viser at minst en milliard mennesker har nedsatt syn som enten kunne vært forhindret eller behandlet. WHOs World Report on Vision sa at tallene trolig vil stige dramatisk på grunn av verdens aldrende befolkning. Les the WHO-saken

Samson Lokele snakker med dronning Elizabeth på Buckingham Palace.

Oktober

Samson Lokele snakker med dronning Elizabeth på Buckingham Palace.
Sightsavers-ansatte møtte dronningen på Buckingham Palace som en del av et arrangement for å feire fremgangen som har blitt gjort for å utrydde trakom. Rundt 200 gjester var invitert til arrangementet for å markere prestasjonene til The Queen Elizabeth Diamond Jubilee Trusts Trachoma Initiative, som ble koordinert av Sightsavers og et nettverk av partnere.

Fhoto © Lemon Imaging

Oktober

Vår interaktive BLINK-fotoutstilling gikk av stabelen på Londons gallery@oxo på South Bank, for å sette fokus på End is in Sight-kampanjen vår som bekjemper trakom. Når de besøkende så på de digitale bildene, førte hvert blunk de gjorde til at bildene forandret seg, slik at bildene ble endret permanent. Resultatet ble en kunstnerisk tolkning av synstapet trakom kan forårsake.

Sightsavers’ BLINK-utstilling i London, med BLINK-logoen og Sightsavers’ logo.
Samson Lokele poserer ved siden av bildet sitt på utstillingen på Science Museum.

November

Samson Lokele poserer ved siden av bildet sitt på utstillingen på Science Museum.
En ny permanent utstilling dedikert til medisin ble avduket på Science Museum i London, med Sightsavers’ arbeid for å eliminere trakom som en del av utstillingen. Besøkende kan lese om arbeidet til Sightsavers’ øyekirurg, Samson Lokele, som reiser til avsidesliggende områder i Kenya for å behandle folk. Utstillingen er verdens største medisinske galleri og vil være tilgjengelig i minst 30 år.

November

Sightsavers’ Social Inclusion Working Group ønsket Lee Spencer velkommen for å snakke med de ansatte om opplevelsene sine. Lee, som har amputert et av beina, er den første personen med fysiske funksjonshemninger som har rodd alene over Atlanteren. Og ikke nok med det – han knuste den nåværende verdensrekorden med mer enn en måned. Målet hans var å bevise at ingen bør la seg definere av funksjonshemningene sine. Mer om Lee (på engelsk)

Lee Spencer holder Guinness Verdensrekord-beviset sitt.
Sightsavers-ansatte i FN holder skilt som sier 'Vi ber FN om å opprettholde rettighetene til mennesker med nedsatt funksjonsevne'.

Desember

Sightsavers-ansatte i FN holder skilt som sier 'Vi ber FN om å opprettholde rettighetene til mennesker med nedsatt funksjonsevne'.
Sightsavers’ #EqualWorld underskriftskampanje for å støtte funksjonshemmedes rettigheter, med mer enn 50 000 underskrifter, ble levert til FNs visegeneralsekretær Ana Maria Menendez i New York. Underskriftskampanjen ber FN og medlemslandene om å opprettholde rettighetene til mennesker med nedsatt funksjonsevne verden rundt. Les nyhetssaken om #EqualWorld

Tiden framover

2020 ser ut til å bli travlere enn noensinne for Sightsavers idet vi fortsetter det banebrytende arbeidet vårt. Den 5. januar feiret vi 70-årsdagen vår, og markerte at det er sju tiår siden Sir John Wilson grunnla British Empire Society for the Blind (Sightsavers’ opprinnelige navn). Følg med på sosiale medier for å finne ut hvordan vi feiret! Vår historie

Sightsavers’ grunnlegger Sir John Wilson.

Hva har Sightsavers gjort ellers dette året?

Les nyhetene og bloggen vår
Arif og moren hans sitter på en seng og prater.
sightsavers_news

Sightsavers Bangladesh markerer 50-årsjubileum

Sightsavers begynte å jobbe i Bangladesh i 1973 for å diagnostisere og behandle mennesker for grå stær, som er en av de vanligste øyelidelsene i landet.

En kvinne sitter og snakker i en mobiltelefon.
sightsavers_news

Sightsavers vinner Zero Project-prisen for program som arbeider for politisk deltakelse

Prisen ble delt ut for vårt inkluderingsprosjekt. Prosjektet fremmer rettighetene til mennesker med nedsatt funksjonsevne til å delta i det sivile og politiske liv i Kamerun og Senegal.

Vainesi smiler og klapper utenfor hjemmet sitt i Malawi.
sightsavers_news

Nå er trakom eliminert i Malawi

Malawi har blitt det første landet i Sør-Afrika som eliminerer den smittsomme øyesykdommen trakom. Dette er bekreftet av Verdens helseorganisasjon.